Top

10 ideja za brzo uređenje doma

Ukrašavanje i uređenje doma jedna je od stvari koje, jednostavno rečeno, nikad nisu gotove. Ono što je sjajno, čak i sitnice čine razliku i već uz male promene učinićete prostor u kome živite prijatnijim. Bez obzira da li se radi o uređenju novog ili preuređenju postojećeg doma, sve mora biti udobno, funkcionalno i besprekorno, kako bi se u svom domu osećali najbolje i uživali u svakom trenutku provedenom u njemu. Zato vam i donosimo listu 10 saveta i trikova uz koje ćete brzo, jednostavno i što je vrlo važno, uz malo finansijskog ulaganja, urediti svoj stambeni prostor.

Uređenje doma u 10 koraka:

 • Nove police – sami ih napravite i učinite dom funkcionalnijim i lepšim
 • Presložite knjige
 • Bojom unesite promenu i vedrinu u dom
 • Izbacite suvišni nameštaj
 • Zelenilom i zavesama povećajte prostor i učinite dom prijatnijim
 • Jarkim bojama postignite toplinu
 • Upotrebite trik s tri ista elementa za „vaaaauuuu“ efekat
 • Iskoristite svetlost kao adut
 • Tepihom transformišite dom
 • Osvežite spavaću sobu

Osvežavanje zidova, bilo postojećom bilo nekom novom bojom, postiže efektnu i brzu promenu, a ne zahteva veliku investiciju.

Primetnu razliku napraviće i pažljivo birani detalji poput svetiljki, slika, novih zavesa, neobičnih polica ili pak zelenila koje će oplemeniti prostor i koje predstavlja veoma lep dekor svakoj kući. U zavisnosti od toga kakav utisak želite da postignete, eksperimentišite s rasvetom i/ili svećama.

Imajte na umu da su upravo detalji ono što pravi razliku, stoga se odvažite na neke neobične kombinacije.

Važno je da se vi u svom domu osećate prijatno i da je sve podređeno vašim potrebama

1.  POLICE KOJE SAMI MOŽETE NAPRAVITI

Jednostavno i brzo, uz pomoć nekoliko alatki i YTONG Design ploča napravite razne police i promene u vašem životnom prostoru brzo će biti vidljive. Ne brinite, u nastavku teksta donosimo konkretna uputstva, popis materijala, fotografije i predloge za inspiraciju.
Zapamtite, nije uvek potrebno kupiti gotove police, a ono što sami napravite nosi jedinstven dizajn i pruža vam zadovoljstvo dobro obavljenim poslom. To može svako, a uz malo spretnosti, osećaja za oblikovanje i vrlo zahvalne YTONG elemente brzo ćete se pohvaliti novim policama za knjige kao plodom vaše mašte i umeća. Pogledajte priložene fotografije, pročitajte uputstvo, a potom… na posao!

Police u dnevnom boravku

Namenjene su za televizor i druge uređaje, ukrasne sitnice, knjige i sve ostalo šta želite da imate na dohvat ruke u prostoru u kojem provodite veći deo dana. Pre nego što se upustite u izvođenje projekta „police za dnevnu sobu“, razmislite koju će imati namenu i kako želite da izgledaju. Potom napravite skicu, nabavite materijal i alat, pozovite nekog prijatelja da vam pomogne i police će brzo biti gotove!

Za police ovakvog tipa poput ovih na fotografiji trebaće vam sledeći osnovni materijal, čija će količina zavisiti od veličine vaših polica:

Priprema je pola posla. Sada samo pratite dalja uputstva:

 1. Način izvođenja zavisi od nacrta. Već na samom početku izrade trebalo bi da se pobrinete da površina na kojoj se zida bude ravna, zato prve blokove (ploče) položite u produžni malter.
 2. Zidanje možete nastaviti prema nacrtu pri čemu bi trebalo lepiti i horizontalne i vertikalne spojnice ploča tankoslojnim malterom.
 3. Police ankerišite u zid elastičnim ankerima (time se obezbeđuje dodatna stabilnost, posebno ako su visoke).
 4. Ankere koristite i za nameštanje polica, drugačija veza nije moguća.
 5. Police obradite masom za izravnavanje, izbrusite ih dok ne budu glatke i ofarbajte odabranom unutrašnjom bojom.

Takve police možete obložiti i s drugim materijalima – drvetom, kamenom, keramikom, tapetama ili čime god vam se svidi.

Polica za televizor

Na zidovima od YTONG-a možete ostvariti gotovo sve ideje i prilagoditi prostor upravo vašim željama i potrebama. Tako jedan sterilni, potpuno beo enterijer dnevnog boravka brzo može postati razigran, izgradnjom neobično oblikovanog zida koji je još i dodatno naglašen prugastim dezenom tapeta ili bojama.

Naravno, takav zahvat ne bi bio toliko jednostavan da nema YTONG-a i Multipora, budući da su to lako obradivi materijali. Lako se obrađuju na željene dimenzije i oblike, a ugradnja je jednostavna. Zidanje YTONG tankoslojnim malterom toliko je jednostavno da ga svlada svaka zainteresovana osoba.

Pričvrstite televizor na zid. Savremeni televizijski uređaji toliko su tanki da često deluju poput slike na zidu. Ta činjenica otvara široke mogućnosti dizajniranja prostora oko televizora, jer on više ne mora nužno stajati na nekom stoliću ili polici.

Polica za biblioteku

Obogatite dom kućnom bibliotekom ili barem preuredite deo dnevnog boravka za ljubitelje čitanja. Na taj način ćete ujedno organizovati i složiti svoje knjige, ali i dobiti novi funkcionalni prostor. Pronađite kutak ili čak prostoriju za kućnu biblioteku. Nakon toga, dajte mašti na volju, jer police za knjige ne moraju nužno biti pravilnih oblika.

Ako poželite, u trenucima odmora posvećenog čitanju, uz sebe da imate poseban izbor vama omiljenih dela, obnovite zid u dnevnome boravku i u njemu ostavite nišu. Taj uvučeni prostor možete obojiti kontrastnom bojom i u njega ugraditi neobične ili obične police na koje potom razvrstajte knjige. One ne moraju uvek biti horizontalne, ravne.

Kao što vidite na našoj fotografiji, mogu biti zaobljenog ili kružnog oblika. To možete to jednostavno napraviti upravo sa YTONG blokovima i pločama, jer se lako režu i slažu u krug ili polukrug.

Umesto da police pretrpavate brojnim predmetima, okrenite se minimalističkom stilu uređenja i upotrebite nekoliko uspravno postavljenih knjiga i visoke vaze koje lepo ispunjavaju prostor. Takođe, kako bi police bile zanimljivije, nije loše dodati i dekorativne predmete različitih visina i boja.

Osim toga, prostor za police s knjigama i ukrasima najbolje je postaviti na mesta u stanu koja bi inače otala prazna i neiskorišćena poput uglova prostorija. Police mogu istovremeno imati i više namena pa tako mogu postati brza i jeftina pregrada između, na primer, trpezarije i dnevnog boravka.

2.  PRESLOŽITE KNJIGE

Efektno osveženje ćete postići razmeštanjem postojeće „postavke knjiga“ na policama i to u slučaju da žudite za promenom, a niste spremni da investirate ni dinara.

Nizove vertikalno postavljenih knjiga na policama prekinite vodoravno složenim knjigama ili praznim prostorom s ukrasnim figuricama – promena će biti odmah vidljiva i enterijer će izgledati drugačije.

3.  BOJE DONOSE VEDRINU I PROMENE

Nisu uvek potrebni veliki zahvati, puno novca, vremena i potpuno menjanje boje na zidovima kako bi nešto drugačije izgledalo i kako biste postigli željenu promenu. Ako imate vremena i voljni ste nešto da napravite sami, sa malo novca i uz malo boje na nameštaju i par detalja možete uneti vidljive promene u svoj dom. Kantica sa željenom bojom, četka i precizna ruka je sve što je potrebno za, na primer, novo lice police, osvežavanje zastarelog stola ili bilo kog komada nameštaja.

Ukoliko uređujete balkon ili terasu, od odbačene palete možete napraviti zanimljivu policu za cveće i sitnice. Stare tegle pak lako ćete pretvoriti u nove ako ih obojite crnom bojom po kojoj se može pisati kredom. Zasadite u njih začinsko bilje.

4.  IZBACITE SUVIŠNI NAMEŠTAJ

Već sama promena rasporeda nameštaja može učiniti čuda za vaš prostor, a dodatan efekat ćete postići ako se oslobodite viška nameštaja. Stručnjaci tvrde da većina nas ima previše nameštaja, a time se guši prostor.

Masivne police za knjige i regali kao ostavština nekih prošlih vremena trenutno nisu popularni, pa ih se odmah rešite ako želite više prostora ili ih obojite u neku neutralnu boju koja će ih vizuelno stopiti sa zidovima.

Obratite pažnju i na lustere i visilice! Masivni lusteri po pravilu pristaju samo u vrlo velike prostorije.

5.  ZELENILOM I ZAVESAMA DO VEĆEG I PRIJATNIJEG DOMA

Ukoliko imate niske plafone, posegnite za proverenim trikom. Šipke za zavese postavite više iznad okvira prozora.

Utisku veće visine doprineće će i zavese u neutralnoj boji bez dezena koje sežu gotovo do poda.

Ne zaboravite i na važnost biljaka u uređenju enterijera. Zelenilo u uglovima takođe vizuelno povećava prostor, a naročito ako je reč o dekorativnim i većim biljkama.

6.  JARKE BOJE DAJU TOPLINU

Ukoliko odlučite sami da ofarbate neki od zidova u jarku boju, prvo obojite malu površinu i pustite boju da se osuši. Ako ste zadovoljni nijansom, nastavite bojiti i ostatak zida.

Ako se pak ne usuđujete da eksperimentišete s jarkim bojama, upotrebite ih na detaljima poput jastučića, zavesa i malih tepiha. Istog trena ćete pružiti domu toplinu i promena će biti odmah vidljiva.

7.  TRI ELEMENTA ZA “VAAAUUUU” EFEKAT

Dizajneri enterijera se pri uređenju prostora često služe trikom zvanim „tri ista elementa ili detalja“.

Tako je poslednjih godina vrlo popularna slika podeljena u tri dela, tzv. triptih!

Ako baš takav detalj priželjkujete u svom dnevnom boravku ili iznad trpezarijskog stola, jeftin način da to postignete je da sliku koja vam se sviđa odštampate, podelite na tri dela i uokvirite je jednostavnim ramovima.

8.  ISKORISTITE SVETLOST KAO ADUT

Ako vaš dom krase veliki prozori i dovoljna količina dnevne svetlosti, neka upravo to bude njegov najveći ukras. Kako bi vaš dom zaista blistao, držite se neutralnih i neupadljivih boja i nemojte prekrivati prozore teškim i tamnim zavesama.

Kako biste sprečili da soba deluje dosadno, dodajte atraktivnu sliku ili neobično ukrašen jastuk.

9.  TEPIHOM TRANSFORMIŠITE PROSTOR

Jedno od brzih rešenja za unošenje sveže vizuelne energije u kuću je novi tepih. S obzirom da je to najveća koloritna površina u vašem domu (ako ne računamo zidove), tepih ima tu moć.

Inače je pravilo – što je veći tepih, i prostor vizuelno izgleda veći. Prostor se vizuelno može povećati i spajanjem nekoliko tepiha.

Neutralne boje u prostoriji, veliko ogledalo postavljeno iza garniture za sedenje i veliki tepih odlično funkcionišu zajedno i prostor čine većim i prostranijim, a ujedno su i jeftin način da postignete osveženje prostora.

10.  JEDNOSTAVNIM TRIKOM OSVEŽITE SPAVAĆU SOBU

Uobičajenu i već pomalo dosadnu spavaću sobu možete osvežiti jednostavnim trikom: jedan zid obojite u tamniju boju ili ga pak prekrijte tapetama. Ako zid iza kreveta obogatite teksturom, pružićete sobi topao izgled.

Osim toga, ako ofarbate samo jedan zid ili stavite tapete, ne samo što ćete postići odličan efekat nego ćete potrošiti znatno manje novca nego da uređujete sve zidove u sobi.

Ako vas muči mali prostor, krevet odmaknite od zida – prostorija će delovati veće.

Malo volje i posvećenosti, kao i pravi materijali su sve što vam je potrebno da učinite vaš dom idealnim mestom za život.