Top

Gradnja letnje kuhinje

Porodična okupljanja i druženja s prijateljima tokom letnjih večeri, idealna su uz prave gurmanluke.  Odvažite se i obogatite svoje dvorište ili baštu letnjom kuhinjom.

Pre gradnje letnje kuhinje neophodno je da osmislite plan. Uzmite u obzir svoj stil kuvanja i navike u kuhinji, pa shodno tome odlučite šta vam je zaista bitno i neophodno, potom isplanirajte kako ćete kuhinju na otvorenom prilagoditi spoljašnjim uslovima i na kraju osmislite dizajn.

Planiranje budžeta i nacrt kuhinje

Izuzetno je važno da prilikom planiranja, uradite i taksativan popis troškova. Izmerite površinu na kojoj ste predvideli da sazidate letnju kuhinju i napravite nacrt kuhinje kakvu biste želeli.

Gradnja letnje kuhinje 2

Nacrt i plan treba da sadrže informacije o vrsti i ceni materijala, veličini kuhinjskih elemenata, njihovu organizaciju, boje, željenu kuhinjsku opremu i okvirne troškove rada. Detaljan plan omogućiće vam lakše donošenje odluka i time ćete svoju pažnju usmeriti na ono što vam je stvarno potrebno. Posvetite se prvom koraku, jer ćete pažljivim planiranjem uštedeti na vremenu i nepredviđenim troškovima.

Ukoliko vam budžet trenutno ne dopušta kreiranje vaše kuhinje iz snova i ako ne možete odjednom ostvariti sve, nemojte odgađati gradnju. Krenite postepeno, od stvari koje su vama najpotrebnije. Za početak to može biti denivelacija podloge u odnosu na tlo i spoljašnji roštilj.

Svoje ideje, želje, stil života i interese uskladite s okolinom

Važno je da odaberete stil prilagođen vašem ukusu, koji će pratiti vaše ideje, ritam života i potrebe.

Letnja kuhinja trebala bi biti u skladu s kućom i njenom okolinom. To ne mora obavezno da znači da stilovi kuće i letnje kuhinje moraju biti isti, nego da su materijali, detalji i boje dobro povezani i međusobno usklađeni.

Kuhinju na otvorenom prilagodite vremenskim uslovima

Spoljašnji uslovi su izuzetno bitni kod planiranja letnje kuhinje i odabira materijala. Važno je da svoju novu kuhinju adekvatno zaštite od vremenskih uslova, i ujedno učinite prijatnom za boravak i pripremu hrane, bilo da je napolju sunčano ili kišovito vreme.Gradnja letnje kuhinje 3

Svakako najvažnije jeste da sve kritične delove (električni uređaji i osetljive podloge) dobro izolujete i zaštite od spoljašnjih uticaja, posebno od prodora vode.

Ukoliko je mesto gradnje izloženo suncu i vetru, osim krova, potrebno je da osmislite i postavite zaštitu od vetra koja može biti veća ograda, gusto bilje ili njihova kombinacija. Na ovaj način vaša nova kuhinja će se savršeno uklopiti u okolinu i dvorište, dok će ujedno biti intimna i zaštićena od radoznalih pogleda.

U slučaju da vlažno tlo utiče na kvalitet boravka u letnjoj kuhinji, predlažemo podizanje podloge Ytong blokovima.

Opremanje letnje kuhinje

Gradnja i uređenje letnje kuhinje zapravo se i ne razlikuje puno od gradnje i uređenja klasične kuhinje. Dok su unutrašnje kuhinje najčešće napravljene od drveta, savetujemo da spoljašnju kuhinju gradite nešto otpornijim i izdržljivijim materijalima. Ytong blokovi su idealno rešenje. Lako se oblikuju i postavljaju, pa se i sami možete oprobati u gradnji. Od blokova i ploča možete napraviti police za posuđe i ugradnju aparata, pa čak i baštensku garnituru.Gradnja letnje kuhinje 4

Odabir kuhinjske opreme zavisi od vaših potreba, navika ali i blizine kuće. Ako želite da imate mogućnost celokupnog procesa pripreme hrane u letnjoj kuhinji, pobrinite se za dostupnost radne površine koja će biti dovoljno velika da vam to omogući. Frižider može i ne mora biti potreban, u zavisnosti od toga koliko  je kuhinja udaljena od kuće i koliko vam je u interesu brza dostupnost pića i hrane. Idealno rešenje je da smestite letnju kuhinju u blizini unutrašnje, recimo uz prozor, tako da transport hrane i pića bude što brži i jednostavniji.

Letnja kuhinja može biti simpatična i skromna poput spoljašnjeg roštilja, a kako biste uštedeli na budžetu, umesto da kupujete gotov roštilj u gradnji se možete oprobati i sami. Ytong materijali savršeni su za takve projekte jer su kvalitetni, a gradnja je jednostavna i s minimalnom količinom otpada. Ukoliko imate mogućnosti i potrebu možete instalirati i sudoperu, police, šank, šporet…

Prednost spoljašnje kuhinje je dostupnost bašte, svežeg voća, povrća i začinskog bilja. U slučaju da nemate vremena za  bavljenje baštom, naša preporuka je terasasta bašta, koju možete obogatiti aromatičnim biljkama koje nisu zahtevne. Ovakav način uređivanja zahteva manju površinu za zalivanje i održavanje, dok istovremeno izgleda veoma atraktivno.

Adekvatna rasveta u letnjoj kuhinji

Gradnja letnje kuhinje 5

Posebnu pažnju posvetite rasveti, jer osim što uveliko doprinosi prijatnoj atmosferi i postiže sjajan efekat, biće vam neophodna za pripremu jela u večernjim satima. Jače osvetljenje postavite iznad radnih površina, a u ostalim delovima se poigrajte s ambijentalnom i akcentnom rasvetom kako biste naglasili detalje. Led rasveta najbolji je i najisplativiji izbor, a ako tokom dana kuhinja dobija dovoljno sunčeve svetlosti,  možete postaviti i solarne lampe.

Nakon završetka radova na izgradnji letnje kuhinje, pozovite porodicu i prijatelje i uživajte zajedno u vlastitoj kreaciji i ukusima koji nastaju u Vašoj novoj kuhinji.