Top

Kako u domu napraviti funkcionalne zone na kreativan način

Nemaju svi tu privilegiju da žive u kućama ili stanovima koji su napravljeni baš po njihovoj meri i potrebama. Ali, na sreću, postoji mogućnost da se svaki prostor prilagodi novim životnim okolnostima i situaciji, i to pregrađivanjem jedne sobe u potrebne celine ili stana u celini. Za te namene razne zidne i dekorativne pregrade mogu biti spas.
Osim što imaju estetsku funkciju u enterijeru, pregrade mogu služiti i kao odlično sredstvo za određivanje zona u životnom prostoru, posebno ukoliko je reč o tzv. otvorenom prostoru (open space).

Prestižni arhitektonski biroi i studija za dizajn enterijera rešenje su pronašli u podizanju pregradnog zida u enterijeru. To se u praksi pokazalo kao najbolja opcija jer se na taj način brzo i lako gradi novi, fizički odvojen prostor, ali i kreira jasna psihička barijera između radnog i životnog prostora u domu. I što je najbitnije, za to je potrebno izuzetno malo kvadrata. Pritom, dizajn praktičnih pregrada enterijeru može dati poseban pečat i autentičan stil.

Kako ćete zonirati svoj dom, zavisi od vaših potreba, osnovnih karakteristika prostora i najboljih opcija za njegovo remodelovanje minimalnim sredstvima, a da pritom postignete željeni efekat bez uništavanja postojećih zidnih ili plafonskih površina. Zoniranje će učiniti vaš dom svestranijim i udobnijim.

1. Zona za obedovanje, čitanje i rad u dnevnom boravku

Dnevni boravak je obično najveći prostor u kući koji ne služi samo za prijem gostiju ili porodičnu večeru, već bi u njemu svi članovi porodice trebalo da zadovolje svoje potrebe, bilo da je posredi gledanje filma, čitanje knjige ili pak radni prostor.. Zbog toga je neophodno u potpunosti omogućiti zone za interesovanja svih članova, korišćenjem pregrada.

Korišćenje tankih blokova

Zidom ili pak pultom lako možete fizički označiti zone. Savršen izbor za to može biti Ytong Interio, jer omogućuje da se prostorija brzo i lako pregradi uz maksimalnu uštedu prostora.

Staklene pregrade i paneli

Stakleni proizvodi su dizajnirani tako da sačuvaju korisni prostor što je više moguće, a da ne naruše osećaj otvorenosti. Matirano staklo jasno razdvaja funkcionalne zone, a vizuelno ne smanjuje prostor. Na staklu je moguće primeniti razne šare, kao i fotografske snimke, te dobiti fantastične klizne vitraže.

Možete podeliti prostor za obedovanje i odmor pomoću elegantnog ekrana ili stilizovane staklene pregrade. Radni prostor ili prostor za goste možete odvojiti modernim minimalističkim staklenim panelima. Ukrasna prozirna pregrada ili akvarijum omogućiće vam sličan efekat. Ukrasni ugrađeni akvarijum može biti atrakcija dve zone.

Police za knjige

Ovo je još jedna mogućnost koja razdvaja i spaja dva odvojena prostora. Štaviše, police se mogu otvoriti na više strana, za svaku funkcionalnu zonu.
Možete da napravite maštovitu pregradnu policu od Ytong ploča.

Drveni paneli i dekorativni paravani

Drvene pregrade se savršeno kombinuju sa bilo kojim stilom, a paneli od prirodnog drveta jesu izuzetan ukras enterijera.

Tradicionalna opeka

Ovaj je tradicionalni plemeniti materijal poslednjih godina veoma popularan, a uklapa se u različite stilove enterijera.

2. Zone za kuvanje i  obedovanje u kuhinji

Glavna funkcija pregrade u kuhinji jeste da razgraniči prostor za kuvanje i obedovanje. Pregrade u unutrašnjosti kuhinje moderno će obogatiti trpezariju, a istovremeno povećati praktičnost zone za kuvanje.
Ako dizajn zida dopušta, možete ubaciti niše plitke dubine za odlaganje knjiga, dokumenata i malih predmeta. Niše se mogu postaviti simetrično ili asimetrično.

Barski pult

Ovaj element poslužiće kao prelepa granica između kuhinjskog prostora i trpezarije ili dnevnog boravka. Od Ytong materijala možete napraviti kuhinjski pult koji i te kako zonira sam prostor.

Drvene ili betonske grede

Zanimljivo zoniranje prostorije pomoću greda, naročito iznad kuhinjskog pulta ili bara.

3. Zone za učenje i igru u dečjoj sobi

Dečju sobu će biti neophodno podeliti u dve funkcionalne zone: za učenje i za igru. To zoniranje vam omogućava da ostavite nered na mestu predviđenom za njega, a da se drugi prostor koristi za učenje. Funkcionalni dizajn dečjeg prostora zavisi od uzrasta i pola deteta. Naravno, za tinejdžera je poželjnije da ima svoj prostor.

Ukoliko imate jednu malu dečju sobu, a dvoje dece različitog pola, sobu možete da razdvojite zidom, policom, prizmom ili panelom od peskiranog stakla. Takođe, možete i da napravite tanak zid čiju će polovinu činiti staklo.

Tekstilne pregrade

Kada se ne zahteva čvrsta pregrada, i obična ukrasna tkanina (zavesa) odlična je zafizičko odvajanje zona za različite namene.

4. Zona za rad kući

Prošla godina promenila je stil ljudskog života i rada. Većina ljudi radila je od kuće – i to najčešće u kuhinji, trpezariji ili dnevnom boravku. I svi su shvatili koliko je važno imati bar jedan mirniji kutak u kući gde bismo mogli da radimo uz nesmanjenu produktivnost. Adekvatan radni kutak u kući sada je jedan od izazova za arhitekte i dizajnere modernih enterijera, posebno kada je reč o prostorima manje kvadrature. Iako se na prvi pogled čini kao nemoguća misija, u praksi se potvrđuje da u gradnji ne postoje nerešivi zadaci.

Rešenja već plene u enterijerima brojnih metropola širom sveta, dokazujući da je i u veoma malim enterijerima i te kako moguće napraviti izdvojen i funkcionalan kutak za rad – za koji su dovoljna samo četiri kvadratna metra.

Pregršt je načina da razgraničite životne zone u domu. Izaberite onaj koji odgovara stilu života vaše porodice.