Top

Kako da napravite unikatno kuhinjsko ostrvo u tri koraka

Moderna i funkcionalna kuhinja je san svake osobe koja uživa u pripremi hrane. Ne čudi stoga što se u vizijama idealne kuhinje sve češće nalazi i kuhinjsko ostrvo. A razlog je jednostavan. To je višenamenski i izuzetno praktičan dodatak kuhinji koji pruža više prostora za rad i odlaganje posuđa, a istovremeno predstavlja i zgodno mesto za brze obroke ili druženje sa domaćinima.

Najbolje od svega je što do ostvarenja ovog sna nije teško doći uz pomoć dobrih ideja, a mi vam otkrivamo upravo jedno takvo rešenje. U pitanju je zidano kuhinjsko ostvo koje predstavlja trajno i unikatno rešenje koje u potpunosti možete prilagoditi svom prostoru i vašim specifičnim potrebama zbog čega postaje sve popularnije u modernim enterijerima.

Da biste došli do rešenja za kuhinjsko ostrvo koje će biti savršeno za vaš dom, pratite sledeća tri zadatka koja treba da ispunite u startu, a potom sledite i uputstvo za gradnju u okviru kojeg je precizno naveden i potreban materijal i alat za izgradnju.

Zadatak 1: Odredite dimenzije i funkciju ostrva

Postoji mnogo mogućnosti kada se radi o veličini i obliku kuhinjskog ostrva, ali na njegovu formu u najvećoj meri utiču dimenzije same kuhinje i funkcije koje želite da ostrvo ispunjava. Stoga je ostrvo izgrađeno po meri vašeg stana najbolji način da se vaše želje prilagode dostupnom prostoru u kuhinji.

Zahvaljujući tankim Ytong blokovima ovo je moguće postići lakše nego ikada ranije jer ovi blokovi omogućavaju da oblikujete ostrvo tako da sadrži radni pult, police, prostor za sedenje, a ako veličina kuhinje dozvoljava, veliko ostrvo može da primi čak i ugradne uređaje i sudoperu. Dimenzije u proseku iznose 2 x 1 metar i najčešće se radi o ostrvu pravih linija, ali ako poželite da u prostor unesete više suptilnosti, uz Ytong materijale lako možete napraviti čak i ostrvo polukružnog oblika.

Zadatak 2: Odredite gde tačno da postavite kuhinjsko ostrvo

U zavisnosti od veličine prostorije, ostrvo možete postaviti na veću ili manju udaljenost od glavnih kuhinjskih elemenata. Idealno je da napravite bar jedan metar razmaka, kako prolaz ne bi bio previše uzan. To će omogućiti lako kretanje oko ostrva, čak i ako je u kuhinji više osoba.
Ukoliko je prostor kuhinje mali, to ne znači da treba da odustanete od ostrva. Više prostora za ostrvo dobićete smanjenjem rastojanja između elemenata na 90 centimetara. Ali vodite računa o tome da možete neometano da otvarate ormariće i fioke kako na ostrvu, tako i drugim kuhinjskim elementima ili uređajima.
S druge strane, i previše prostora može biti nepraktično. Udaljenost veća od metar i po od postojećih elemenata, zahtevaće i više vremena i pređenih koraka svaki put kada obavljate različite zadatke u kuhinji. Stoga je “zlatna sredina” idealno rešenje za dobru organizaciju u kuhinji.

Zadatak 3: Testirajte položaj i dimenzije i počnite sa radom

Na osnovu prethodnih saveta lako ćete odredite najbolji položaj ostrva. Ali, pre nego što se upustite u izgradnju, isprobajte da li ste ostavili dovoljno prostora za lako funkcionisanje u kuhinji. Postavite neki komad nameštaja ili kartonske kutije na mesto budućeg ostrva i izvršite finalno testirajte novog rasporeda u kuhinji tokom narednih sedam do deset dana. To je period koji će vam sasvim sigurno biti dovoljan da shvatite da li je eventualno potrebno izvršiti manje korekcije po pitanju položaja ili dimenzija.
Kada ste definitivno potvrdili da ste zadovoljni veličinom probnog ostrva, vreme je za realizaciju, a u nastavku sledi detaljno uputstvo za izgradnju kuhinjskog ostrva po vašoj meri.

Kako da izgradite kuhinjsko ostrvo

Potreban materijal:

Potreban alat:

  • Testera;
  • Lopatica za nanošenje tankoslojnog maltera;
  • Mešalica za pripremu maltera;
  • Kanta.

Način gradnje:

  1. Zidanje ostrva je isto kao i bilo koja druga gradnja Ytong materijalima. Važno je da na podu započnete s produžnim malterom i da sve vreme pazite na ravninu zidanja. Detalji zavise od vaše ideje i projekta, a detaljnije informacije o zidanju možete pronaći na stranici UPUTSTVO ZA ZIDANJE.
  2. Ytong elementima možete sagraditi osnovnu konstrukciju kuhinjskog ostrva, ali i različite police. Ytong ploče možete koristiti i za zatvaranje raznih instalacionih kanala. Možete dobiti zatvoreno ostrvo gde ćete za konačno uređenje koristiti i drvene delove (npr. vrata, police i slično). Druga mogućnost je otvoreno ostrvo koje je sastavljeno od otvorenih polica u celosti napravljenih Ytong-om.

U slučaju nedoumice ili potrebnih saveta, na raspolaganju vam stoje i Ytong majstori na besplatnom info telefonu: 011 4427 405.