Top

Male ili „mini“ kuće

Male ili mini kuće su trend koji je sve popularniji u svetu. Kod nas se kuća i dalje pretežno percipira kao obilje prostora, koji nije uvek neophodan. Bilo da je u pitanju prostrana, mala ili mini kuća, najvažnija osobina svakog doma jeste da pruži komfor i udobnost svojim ukućanima.

Šta su to male kuće?

Ne postoji jasno definisana granica koje kuće se mogu smatrati malim, već to zavisi od podneblja i nacionalnog proseka. Konkretno za područje Srbije, uopšteno možemo reći da se kuće čija je površina manja od 100m2 mogu svrstati u manje kuće.

Međutim, da li je zaista tako? Kupovina stana u gradu površine 60-70m2 smatra se dobrom investicijom i komfornim prostorom za život. Zašto bi se onda kuće razlikovale? Suština svakog životnog prostora, bio on u stambenoj zgradi ili individualnoj kući jeste dobra i kvalitetna iskorišćenost prostora. Upravo zato interesovanje za kućama manje površine raste i u našoj zemlji, posebno zato što cenu izgradnje kuće ne diktira lokacija, kao što je to slučaj sa stanovima, već realna cena izvođenja građevinskih radova.

Ukoliko pojedinac ili porodica već poseduje plac, izgradnjom kuće može rešiti stambeno pitanje uz znatno manja ulaganja. Sama kuća kao individualno mesto stanovanja nudi mnogo više udobnosti, nego što je to slučaj sa kolektivnim stanovanjem u stambenim zgradama, a poseban benefit kuće jeste što uvek postoji mogućnost proširenja sa rastom potreba porodice.

Šta su mini kuće?

Koncept minijaturnih kuća potiče iz SAD, a prvi koraci su napravljeni pre desetak godina. U osnovi je društveni pokret usmeren na održiv život, a njegovi zagovornici tvrde da minijaturne kuće mogu pružiti stanarima sve udobnosti dostupne u većim kućama.

Prosečna površina kuća u SAD je oko 230 m2, dok se površine mini kuća kreću između svega 10 i 40 m2. Promena u razmišljanju stoga mora biti zaista velika, a verovatno se desila i zbog poslednje ekonomske krize koja je snažno uticala na finansijsku situaciju stanovništva SAD. Prilikom rešavanja stambenog problema, mnogi su priliku videli i u manjim i pristupačnijim nekretninama, a to su mini kuće koje su ujedno i kuće sa veoma malom potrošnjom energije.

Danas dominantan motiv u odluci za kupovinu mini kuće više nije finansijska situacija, već veliku ulogu igra održivost. Pored toga, mini kuća je odlična rezidencija za mlade parove na početku zajedničkog života, kao i za starije, penzionere koji ostaju sami u velikim kućama i odjednom ne znaju šta da rade sa previše prostora, što je sve teže održavati.

Aspekt održivosti igra važnu ulogu na globalnom nivou, zbog čega se ovaj koncept življenja već prilično intenzivno širi van SAD, posebno na Novom Zelandu, ali i u Evropi.

Mini kuća ima dosta prednosti. Potreban je veoma mali plac, lakše se gradi, a za gradnju koristimo i reciklirane i ekološke materijale, što je lakše nego kada gradimo velike kuće. Minijaturna kuća nas primorava da se oslobodimo svih kabastih stvari koje nam nisu neophodne i zauzimaju mnogo prostora. Pored toga, mala kuća je takođe mnogo povoljnija (osim ako ne biramo prestižna dizajnerska rešenja).

 

Mini kuće se mogu podeliti u dve osnovne kategorije:

  • Mobilne mini kuće na točkovima
  • Klasične kuće

Mobilna “mini kuća”

Iako znamo i mobilne kućice koje su postavljene u kampovima i koje se mogu iznajmiti za odmor, nećemo govoriti o njima. Čak i mobilne kućice na točkovima, koje su namenjene stalnom boravku, nisu baš česte na našim prostorima. Naša tema će biti male kuće, koje su planirane i opremljene tako da korisnicima pruže maksimalan komfor stalnog boravka na minimalnoj površini, a mi ćemo se fokusirati uglavnom na trajno podignute kuće.

Stanovanje u malom prostoru

Male kuće zahtevaju mnoga prilagođavanja, a ne samo uklanjanje suvišnih stvari iz stambenog prostora.

Planiranje mini kuće je prilično izazovno, jer projektant mora da osmisli sve uobičajene prostorije na izuzetno maloj površini, koja naravno mora biti maksimalno funkcionalna. Čak i u mini kući moramo imati dnevni boravak, kuhinju, kupatilo sa toaletom i prostor za spavanje. Opremljenost prostora treba da zadovolji potrebe stanara, ali istina je da takve kuće najčešće biraju pojedinci ili parovi, iako ni porodica sa jednim detetom nije tako retkost u mini kući.

Minijaturna kuća mora da pruži stanarima sav komfor koji im je potreban za normalan život. Kuhinja mora biti opremljena svim kuhinjskim aparatima, a predviđa da postoji i mesto za ručavanje, odnosno pult ili trpezarijski sto. U zajedničkom prostoru ne bi trebalo da nedostaje udobna sofa sa dovoljno udaljenosti od televizora. Prostor za spavanje se često premešta u gornji deo kuće, ukoliko ima veću unutrašnju visinu, jer na taj način dobijamo nešto dodatne površine na drugom spratu.

Kreativnost u planiranju i implementaciji unutrašnjeg dizajna mini kuće je neophodna. I pored toga što su se odrekli mnogih nepotrebnih stvari, stanarima će i dalje biti potreban prostor za odlaganje odeće, knjiga, ukrasnih predmeta, kuhinjskog pribora, namirnica, a možda i sportske opreme, opreme za kampovanje… Upravo zbog različitih potreba stanara, što je još važnije, da je mini kuća planirana prema njihovim željama.

Zašto se odlučiti za izgradnju kuće manje površine?

Rešavanje stambenog pitanja povezano je sa visokim troškovima, najčešće i sa dobijanjem kredita za izgradnju ili kupovinu nekretnine. Posedovanje nepokretnosti dolazi sa dodatnim troškovima – od osiguranja, održavanja i mesečnih troškova energije, vode itd.

 

Mlade porodice često žele vlastiti komfor, koji im može pružiti upravo izgradnja kuće manje površine. Činjenica je da manja nekretnina sa sobom nosi niže troškove.

Trend koji diktira svođenje stambenog prostora i svih elemenata koji uz to idu na minimum, može se uočiti i na našim lokalitetima.

Mlade porodice danas grade kuće prema svojim realnim potrebama, koje su površine manje od 100m2, što je više nego dovoljno za potrebe prosečne četvoročlane porodice.

Iluzorno je očekivati da će odjednom veći broj ljudi izabrati baš male kuće, ali i u našim krajevima već danas nalazimo kuće manje kvadrature, a u budućnosti će ih sigurno biti više. Teško je odreći se udobnosti ili bolje rečeno luksuza većih kuća, ali manje kuće takođe mogu biti prilično udobne.

Ytong kuće manje kvadrature

Manje kuće mogu biti montažne ili zidane, iako je svakako dobro opredeliti se za zidanu kuću. Zidane kuće su postojane i postižu mnogo veću tržišnu vrednost tokom godina, što nije slučaj sa montažnim objektima.

Ytong je idealan materijal za izgradnju svih tipova objekata, pa tako I za izgradnju kuća bilo koje površine. Kada govorimo o izgradnji kuća manje površine, razlozi za odabir Ytong kuće su isti kao I kod većih, a to su da je prirodan materijal, kojim se izuzetno lako I brzo gradi i koji poseduje izuzetna termička svojstva. Gradnja kuće u Ytong sistemu gradnje podrazumeva dom koji je energetski efikasan i odlično toplotno izolovan.

Život u Ytong kući, obezbediće visok kvalitet stanovanja za Vas i Vašu porodicu, bez obzira na površinu za koju se odlučite, a troškovi grejanja i hlađenja, biće svedeni na minimum.

Iz našeg asortimana tipskih kuća izdvajamo idejne predloge kuća, čija površina je manja od 100m2: