Top

5 najčešćih grešaka pri uređenju kupatila i kako ih rešiti

Osnovno pravilo za uređenje svakog kupatila glasi – mora da bude praktično i funkcionalno. Vrhunski profesionalci dodaju – mora da bude i prijatno i dobro dizajnirano. A mi vam otkrivamo koje su najčešće greške u praksi, ali i kako te greške možete da predupredite ili ispravite.

Svi znamo da opremanje kupatila zahteva dosta pažnje, vremena i truda. Kvalitetan majstor je samo pola posla i stoga nikada nemojte da zaboravite da je dobro planiranje i dizajniranje kupatila podjednako važna stavka.

Odabir nameštaja za kupatilo, pločica, sanitarija i boja predstavlja bazičan zadatak koji zavisi prevashodno od ukusa i mogućnosti vlasnika, a greške načinjene u startu povlače za sobom godine korišćenja neudobnog ili nefunkcionalnog prostora. I to nije sve. Potrebno je posvetiti pažnju i dizajnu kupatilskog prostora i uklapanju detalja, a upravo u tim startnim odlukama javljaju se i najčešće greške. Stoga obratite posebnu pažnju na propuste koji slede i uvek imajte u vidu da se početne greške teško ispravljaju i da najčešće skupo koštaju.

1. Pogrešan odabir keramike i boja

Odabir keramike za kupatila ima jedan od najvećih uticaja na naš doživljaj prostora i njegove veličine.  Jedna od najčešćih grešaka koja se javlja u praksi je odabir keramičkih pločica jarkih boja koje se ne preporučuju posebno u kupatilima malih površina. Zato je uvek sigurnije koristiti neutralne tonove ili kombinaciju sive skale sa jednom akcentovanom bojom ako već želite živahniju atmosferu.

Još bolje rešenje je da kupatilo u tom slučaju prevashodno osvežite  raznobojnim predmetima i aksesoarima jer njih možete zameniti u svakom trenutku, dok su odabrane boje i keramika dugoročna rešenja. Moderan dizajn ili popularne bordure treba takođe pažljivo birati i primenjivati sa merom, naročito u malim prostorima.

2. Predimenzionirane sanitarije ili kupatilski nameštaj

Vrlo česta greška prilikom opremanja kupatila jeste nabavka neodgovarajućih sanitarnih elemenata. Vođeni dizajnom, brendom ili nestručnim sugestijama prodavaca, ljudi su skloni kupovini predimenzioniranih sanitarija ili kupatilskog nameštaja. Ovakvom greškom čak i dovoljno veliki prostor može postati neudoban i nekomforan. Zato sve dimenzije vašeg kupatila i željenog nameštaja ili sanitarija detaljno proverite pre kupovine jer funkcionalnost mora da bude na prvom mestu.

Najsigurniji način da izbegnete ovu grešku je da razmislite i o sve popularnijim rešenjima među dizajnerima enterijera, a to su alternative za klasičan kupatilski nameštaj. To se pre svega odnosi na zidane kupatilske ormariće ili postolje za umivaonik. Umesto klasične komode ili ormarića na kojem se nalazi umivaonik, možete vrlo jednostavno i lako kreirati postolje od samo nekoliko ploča ili blokova malih dimenzija, kao što je to, primera radi, prikazano na fotografiji ispod. Odličan izbor za to su Ytong blokovi malih dimenzija, jersu laki, jednostavni za gradnju i oblikovanje po vašoj meri, a dostupni su u debljinama od 10, 12 i 15 cm.

2. Nedovoljna funkcionalnost

Sledeći izazov je kreiranje funkcionalnosti, a jedna od najčešćih grešaka u vezi sa tim je nedovoljno prostora za odlaganje stvari, peškira, kozmetike i svih ostalih sitnica. Klasičan nameštaj najčešće ne zadovoljava sve naše potrebe i to je još jedan snažan argument da se opredelite za zidanje unikatnih rešenja za svoje kupatilo uz pomoć tankih blokova i ploča.

U prethodnom koraku smo pokazali osnovnu “konstrukciju”, ali tu nije kraj. Na red dolazi ono najbolje. Upotrebom Ytong ploča debljine 5 i 7,5 cm tu osnovnu konstrukciju možete dovesti do funkcionalnog savršenstva kreiranjem polica po vašoj želji i meri. I sve to na kraju možete učiniti i vrlo elegantnim upotrebom finih završnih materijala, kao što su mermerna ploča za pult i drvena vrata za police. Uostalom, koliko to može da bude funkcionalno i elegantno najbolje svedoči fotografija koja sledi.

4. Loš izbor aksesoara

Aksesoaru i pratećoj opremi za kupatilo takođe je potrebno posvetiti dovoljno pažnje. Ako želite akcentovane detalje, pažljivo ih uklopite u celinu. Česta greška može biti loš odabir baterije za umivaonik koja nije adekvatne veličine ili nije pravilno pozicionirana, pa je rastojanje između nje i umivaonika preveliko ili premalo, a to znači da prilikom pranja ruku voda prska, nema dovoljno mesta za ruke ili jači mlaz izbacuje vodu iz umivaonika.

Pažnju treba posvetiti i dobrom pozicioniranju ogledala, a ne smete zaboraviti ni sve ostale elemente ako želite kupatilo bez greške. To znači da sa podjednakom pažnjom birate adekvatno osvetljenje, skladne utičnice i ostali sitni aksesoar koji čini sastavni deo dobro projektovanog i opremljenog kupatila.

5. Upotreba neodgovarajućih materijala

Kupatilo je prostor u kojem se u kratkom vremenskom periodu značajno menjaju temperatura i vlažnost vazduha. Zato je bitno da se koriste materijali koji su predviđeni i proizvedeni upravo za takve uslove: vodootporni presovani materijali, adekvatno obrađeno drvo, vodootporne mase za fugovanje, staklo odgovarajućih karakteristika, podne pločice sa površinom koja nije klizava. Često se za bazu nadgradnog lavaboa upotrebljava nedovoljno zaštićeno drvo, što za posledicu ima fleke od vode i sapuna, kao i ispucalu i deformisanu ploču.

Upravo potreba da izbegnemo takvu situaciju predstavlja još jedan razlog da prihvatite predložena rešenja sa Ytong pločama i blokovima jer oni ujedno rešavaju i taj problem. Tajna se krije u tome što paropropusnost svih Ytong proizvoda omogućava da zidovi i konstrukcije pravljeni Ytong-om “dišu”, što samim tim znači da nema kondenzacije vlage u prostoru, a samim tim ni uslova za stvaranja buđi i nepovoljne mikroklime. Zato uvek imajte na umu da rešenja za kupatila moraju da budu pouzdana i trajna, a ne samo lepa kao na fotografiji koja sledi.