Moderne kuće – vizuelna estetika novog vremena

Moderne kuće sa ravnim krovom postaju sve popularnije i zaista mogu biti puno više od popularnog doživljaja “kocke”. Jednostavan oblik kakav sve češće imaju današnje kuće, pruža mogućnost maksimalne iskorišćenosti stambenog prostora u svim njegovim delovima. Dodatna mogućnost koju pruža odabir ovakvog tipa kuće, jeste i vrt na krovnoj terasi, na kojoj možete uživati u prijatnom odmoru i vremenu provedenom sa porodicom i prijateljima. Upravo taj deo dodatnog prostora, koji se dobija ravnim krovom, može se urediti kao ekskluzivni deo moderne kuće iz snova.

Moderne kuće 1

Primer iz Nemačke – EnergieWertHaus

Jedan takav primer eko moderne kuće s ravnim krovom je “EnergieWertHaus” u Rösrathu. Projektovana je i izgrađena u saradnji arhitekata Dagmar i Johannesa Hermanna, kao i Vaillanta i stručnjaka iz Ytonga, zaduženih za građevinske materijale visoke energetske efikasnosti. Ideja je bila da se razvije modularni sistem za nove energetski efikasne zgrade, čije je izvođenje moguće samo putem ovlašćenih projektanata i građevinskih firmi.

Moderne kuće 2

Prilikom projektovanja i izgradnje najpre je utvrđen budući nivo potrošnje energije, koji je implementiran kroz sve faze izgradnje objekta. U cilju izbegavanja termo mostova, posebno su optimizovani prelazi i spojevi između građevinskih elemenata. Kako bi se gubici energije sveli na minimum, posebna pažnja je posvećena izolaciji Ytong krova, kao i tehnologiji ugrađivanja vrata i prozora.
Energetski efikasna kuća sastoji se od dva dela u obliku “kocke”, a projektanti su dobro iskoristili položaj, kako bi stvorili dodatni životni prostor u podrumu s prizemnim pristupom zadnjem delu dvorišta.
Aluminijumski prozori od poda do tavanice osiguravaju optimalan nivo dnevne svetlosti u prostoru, dok kombinacija prozora i 36,5 cm debelog zidanog porobetona sa vrednošću koeficijenta prolaska toplote kroz zid od svega 0,21 W/(m²K) čine energetski efikasan objekat.
Uz visok kvalitet gradnje, u kuću je ugrađen i ekološki prihvatljiv sistem grejanja s Geotherm toplotnom pumpom. Iz dubine od 120 metara, crpi se dovoljno energije za grejanje celokupnog prostora, kao i zagrevanje tople vode. Distribucija kroz sistem podnog grejanja osigurava ekološku i ekonomičnu upotrebu energije, kao i njenu maksimalnu iskorišćenost. Integrisani sistem ventilacije u dobro izolovanoj kući obezbeđuje redovnu promenu i dotok svežeg vazduha, bez gubitka energije. Instalacija ventilacionog sistema s povratkom toplote osigurava da se do 95% toplote koristi kao sistem za zagrevanje zimi, a u toplim letnjim danima automatski osigurava da u kuću ulazi samo svež vazduh. Rezultat implementacije svih navedenih elemenata u kući veličine 240 kvadratnih metara je ukupna godišnja potrošnja primarne energije od samo 34,79 kWh / m².

Upravo zbog svih navedenih specifičnosti, ova poželjna, moderna kuća je komforan prostor koji zimi pruža onaj prijatan osećaj topline doma, a leti oazu za beg od visokih temperatura. Primenjeni koncept gradnje, uz upotrebu savremenih visokokvalitetnih građevinskih materijala, kao što je Ytong, čini ovu kuću ekološki i ekonomski održivim stambenim prostorom.
Zbog svojih vrhunskih karakteristika “EnergieWertHaus” osvojila je RWE nagradu za zaštitu životne sredine.

Koje su odlike moderne kuće?

Moderne kuće ne odlikuju samo svedeni oblici i jasne linije arhitekture, već niz drugih faktora o kojima se vodi računa, kako bi kuće današnjice bile poželje i pratile potrebe savremenog života. Prilikom izgradnje nisko energetskih kuća, kakvim sve više težimo, vodi se računa i o najsiitnijim detaljima.

Moderne kuće 3

Svesni da je cena energenata u konstantnom porastu, projektanti nastoje da što više iskoriste prirodni potencijal obnovljivih izvora energije. U tom smislu najpre se planira pozicija objekta, koji se u odnosu na sam plac projektuje tako da obiluje velikim staklenim površinama sa sunčane strane, dok se na strani na kojoj ima manje sunca, prozori i otvori svode na minimum. Pored adekvatne osvetljenosti prostora, orijentacija objekta utiče i na potrebnu energiju za zagrevanje u zimskom periodu.
Trend izgradnje modernih kuća nalaže i što veću ekonomiju od klasičnih načina snabdevanjem energije, te se na ovim kućama često susrećemo sa solarnim kolektorima, koji donose značajne uštede u pripremi tople vode za domaćinstvo. Za funkcionisanje solarnog sistema potrebna je samo dnevna svetlost, s obzirom da u jednakoj meri prikuplja direktnu sunčevu svetlost tokom sunčanih dana, kao i difuznu svetlost prisutnu u periodu slabije osunčanosti. Važnu ulogu u efikasnosti solarnog sistema ima i tip krova na kući, gde su se ravni krovovi pokazali efikasnijim, te moderne kuće najčešće podrazumevaju upravo ravan krov.
Još jedan od važnih prirodnih izvora energije jeste i geotermalna energija, koja se u kuću dovodi pomoću geotermalnih pumpi. Sistem grejanja je najčešće podni, zbog ravnomerne raspoređenosti toplote unutar kuće i komfora ukućana.

Energetski efikasan dom

Težnja u modernim objektima jeste što veća zaptivenost prostora, gde se posebna pažnja posvećuje termoizolaciji samog objekta, kao i kritičnim tačkama na objektu. Važno je uspešno prevazići termo mostove i na taj način izbeći bespotrebne gubitke energije. Takođe, prozori i vrata kao tačke na kojima se gubi najviše energije, moraju biti kvalitetni i energetski efikasni.

Moderne kuće 4

Sa druge strane, upravo zbog velike zaptivenosti prostora u ovom tipu objekta, neophodno je postojanje centralnih ventilacionih sistema koji će obezbediti konstantan dotok čistog vazduha i učiniti objekat prijatnim za boravak. Ovakvi sistemi kontrolisano upravljaju strujanjem vazduha – iskorišćen vazduh se odvodi, a svež dovodi u prostor. Centralni ventilacioni sistemi ujedno učestvuju i u povraćaju toplote, na način što se toplota izuzima iz iskorišćenog vazduha pomoću toplotnog izmenjivača.
Objekti današnjice često imaju daleko bolju energetsku efikasnost od zakonski propisanog minimuma, koji se razlikuje u zavisnosti od države do države. U primerima se možemo susresti sa nisko energetskim, pasivnim, pa čak i kućama nulte energije, koje su potpuno nezavisne od uobičajniih načina snabdevanja energijom.

Pojam modernog doma ne karakteriše samo estetika, već i upotreba ekološki prihvatljivih materijala. Zapravo je koncept veoma jednostavan – živeti u skladu sa prirodom i pomoću obnovljivih izvora energije iz prirode.

Izvor i fotografije: vaillant.info