Top

Japanski stil uređenja enterijera

Japanski stil uređenja doma u zapadnim zemljama je postao poznat u XVI veku. Dizajneri ga smatraju jednim od najudobnijih stilova, ali i najegzotičnijih.

Prva asocijacija na japanski stil trebalo bi da bude Zen atmosfera. Naime, japanski stil uređenja se koristi već hiljadama godina, a rezultuje mirnim i vrlo jednostavnim linijama.

Ovaj kultni dizajn enterijera bazira se na čistom i minimalističkom pristupu, čvrsto držeći ravnotežu između reda, drevnih običaja i ljubavi prema prirodnim lepotama.

Praktikovanje drevne ceremonije čaja i specifičnog stila života ljudi u Japanu doprinosi tome da njihova kultura postaje veoma draga i vredna primene u našim svakodnevnim životima.

Zen i minimalizam osnove za japanski stil

Poslednjih godina ovaj stil je posebno popularan jer je trend minimalističkog načina života uzeo maha, a upravo japanski stil uređenja doma s tim minimalizmom savršeno korespondira.

JAPANSKI STIL

Ključni elementi su:

  • jednostavnost
  • minimalizam
  • drvo i bambus
  • klizna vrata
  • kade
  • bela i bež boja na zidovima
  • prirodna rasveta
  • mesto za meditaciju, odnosno opuštanje

Japanska Zen filozofija nadahnuta je jednostavnošću i prirodnošću, kakvu nalazimo u minimalističkoj arhitekturi i dizajnu. Linija, forma, prostor, svetlost i materijal samo su neki od bitnih elemenata ovog široko popularnog dizajna. Veliku vrednost ovom stilu daje odsustvo većine nenosivih unutrašnjih zidova čime se dobija na prostoru i ujedno omogućava harmonija između enterijera i eksterijera.

Tradicionalni japanski stil uređenja enterijera utemeljen je na „Ma” – ravnoteži između prostora i objekata. Predmeti nisu oštri i nisu definisani. Vrlo su fleksibilni i lako ih je premeštati s jednog mesta na drugo. Nameštaj je uglavnom podni, a retko viseći. Koriste se prirodni materijali poput bambusa, drveta, ali i papira.

Tatami i shoji

Tradicionalni japanski enterijeri su organizovani prema oblicima ljudskog tela, od delova dimenzija 90 x 180 cm koji se koriste kao prekrivači za pod. Napravljeni su od prirodnih su vlakana i zovu se tatami.

Neobrađeni materijali kao što je bambus, ali i boje uzete iz prirode koriste se da bi se postiglo prozračno i mirno okruženje.

Za uređenje su karakteristična shoji vrata (klizna vrata izrađena od drvenih okvira presvučenih posebnom poluprovidnom vrstom papira), kao i svetiljke od pirinčanog papira.

Enterijeri se prepoznaju po visoko stilizovanom nameštaju, sa rukom oslikanim motivima na lakiranim podlogama, diskretnim dodacima jakih boja i ornamentima ili statuama koje predstavljaju životinje ili mitske likove.

Svetlo i ukrasi za japanski stil

Pri uređenju prostora u japanskom stilu, svetlo treba da bude indirektno. Uglavnom je skriveno iza nekog predmeta, te na taj način poprima topliju boju.

Boje su prirodne, zemljane, dakle sve nijanse smeđe. Ponekad se za detalje upotrebljava žuta ili crvena.

Dok su bela i neutralne boje dominantne u minimalističkom dizajnu, u dečjim sobama koriste se i jarke boje u umerenim količinama.

I još posebnu pažnju obratite na biljke. Orhideje i minijaturni bonsai su obavezni.

Japanski stil kupatila

Tradicionalna japanska kupatila su drvena. Međutim, danas se uglavnom koristi keramika u zemljanim tonovima, to s drvenim ormarićima i bambus dekoracijama.

Jednostavan i ogoljen nameštaj sprečava da prostorije izgledaju vizuelno skučene i natrpane, dok u isto vreme svojim drvenim i belim elementima reflektuje preko potrebnu prirodnu svetlost.

Stvaranje Zen dizajn enterijera u vašem domu podrazumeva da je on usklađen sa prirodom i svetom oko nas. Zen u kući podstiče opuštanje i donosi mir. To su, između ostalog, razlozi zašto su najbolje luksuzne bolnice uređena upravo u ovome stilu.

Boje prirode u vašem prostoru

Kako biste odabrali svoju paletu boja za stan, predlažemo da zavirite u prirodu. A tamo ćete pronaći belu, bež, boju peska, toplu smeđu, tamnu narandžastu, mekanu sivu, trava zelenu, zelenu boju žada, hladnu plavu, tamno plavu… Upravo pobrojane boje izvrsno će pratiti ovu vrstu uređenja unutrašnjeg prostora.

Nemojte se bojati da koristite boju. Prirodne boje podstiču opuštanje i mogu dovesti misli u stanje mira, a time razigrati maštu i doneti više kreativnosti. Znajte i ovo – opuštajuće boje pomažu da se bolje jede. To je posebno primenjivo kod uređenja trpezarije. Kad su kupatila u pitanju, Zen stil deluje kao spa zona, a to automatski znači da smo već pripremljeni na ugodne mirise i vizualnu estetiku koja relaksira.

Zidovi u svojoj goloj lepoti

Pokušajte da zadržite svoje zidove čistim, tačnije da ih ne pretrpavate detaljima. Poneko lepo umetničko delo koje je dobro postavljeno i u skladu s vašim prostorom biće sasvim dovoljno. U ovakvom slučaju kvalitetna, glatka i ujednačena završna obrada zidova najviše će do izražaja doći. YTONG zidovi u tome su nenadmašni, a dostupno vam je i detaljno uputstvo za primenu YTONG blokova na svim pozicijama na objektu.

Ako niste ljubitelji sasvim ravnih i golih zidova, a ipak želite Zen ambijent, predlažemo da uz pomoć YTONG blokova i ploča stvorite geometrijski prave linije u uglovima sobe, a inspiraciju za to možete potražiti u vodiču za renoviranje uz pomoć YTONG-a.

Kreiranju prijatnog i inspirativnog ambijenta doprineće i nekoliko velikih, zdravih i lepih biljaka. One će doneti dašak života i topline u prostor, što je još jedan od ciljeva koje treba postići.

Na podove postavite drvene pločice, možda od bambusa, a može i neka druga prirodna podna obloga. U nekim prostorijama pod možete i podići, a kako se to radi možete pogledati u tekstu o podizanju podova u dva nivoa.

Imajte u vidu i da se simetrija takođe često koristi za stvaranje Zen skladnog prostora.

Dekorativni predmeti – malobrojni, ali prijatni za oko

Inspiracija u Zenu dolazi i od stvaranja jedinstva između otvorenog i zatvorenog prostora. Potražite nameštaj i predmete izrađene od prirodnih materijala ili ih izradite sami. Na kraju, Zen dekor vam pomaže da stvorite miran prostor u kojem ćete rado uživati ​​i koji će  vam pružiti savršen izgovor da se opustite.

Imajte na umu da Zen dizajn enterijera karakteriše jednostavnost i minimalizam. Zato dobro počistite nered, a odeću spremite u garderober i na policama koje sami možete napraviti. Neka vam sobe budu otvorene, lepe, funkcionalne i čiste.

Da biste dobili potpuni Zen ambijent, u prostor dodajte jedan ili dva azijska kipa poput Bude, veliko lisnato bilje u fantastičnim loncima minimalističkog dizajna ili par jednostavnih ilustracija.

Koristite i sveće, posebno u spavaću sobu, kupatilo i dnevni boravak da svetlo tokom večeri stvori osećaj prijatnosti.

Suptilna rasveta

Pokušajte da dizajnirate nivo rasvete postavljanjem srednje i niže visine svetla. To će poboljšati raspoloženje i doprineti atmosferi Zen dizajna enterijera. Difuzno svetlo, LED rasveta i skrivena rasveta biće korisne komponente igre svetla. Ali, učinite te prelaze suptilnim.

Zen dizajn enterijera jedan je od najpopularnijih u savremenom svetu iako se njegovi elementi zapravo protežu iz prošlosti od nekoliko vekova. Ali, dokazano je, u prostorijama uređenima u Zen stilu čovek se zaista oseća mirnim i opuštenim.