Top

Buđ i kondenzacija u zgradama: kako rešiti problem?

Fenomen buđi i kondenzacije predstavlja jedan od glavnih problema koji se neretko javlja u stambenim zgradama. Većina problema koji narušavaju kvalitet stanovanja nastaju zbog pojave vlage. Prisustvo vodene pare u zidovima, smanjuje toplotnu izolaciju i može degradirati materijal sa posledičnim hemijskim reakcijama i pojavom buđi. Prema istraživanju koje je sprovela Svetska zdravstvena organizacija, polovina zgrada u Evropi ima problema sa kondenzacijom i pojavom buđi i vlage.

Šta znači prisustvo buđi i kondenzacije u zgradama?

Prisustvo kondenzacije i posledične buđi na zidovima, ugrožava udobnost stanovanja, narušava zdravlje stanara što može poprimiti određenu težinu u odnosu na količinu vremena provedenog u tom specifičnom okruženju. Respiratorni sistem trpi najveća oštećenja od pojave astme, rinitisa, alergija pa do ozbiljnijih problema poput upale pluća. Ovakvi loši uslovi životne sredine mogu izazvati takozvani SBS- sindrom bolesne zgrade. Ova pojava se često manifestuje u velikom broju modernih ili nedavno renoviranih zgrada, opremljenih mehaničkom ventilacijom i globalnim sistemima klimatizacije bez uvođenja svežeg vazduha spolja.

Koji su glavni uzroci?

Formiranje buđi je direktna posledica površinske i  intersticijske kondenzacije, uglavnom zbog stepena vlažnosti vazduha i temperature zidova sa kojima dolazi u kontakt.

Voda koja se nalazi u vazduhu u fazi kontakta sa površinom ili unutrašnjim elementima konstrukcije određuje takozvanu „tačku rose“, prelazeći iz gasovitog u tečno stanje. Ova situacija se generalno dešava zbog propusta u projektovanju ili prilikom gradnje i uključuje:

  • Toplotne mostove
  • Nepropusnost prozora i vrata koji sprečavaju pravilnu razmenu vazduha u prostorijama
  • Neefikasan ili nedovoljan sistem grejanja
  • Prekomerno nakupljanje vodene pare u vazduhu u prostorijama kuhinje, kupatila ili spavaćim sobama usled dužeg boravka stanara.

Pojava kondenza ali i gubici energije mogu biti značajni na tzv. „toplotnim mostovima“. Toplotni mostovi se najčešće javljaju na spojevima različitih elemenata, ostavljajući tako mali ali značajan prostor za gubitak energije.

Danas, postoje materijali koji su istovremeno građevinski i termoizolacioni, poput Ytong materijala. Ytong je spojio ove dve kategorije u samo jednom bloku, tzv. Ytong Termo blok. Ytong Termo blok je građevinski materijal sa izuzetnim termoizolacionim svojstvima, koji omogućava izgradnju objekta u samo jednom sloju zida, bez ikakve dodatne termoizolacije.

Upravo zato je idealno rešenje izgraditi objekat u Ytong sistemu gradnje, koji je omogućio uspešno prevazilaženje ovog problema upotrebom tankoslojnog maltera u izgradnji i svih drugih elementa predviđenih za izgradnju energetski efikasnog doma.

Šta učiniti da ne bi došlo do stvaranja buđi i kondenzacije?

Da biste izbegli ili u svakom slučaju smanjili prisustvo kondenzacije, neophodna su tri osnovna uslova:

  • Optimalan odnos vlažnosti vazduha i temperature
  • Optimalna cirkulacija vazduha u prostorijama
  • Adekvatna paropropusnost unutrašnjih površina.

Ove preporuke su zaista efikasne ako građevinski materijali, toplotna izolacija, unutrašnja i spoljašnja završna obrada obezbeđuju adekvatnu transpiraciju uz izbegavanje parnih barijera. Najvažnija stavka dobre izolacije jeste upravo termoizolacioni panel koji se koristi, a posebno njegova paropropusnost, otpornost na habanje i izolaciona moć.

Rešite problem sa Multipor termoizolacionim pločama

Kada je u pitanju izbor materijala, Multipor termoizolacione ploče su se pokazale kao izuzetno dobro i sveobuhvatno rešenje. Reč je prirodnim, mineralnim termoizolacionim pločama otpornim na požar (klase A1 negorivosti).

Multipor termoizolacione ploče su lagan, paropropustan i pre svega ekološki materijal koji nije sačinjen od sintetičkih ili štetnih vlakana. Multipor je jedini proizvod na domaćem tržištu koji se može ugrađivati sa unutrašnje strane, bez bojazni da će doći do pojave vlage. Velika paropropusnost Multipora omogućava zidovima da „dišu“.

Zahvaljujući svojoj poroznoj strukturi i rezultujućem kapacitetu higriskopske regulacije, Multipor se lako može primeniti na sve zidne površine bez parne barijere, uvek garantujući prijatnu i zdravu mikroklimu u prostoriji.

Multipor termoizolacione ploče omogućavaju podizanje temperature unutrašnje površine zida, bez stvaranja prepreka za prolaz pare, čime se eliminiše sam uzrok stvaranja buđi i vlage.

Idealan je za unutrašnju termoizolaciju objekata izloženih visokoj vlažnosti, kao što su kuhinje, kupatila, prostorije sa slabo provetrenim vazduhom, doprinoseći stvaranju zdrave i optimalne klime u prostoru.