Top

Kako da vizuelno povećate kvadraturu svog stana

Svako od nas želi da mu stan bude ušuškan i lep, ali i da ima i koji kvadrat više. Sve više ljudi živi u urbanim sredinama, a najtraženije nekretnine poslednjih godina jesu upravo manji stanovi. No, uz malo kreativnosti i oni mogu pružiti sve što vam je potrebno za život ako ih pametno uredite.
I tu u pomoć priskaču enterijeristi koji imaju 11 smernica kako da uz optičke trikove uredite mali stan, tako da on postane vizuelno veći.

1. Svetle boje zidova i poda

Iako tamnije sobe deluju udobnije, one takođe apsorbuju svetlost i čine da prostor deluje manje. Ukoliko želite da prostorija koju dekorišete izgleda prostranije, opredelite se za svetlije boje zidova i podova.

2. Iste boje različitih tonova

Još jedan moćan način da učinite da prostorija deluje veće (posebno ukoliko se radi o sobi sa tamnijim zidovima) jeste da koristite istu boju sa različitim nijansama i tako stvorite osećaj celine. Uz nameštaj u neutralnoj boji, koristite jastučiće i ostale dodatke u toj boji da biste dobili efekat celine.

3. Zavese od plafona do poda

Postavljanje garnišni blizu plafona i korišćenje visokih zavesa može imati jak efekat. Što je zavesa viša, to će i vaša soba delovati više i prostranije. Zavese treba da budu istog šablona celom dužinom, bez došivenih materijala na krajevima.

4. Prugasti šabloni izdužuju prostor

Postavljajte pruge tako da idu po dužoj strani zida kako bi prostorija izgledala duža, a samim tim i prostranija. Sličan efekat možete dobiti ako orijentišete podove pri postavljanju tako da prate isto pravilo.

5. Velika ogledala na zidovima

Ogledala koja zauzimaju veliku površinu zida mogu da daju jaku iluziju dubine prostora. Jedno od jako dobrih mesta za postavljanje ogledala je preko puta prozora, ne samo zbog refleksije spoljašnjosti, već i svetlosti, što čini stan prozračnijim.

6. Veliki komadi nameštaja i dekoracije

Umesto više različitih komada nameštaja, pokušajte da koristite jedan veliki deo nameštaja. Isto važi i za dekorisanje zida, umesto nekoliko slika, postavite jednu veliku sliku koja zauzima veliki deo zida.

7. Opremite stan višenamenskim nameštajem

Koristite nameštaj koji ima više od jedne funkcije. Sofa koja može da se razvuče i služi kao krevet za spavanje ili tabure s prostorom za odlaganje mogu uštedeti dosta prostora u vašem stanu.
Police mogu biti pregradni zid ili dekoracija ako su nesvakidašnje poređane. Od Ytong materijala možete napraviti maštovite police.

8. Proziran nameštaj i nameštaj čistih linija

Najstariji trik iz priručnika dizajnera enterijera je – nameštaj čistih linija! Odlučite se za komade napravljene od stakla ili akrila koji su odličan način da prevarite oko i da napravite iluziju da je vaš stan veći nego što zapravo jeste. Umesto glomaznog drvenog stočića za kafu pazarite onaj stakla ili akrila.
Proziran namešta od plastike ili stakla razbija svetlo i ne samo što čini da prostor da deluje veće, nego i kreira zanimljivu dinamiku, posebno ukoliko postoji izvor svetlosti blizu.

9. Razdvojite životne zone

Ukoliko imate jedan prostor ili pak jednu sobu u stanu koristite za više namena, u skladu s potrebama trebalo bi da kreirate izdvojene jedinice – dnevni boravak, deo za spavanje, radni prostor, kuhinju, trpezariju…
Za razdvajanje posebnih zona možete koristiti tepihe, boju za zidove, ali i nameštaj. Tako polica može razdvajati spavaći deo i dnevni boravak, sofa može biti komad nameštaja koji će odvajati dnevni boravak od trpezarije, kamin može da razdvoji dnevni boravak i trpezariju.
Od Ytong materijala možete sagraditi otvoreni kamin u celini kao savršenu pregradu.
U prvom slučaju želećete da vam radni deo kuhinje bude komotniji, veliki šank koji ćete koristiti i za ručavanje je u tom slučaju odlična ideja, a u drugom slučaju će vam akcenat biti na dnevnom boravku i prostoru za sedenje. Pomoću Ytonga ćete bez problema sagraditi i kuhinjski pult.

10. Isprobajte nepravilni tepih

Preskočite standardni pravougaoni tepih i da umesto toga date šansu tepisima nepravilnog oblika. Tepih koji je prevelik ili previše mali će samo privući pažnju na veličinu vaše sobe. Razmislite i o okruglim tepisima. Neuobičajeni tepisi će stvoriti osećaj protoka i vizuelno će upotpuniti prostor, a pritom neće skrenuti pažnju na njegovu veličinu.
Kada tepih pravilno popuni prostor, on postaje vizuelno kohezivniji. Premali tepih stvara vizuelni nered, a prevelik daje osećaj kao da nameštaj pluta.
Prednje noge nameštaja u prostoru za sedenje treba da budu na vrhu tepiha. Ali u delu za spavanje bi više od polovine kreveta trebalo da stoji na tepihu umesto do pozicije samog podnožja kreveta. Tepih u trpezariji trebao bi da bude dovoljno veliki da i nakon izvlačenja svih stolica i sto i one i dalje stoje na tepihu.

11. Više izvora svetlosti

Jedno plafonsko svetlo vam definitivno neće pomoći da povećate stan. Zato koristite više manjih izvora svetlosti kako biste ostvarili dinamičnost u sobi i topliji doživljaj sobe.
Zidne lampe su nešto što bi trebalo maksimalno da koristite jer mogu da omoguće fino osvetljenje, a da ne zauzimaju prostor na podu i nameštaju. Dobro je i ako se lampe  prema različitim zonama.
Iako mnogi od nas nemaju taj luksuz da poseduju veliki stan, uvek se možemo poslužiti korisnim optičkim trikovima.