Top
pet zlatnih ušteda

Kako do 5 zlatnih ušteda na završnim radovima i materijalu tokom gradnje

Večito pitanje koje postavljaju svi koji grade konačno je dobilo odgovor. A to čuveno pitanje glasi – koji građevinski materijal obezbeđuje najveće uštede na završnim radovima i materijalu? Otkrivamo vam rešenje za kojim se traga već decenijama unazad.

Svi koji grade dobro znaju da su najskuplji troškovi tokom gradnje uvek oni neplanirani ili propratni. Oni prave razliku između projektovane i finalne cene objekta i stvaraju najveće glavobolje tokom gradnje, bez obzira da li se radi o porodičnoj kući, stambenom ili poslovnom objektu.

Upravo zato svi iskusni građevinari znaju da se najveće uštede tokom gradnje ostvaruju na onome što laicima deluju kao sitnice, jer na papir uglavnom stavljaju samo one bazične i najveće troškove. Istina je, međutim, da ogroman novac odlazi na sve one propratne troškove koji su nevidljivi u startu, ali na kraju prave ogromnu razliku.

Zato vam u ovom tekstu otkrivamo pet zlatnih ušteda koje vam može doneti samo jedna pametna odluka, a to je – pravi izbor građevinskog materijala. Upravo ta odluka jeste najteža, ali i najbitnija tokom gradnje jer na tržištu postoji veliki broj proizvoda, ali samo neki od njih zaista štede za vas. Posebno se izdvajaju YTONG blokovi jer donose ogromne uštede upravo na tim propratnim troškovima, tj. završnim radovima i dodatnom materijalu.

5 zlatnih ušteda koje vam donosi YTONG

 

 1. Nije potrebna dodatna termoizolacija za spoljne zidove
  Prilikom gradnje YTONG Termoblokom nije potrebno ugrađivati dodatnu termoizolaciju čime se direktno ostvaruje značajna ušteda jer nema dodatnih ulaganja u izolaciju spoljnih zidova. To se postiže zahvaljujući činjenici da ovaj blok istovremeno ima ulogu bloka za zidanje, ali se i termika nalazi u istom proizvodu, zbog čega se često naziva i “Blok 2 u 1”. Tako ćete zahvaljujući izuzetnoj termoizolaciji koju dobijate sa YTONG Termoblokom debljine 37,5 cm osigurati da vaša kuća ili zgrada sigurno dobija energetski razred klase B, a istovremeno ćete obezbediti izuzetne uštede jer nećete ugrađivati dodatnu izolaciju koji biste morali da koristite u slučaju gradnje klasičnim materijalima, poput opeke.
 2. Velike uštede u dodatnim materijalima
  Izuzetne uštede ostvarićete i u dodatnom materijalu ukoliko se opredelite za YTONG građevinski materijal zahvaljujući minimalnoj količini otpada, šuta i škarta, tj. minimalnim rasipanjem materijala tokom gradnje ovim materijalima. Uštede se ostvaruju zahvaljujući efikasnom sistemu gradnje koji je patentiran za YTONG proizvode, koji obezbeđuje minimalno rasipanje materijala, a time i čistije gradilište.
 3. Značajno manje malterisanja
  U slučaju zidanja YTONG-om ostvaruje se još jedna bitna ušteda u malterisanju na unutrašnjim zidovima jer se koristi tanji sloj zbog toga što je u unutrašnjoj obradi zidova dovoljno koristiti malter svega 5 do 6 mm debljine. Uz YTONG nema potrebe ni za malterisanjem u kupatilu jer se pločice lepe direktno na zid, što obezbeđuje dodatnu uštedu u materijalu, novcu i prostoru.
  Foto: Pixabay
 4. Uštede na armaturi, konstrukciji i daskama
  Manja zapreminska masa koja odlikuje YTONG proizvode daje odlična termoizolaciona svojstva i omogućava uštedu na armaturi i konstrukciji prilikom gradnje, a to podrazumeva i značajne uštede u novcu u odnosu na druge sisteme gradnje. Ne treba zanemariti ni uštede na daskama koje se koriste u znatno manjem broju uz YTONG sistem gradnje u poređenju sa drugim sistemima.
 5. Manji broj radnika
  Korišćenjem YTONG sistema gradnje zidanje se vrši bez mešalice, a to znači i manji broj radnika i uštede na plaćenim radnim satima. Imajući u vidu da je upravo angažovanje radnika jedna od stavki koja odnosi značajan deo novca tokom gradnje, jasno je koliko je ovo dragocena ušteda u finalnom obračunu.Ovih pet zlatnih ušteda ujedno su i najbolja potvrda da smo konačno došli do odgovora na pitanje koji građevinski materijal  obezbeđuje najveće uštede na završnim radovima i materijalu? I to nije sve. Upravo YTONG krije i tajnu najvećih ušteda u grejanju.
  Foto: Pixabay