Top

Dečja soba – uređenje u 9 koraka

Dečja soba je po definiciji multifunkcionalna. Ona mora sadržati predviđen prostor za igru, učenje, druženje sa prijateljima, ali i prostor za odmor i spavanje.  Ponekad se u jednu dečju sobu smešta dvoje ili više dece, pa sve ove funkcije mogu da se utrostruče. Dakle, zahtevi su veliki, a površina, najčešće, nije onolika koliku bismo želeli.

 

Kod uređenja dečje sobe važno je da odgovara uzrastu, navikama i potrebama dece. Uz odabir dobrih podova i odgovarajuće boje zidova, osnovne komponente uređenja su kvalitetan krevet, ormar, funkcionalan radni sto i odgovarajući prostor za igru.

1. Dečja soba u brojkama

Minimalna kvadratura sobe za jedno dete iznosi između 8 i 10 kvadratnih metara (optimalno 10 kvadrata), za dvoje dece između 10 i 12 kvadratnih metara (optimalno 12 kvadrata). Za troje dece je minimalna kvadratura 13 do 15 kvadratnih metara. U pomenute površine idealno je smestiti sve prethodno pomenute sadržaje.

Ako postoji mogućnost organizovanja dečje zone u nešto većoj površini, uz dečju sobu možete predvideti i zajedničke prostorije za igru i boravak dece, s dečjom terasom i odvojenim ili zajedničkim garderobama. Ukoliko tek planirate gradnju kuće, preporučujemo da posebnu pažnju posvetite planiranju dečje zone, u zavisnosti od broja najmlađih članova domaćinstva.

2. Projektovanje dečjih soba

Većina porodica ne želi da prekorači budžet, te shodno tome ni kvadraturu pri gradnji novog objekta – stoga je najbolje razgovarati sa arhitektama i savetnicima o konkretnim predlozima za projektovanje. Odlučujuće pitanje pri tome je koliko soba je potrebno za sve članove porodice, i koliko svaka od njih treba da bude velika. Uz sve relevantne informacije, projektant će u okviru moguće površine najbolje moguće predvideti i iskoristiti prostor. Važno je znati gde je moguće uštedeti na prostoru i kako se, pod određenim uslovima, može obezbediti više stambene prostornosti bez povećanja površine kuće.

Funkcionalne prostorije mogu prema ličnom stambenom nahođenju i nameni da budu različitih veličina. Minimum za praktičnu kuhinju je negde oko 10 m2, a kvadratura od 15 do 20 m2 omogućava zaista komotan prostor, dok se veća kvadratura može smatrati luksuzom. Kad je trpezarija u pitanju, 12 m2 prostora je minimum, a najudobnije je unutar kvadrature od 15 m2 pa naviše.
Međutim, ukupna površina jedne kuće je jedna stavka, a veličina pojedinih prostorija sasvim druga. Kod podele prostora radi se o tome da se postave prioriteti. Dnevni boravak, primera radi, može imati površinu od 20 do 25 m2, ali takođe i 30 ili 40 m2.

Za dečju sobu, kako je gore napisano, trebaće najmanje 8 do 10 m2, a idealno bi bilo kada postoji mogućnost da se opredeli do 20 m2. Kada se razmisli o tome koliko deca i mladi provode vremena u svojoj sobi i na koje je sve načine koriste iz dana u dan, ukoliko mogućnosti dozvoljavaju, idealno je odlučiti se za koji kvadrat više od predviđenog.

Nasuprot tome, u slučaju da imate na raspolaganju jedan veći prostor, uvek je dobro omogućiti zaseban kutak za svako dete. Ukoliko imate prostor veće površine, a dvoje dece, možete ga uspešno i jednostavno pregraditi upotrebom Ytong pregradnih blokova, koji poseduju niz prednosti. Bez obzira na veličinu soba, deca će ceniti privatnost, što se posebno odnosi na starije uzraste.

3. Funkcionalnost dečje sobe

Pokušajte da uredite sobu tako da se njena funkcionalnost može menjati kako dete raste. Dečja soba trebala bi da se prilagodi oko četiri puta, shodno različitim uzrastima:

  • Opremanje sobe na osnovu potreba malog deteta (do predškolskog uzrasta)
  • Potom je potrebno prilagoditi sobu za dete školskog uzrasta
  • Sledi opremanje sobe u skladu sa željama adolescenata
  • Uređenje sobe shodno potrebama srednjoškolca

Postoji i potencijalno peto razdoblje za preuređenje sobe – za potrebe studenta. Međutim, tu verovatno nećete imati puno mogućnosti za planiranje i odlučivanje.

Danas ideja za uređenje dečje sobe ne nedostaje, a na Vama je da (u dogovoru sa detetom, ako je prikladnog uzrasta) odlučite kakvu sobu želite i odredite proračun.
Dečja soba može u potpunosti da se uredi već od 50.000 dinara – naravno, i manje ukoliko imate spretne ruke i dovoljno mašte.
Iako se dečje sobe često povezuju s neredom, to ne mora biti tako ukoliko odaberete dobre komade nameštaja koji imaju više funkcija. Šarene kutije na točkiće koje se mogu voziti po sobi, tabure u koji se mogu pospremati igračke, čiviluci i police na zidu kao i slične praktične stvarčice mogu Vam olakšati život.

4. Dečja soba za decu predškolskog uzrasta

Soba za predškolca trebala bi, uz osnovne elemente nameštaja (krevet i ormar), da sadrži što više slobodnog prostora za igru. U tom uzrastu deca najviše vremena provode igrajući se na podu, pa ne bi trebalo stavljati puno nameštaja, koji će samo stvarati prepreke u različitim igrama. Važno je da uzglavlje kreveta bude postavljeno uz zid. Ne dopustite da krevet stoji bez oslonca u prostoru ili s uzglavljem ispod prozora. Takođe, krevet ne bi trebao da bude postavljen nasuprot vratima ili prozoru.

Ako živite u potkrovlju ili se dečja soba tamo nalazi, pa soba ima kosi krov, vodite računa o tome da krevet uvek stoji ispod najvišeg dela plafona. Spavanje pod kosinom daje osećaj ograničenja i deluje na detetov fizički, mentalni i emocionalni razvoj.

Takođe, važno je da u dečjoj sobi uvek bude prijatna temperatura, kako leti tako i zimi. Kada se dečja soba nalazi u potkrovlju ili ima spoljni zid koji nije adekvatno termoizolovan, možete je “ušuškati” upotrebom Multipor termoiziolacionih ploča. Multipor ploče su prirodni material, koji omogućava da zidovi “dišu” i idealne su za sve vrste izolacije kako sa spoljašnje, tako i sa unutrašnje strane, kao i na plafonima.

Ostatak nameštaja odaberite prema kriterijumu da nema oštre ivice, a ukoliko ste skloni uradi sam opcijama, možete uspešno ozidati i oblikovati recimo police, pomoću Ytong materijala. Ytong se izuzetno lako oblikuje, tako da sve one oštre ivice možete zaobliti koliko god mislite da je potrebno.

5. Dečja soba za školarce

Kreveti za decu predškolske dobi mogu biti nešto manjih dimenzija, ali ako se odmah kupi klasična veličina kreveta, izbegava se dodatni trošak u kasnijem periodu.
Idealne dimenzije radnog stola za dete školskog uzrasta su 120×60 cm ili nešto veće, u zavisnosti od raspoloživog prostora. Sto treba izabrati tako da bude funkcionalan, odnosno da ima nekoliko fioka za smeštanje knjiga i ostalog školskog pribora.Radni sto nije dobro postaviti tako da je dete, kada sedi, leđima okrenuto prema vratima jer onda ne može videti ko ulazi u sobu, što stvara nesigurnost, a time i pad koncentracije prilikom učenja. Takođe, treba da ima dovoljno dnevnog svetla, dakle mora biti u blizini ili čak ispod prozora.
Veličina radnog stola je važna – ako je sto preveliki, dete se može osećati pritisnuto obavezama. S druge strane premali sto može ometati dete u učenju.Biljke simbolizuju rast i razvoj, ali pripazite na količinu. Dovoljne su jedna do dve biljke koje rastu u visinu. Smestite ih što dalje od kreveta. Previše biljaka dovodi do oslobađanja ugljen dioksida tokom noći, što može nepovoljno uticati na san deteta.
Prelazak iz 4. u 5. razred osnovne škole predstavlja svojevrsni ulazak u adolescenciju kada deca iz sveta bajki teže određenoj samostalnosti. Tada je dovoljno zadržati postojeći namještaj u dečjoj sobi, ali promeniti celokupan utisak, dakle polako smanjivati broj igračaka i malo “uozbiljiti” sobu.
Takođe, razmislite i o mogućnosti da na jedan deo zida postavite repliku manje školske table. Boja školske table, apsolutni je hit u uređenju prostora. Dobro izgleda i na vratima, zidu, nameštaju, radnoj površini stola, kao i drugim elementima u dečjoj sobi. Ujedno, školska tabla je dobar element koji decu školskog uzrasta podseća na dnevne obaveze, a može poslužiti i kao planer.

6. “Dečja” soba za srednjoškolce

Srednjoškolci imaju specifične zahteve. Pre svega potrebno im je obezbediti mir i, ako je moguće, izolaciju od ostatka stana. Iako se elementi u sobi srednjoškolca u odnosu na školarca ne menjaju naročito (krevet, ormar, polica, radni sto), nije na odmet novim rasporedom postići traženu intimnost.

Možete kupiti i novi, klasičniji tepih, dodati otkačene zavese ili fotelju. Velika je verovatnoća i da će gotovo sve igračke završiti u kutiji u podrumu, a ako Vam se tada otvori dodatni prostor u sobi, dodajte sofu ili vreće za sedenje, jer srednjoškolci vole dovesti nove prijatelje u posetu. Važno je da pustite svog srednjoškolca da sam osmisli novi raspored i izgled svoje sobe.
Dodatnu kupovinu možete izbeći odabirom neutralnih boja kreveta. Tako, umesto šarenog, u mlađem uzrastu, rađe se odlučite za beli krevet ili krevet boje drveta i šarenu dečju posteljinu. Kada dete poraste, možete samo zameniti dečju posteljinu “ozbiljnijim” dezenima, a da ne morate da menjate krevet.

7. Boje u dečjoj sobi

Pri odabiru boje važno je uzeti u obzir želje, ali i karakter deteta. Žuta, narandžasta i ljubičasta podstiču kreativnost i igru, plava jača koncentraciju, dok zelena opušta i smiruje. Živahno dete smirite blagim nijansama zelene i plave, a nesigurno dete podstaknite narandžastom ili ljubičastom bojom.
Boja, za koju želite da bude dominantna, ne mora nužno biti boja zidova ili nameštaja. Glavnu boju ili boje provucite kroz detalje, jastučiće, zavese, dekoracije, kutije za igračke…
Čak i potpuno bele ili jednostavne sobe u kojima je nameštaj boje drveta izgledaće fantastično ako je pod šaren. Šareni tepih ili podloga za igranje mogu neverovatno pojačati utisak dečje sobe.

8. Feng shui, o bojama za dečju sobu, savetuje…

Ukoliko volite da eksperimentišete sa feng shui načinom uređenja, evo šta se savetuje za boju dečje sobe u odnosu na njenu orijentaciju.

Ako je soba na istoku, trebala bi biti zelena. Za jugoistok pogodne su zelena i ljubičasta. Na južnoj strani preporučuje se narandžasta ili boja breskve. Jugozapadno orijentisanu sobu bi trebalo obojiti u ružičastu ili oker. Zapad je dobar za belu, a severozapad za sivu ili belu boju. Sever je sektor plave boje, a severoistok smeđe ili oker boje. Ukoliko je soba u centru doma, može biti oker ili žuta.
Naravno, treba uzeti u obzir i detetove sklonosti prema određenoj boji, ako je dovoljno staro da samo može učestvovati u odluci.
Takođe, vodite računa o tome da boje budu pastelne, tj. svetlije nijanse, da ne bi stvarale nemir. Nikad nemojte obojiti dečju sobu tamno sivom ili crvenom bojom, čak ni ako imate tinejdžera koji na tome insistira.

9. Dekoracija dečje sobe

Kada ste obojili zidove i rasporedili nameštaj ostaje Vam još samo završno dekorisanje. Detalji koji čine razliku jesu upravo zavese, posteljine I jastučići. Kod dece manjeg uzrasta sobu možete ukrasiti plišanim igračkama, dok kod starije dece, to mogu biti figure, ramovi sa slikama ili slike na zidu.
Svakako najvažnije kod uređenja dečje sobe jeste da se osmisli tako da odgovara potrebama deteta, tako da može neometano da se igra, druži i uči. Ukoliko je moguće postići razuman kompromis, deci starijeg uzrasta treba dozvoliti da učestvuju u odluci o uređenju njihove sobe i na taj način izraze svoju kreativnost.