Top

Krečenje i bojenje zidova – kako to možete sami uspešno uraditi

Bilo da je reč o krečenju, manjim korekcijama glet masom ili poravnanju zidova, u pitanju je jedan od najjednostavnijih poduhvata koji se može izvesti u “uradi sam” opciji.

Kada odlučite da angažujete majstore za ovaj posao, nesumnjivo je da će posao biti brže i profesionalnije urađen, međutim to ujedno znači i da ćete morati da izdvojite veću sumu novca. Da li ste nekada do sada bojili makar zid manje površine? Ukoliko niste, ne dozvolite da Vas zastraše priče da ćete na kraju ipak morati da zovete profesionalce u pomoć! Ako pristupite krečenju temeljno i strpljivo posvetite pažnju ovom poslu, rezultat neće izostati.
Krečenje zidova je jedan od prvih i najznačajnijih koraka u preuređenju Vašeg životnog prostora! Ipak, kako se krečenje ne bi pretvorilo u stresnu situaciju, poslušajte savete iskusnih majstora koje donosimo u tekstu, pripremite potreban materijal i alat, zasucite rukave i počnite.

Za dobar ton boja – bolji uzorak je veći uzorak

Nemojte očekivati da će Vam uzorak od nekoliko centimetara biti od pomoći pri vizuelizaciji izgleda i utiska određene boje na Vašem zidu. Ukoliko niste sigurni u vezi nijanse koju želite najbolje je da istu isprobate na većoj površini zida, minimalno 30cm ili više, i sačekate da se boja osuši kako biste znali kako će konačno izgledati.

Kvalitet boje

Da li se isplati ulaganje u kvalitetnu boju? Da, svakako. Jeftinija boja dobro izgleda prilikom nanošenja, ali ne i kada se osuši, odnosno kod jeftinijih boja ćete morati da ponavljate postupak više puta, kako biste dobili željenu nijansu. Na ovaj način potrošićete više i boje i vlastite energije.
Isto se odnosi i na opremu za bojenje, poput valjaka, četkica i slično – isplati se uložiti malo više novca, jer jeftiniji pribor neće lepo rasporediti boju i može ostaviti tragove po zidu. Uvek je dobro raspitati se i odabrati onaj pribor za krečenje, koji ima najbolji odnos cene i kvaliteta.

Koliko vam treba boje

Ne kupujte previše! Pre nego što krenete u kupovinu, metar u ruke. Da biste izračunali koliko Vam boje treba koristite sledeće formule. Za površinu zidova: pomnožite dužinu i visinu najdužeg zida i sve to pomnožite s četiri. Udvostručite brojku ako želite zidove premazati dva puta. Ne zaboravite na plafon. Standardno pravilo je da otprilike četiri litre boje pokriva 37 kvadrata zida, a svakako je najbolje da precizan podatak o potrošnji boje potražite na etiketi proizvoda koji kupujete.

 

 

Temeljna priprema za krečenje

Pre samog krečenja potrebno je da sve detaljno pripremite, jer će u suprotnom rezultat biti loš, a na kraju ćete imati daleko više čišćenja i spremanja. Sve ivice zidova oblepite zaštitnim trakama, a podove prekrijte novinama ili velikim najlonima.
Nove boje su postojanije i teško se skidaju ako kapnu na pod ili vrata, zato zaštitite podove na vreme. Pre krečenja morate očistiti zidove, naročito u kuhinji, gdje ima mrlja od masti i hrane. Ako ne očistite prljave mrlje, boja se neće dobro primiti. Na zaprljanim mestima koristite sredstvo za odmašćivanje.
Zatim sve isperite vodom. Ako na zidovima imate manje pukotine i neravnine, dobro ih išmirglajte. U radnji je najbolje da još prilikom kupovine, objasnite prodavcu za koju svrhu Vam je potrebna šmirgla, ako bi Vam preporučio pravu oštrinu, kojom nećete oštetiti zidove. Zatim ta mesta prebrišite krpom kako biste pokupili svu prašinu. Kao pripremni deo radova, preporučljivo je da najpre odprašite zidove, koristeći usisivač ili prosto pranjem valjkom i čistom vodom. Ovaj korak je veoma važan i utiče na prianjanje boje.

Veličina valjka za krečenje

Ukoliko bojite veću površinu, idealan je valjak od 35 pa čak i 45 cm jer zadržava dosta boje, pa brzo možete da obojite veću površinu zidova. Međutim, za deo oko vrata, prozora ili iza radijatora, kao i sve uglove i prelaze, obezbedite mali valjak, koji će Vam omogućiti da dosegnete do svih navedenih površina.
Iskusni majstori posao počinju tako što prvo premažu uglove i teže dostupna mesta, a tek potom premažu zid dok je boja u uglovima još vlažna. Najbolji efekat se postiže u dvoje – jedna osoba boji uglove, dok druga nanosi boju na zidove. Dakle, ukoliko imate nekog od ukućana da Vam pomogne, svakako ih uključite u proces krečenja.

Izbegnite grudvice

Nikada nemojte potopiti u boju i dršku od valjka, kako se boja ne bi slivala. Ipak, nemojte se pribojavati da potopite ceo valjak u boju, jer dobra ‘ruka boje’ skriva sve nesavršenosti na zidu. Većina stručnjaka preporučuje da se stavljaju dva sloja boje, ali je vrlo važno da se prvi sloj prvo dobro osuši.
Ako niste uspeli da završite sav posao tokom prvog dana, dobro zatvorite kante, a sutra procedite boju i nastavite s krečenjem. U suprotnom, na zidovima bi se mogle pojaviti grudvice i upropastiti sav Vaš trud.

Ukoliko ste pažljivo pročitali i primenili sve savete iz teksta, spremni ste za otpočinjanje radova i transformaciju izgleda Vašeg doma. Zidovi su najveće površine u kući ili stanu i samim tim veoma snažno utiču na doživljaj celokupnog prostora, zato pažljivo odaberite boje i uredite Vaš dom kako ste oduvek želeli!