Top

Moderne kuće – vizuelna estetika novog vremena

Moderne kuće sa ravnim krovom postaju sve popularnije i zaista mogu biti puno više od popularnog doživljaja “kocke”. Jednostavan oblik kakav sve češće imaju današnje kuće, pruža mogućnost maksimalne iskorišćenosti stambenog prostora u svim njegovim delovima. Dodatna mogućnost koju pruža odabir ovakvog tipa kuće, jeste i vrt na krovnoj terasi. Upravo taj deo dodatnog prostora, koji se dobija ravnim krovom, može se urediti kao ekskluzivni deo moderne kuće iz snova.

Primer iz Nemačke – EnergieWertHaus

Jedan takav primer eko moderne kuće s ravnim krovom je “EnergieWertHaus” u Rösrathu. Projektovana je i izgrađena u saradnji arhitekata Dagmar i Johannesa Hermanna, kao i Vaillanta i stručnjaka iz Ytonga, zaduženih za građevinske materijale visoke energetske efikasnosti. Ideja je bila da se razvije modularni sistem za nove energetski efikasne zgrade.
Moderne kuće 2

Prilikom projektovanja i izgradnje najpre je utvrđen budući nivo potrošnje energije, koji je implementiran kroz sve faze izgradnje objekta. U cilju izbegavanja termo mostova, posebno su optimizovani prelazi i spojevi između građevinskih elemenata. Kako bi se gubici energije sveli na minimum, posebna pažnja je posvećena izolaciji Ytong krova.
Energetski efikasna kuća sastoji se od dva dela u obliku “kocke”. Projektanti su dobro iskoristili položaj, kako bi stvorili dodatni životni prostor u podrumu s prizemnim pristupom zadnjem delu dvorišta.
Aluminijumski prozori od poda do tavanice osiguravaju optimalan nivo dnevne svetlosti u prostoru, dok kombinacija prozora i 36,5 cm debelog zidanog porobetona sa vrednošću koeficijenta prolaska toplote kroz zid od svega 0,21 W/(m²K) čine energetski efikasan objekat.

Moderan koncept gradnje

Uz visok kvalitet gradnje, u kuću je ugrađen i ekološki prihvatljiv sistem grejanja s Geotherm toplotnom pumpom. Distribucija kroz sistem podnog grejanja osigurava ekološku i ekonomičnu upotrebu energije, kao i njenu maksimalnu iskorišćenost. Integrisani sistem ventilacije u dobro izolovanoj kući obezbeđuje redovnu promenu i dotok svežeg vazduha, bez gubitka energije. Instalacija ventilacionog sistema s povratkom toplote osigurava da se do 95% toplote koristi kao sistem za zagrevanje zimi, a u toplim letnjim danima automatski osigurava da u kuću ulazi samo svež vazduh. Rezultat implementacije svih navedenih elemenata u kući veličine 240 kvadratnih metara je ukupna godišnja potrošnja primarne energije od samo 34,79 kWh / m².

Upravo zbog svih navedenih specifičnosti, ova poželjna, moderna kuća je komforan prostor koji zimi pruža onaj prijatan osećaj topline doma, a leti oazu za beg od visokih temperatura. Primenjeni koncept gradnje, uz upotrebu savremenih visokokvalitetnih građevinskih materijala, kao što je Ytong, čini ovu kuću ekološki i ekonomski održivim stambenim prostorom.
Zbog svojih vrhunskih karakteristika “EnergieWertHaus” osvojila je RWE nagradu za zaštitu životne sredine.

Koje su odlike moderne kuće?

Moderne kuće ne odlikuju samo svedeni oblici i jasne linije arhitekture, već niz drugih faktora. Prilikom izgradnje nisko energetskih kuća, kakvim sve više težimo, vodi se računa i o najsiitnijim detaljima.
Moderne kuće 3Svesni da je cena energenata u konstantnom porastu, projektanti nastoje da što više iskoriste prirodni potencijal obnovljivih izvora energije. U tom smislu najpre se planira pozicija objekta. Pored adekvatne osvetljenosti prostora, orijentacija objekta utiče i na potrebnu energiju za zagrevanje u zimskom periodu.
Trend izgradnje modernih kuća nalaže i što veću ekonomiju od klasičnih načina snabdevanjem energije, te se na ovim kućama često susrećemo sa solarnim kolektorima, koji donose značajne uštede u pripremi tople vode za domaćinstvo. Za funkcionisanje solarnog sistema potrebna je samo dnevna svetlost, s obzirom da u jednakoj meri prikuplja direktnu sunčevu svetlost tokom sunčanih dana, kao i difuznu svetlost prisutnu u periodu slabije osunčanosti. Važnu ulogu u efikasnosti solarnog sistema ima i tip krova na kući, gde su se ravni krovovi pokazali efikasnijim, te moderne kuće najčešće podrazumevaju upravo ravan krov.
Još jedan od važnih prirodnih izvora energije jeste i geotermalna energija, koja se u kuću dovodi pomoću geotermalnih pumpi. Sistem grejanja je najčešće podni, zbog ravnomerne raspoređenosti toplote unutar kuće i komfora ukućana.

Energetski efikasan dom

Težnja u modernim objektima jeste što veća zaptivenost prostora. Posebna pažnja se posvećuje termoizolaciji samog objekta, kao i kritičnim tačkama na objektu. Važno je uspešno prevazići termo mostove i na taj način izbeći bespotrebne gubitke energije. Takođe, prozori i vrata kao tačke na kojima se gubi najviše energije, moraju biti kvalitetni i energetski efikasni.

Moderne kuće 4Sa druge strane, upravo zbog velike zaptivenosti prostora u ovom tipu objekta, neophodno je postojanje centralnih ventilacionih sistema koji će obezbediti konstantan dotok čistog vazduha i učiniti objekat prijatnim za boravak. Ovakvi sistemi kontrolisano upravljaju strujanjem vazduha – iskorišćen vazduh se odvodi, a svež dovodi u prostor. Centralni ventilacioni sistemi ujedno učestvuju i u povraćaju toplote, na način što se toplota izuzima iz iskorišćenog vazduha pomoću toplotnog izmenjivača.
Objekti današnjice često imaju daleko bolju energetsku efikasnost od zakonski propisanog minimuma. U primerima se možemo susresti sa nisko energetskim, pasivnim, pa čak i kućama nulte energije. Takve kuće su potpuno nezavisne od uobičajniih načina snabdevanja energijom.

Pojam modernog doma ne karakteriše samo estetika, već i upotreba ekološki prihvatljivih materijala. Zapravo je koncept veoma jednostavan – živeti u skladu sa prirodom i pomoću obnovljivih izvora energije iz prirode.

Izvor i fotografije: vaillant.info