Top

Montažne kuće

Montažne kuće, poslednjih godina postale su sve popularnije u našem regionu, što je proizašlo iz bržeg načina života i potrebe da se u što kraćem roku reši stambeno pitanje.

U ovom tekstu, nastojaćemo da odgovorimo koje su konkretne razlike između montažnih i zidanih kuća, kao i koje su prednosti ili nedostaci montažne gradnje.

Montažne ili zidane kuće?

Slično kao i kod pitanja „Da li odabrati kuću ili stan?”, savršen odgovor ne postoji. Izbor je na investitoru i zavisi od individualnih potreba, namene, ličnog stava ali i dugoročnih planova.

Ustaljeno mišljenje je da su montažne kuće idealne za ljude koji žele da žive u porodičnoj kući “skrojenoj” prema ličnim potrebama, ali ne žele aktivno da budu uključeni u proces gradnje. Naime, izvođači montažnih kuća kupca oslobađaju većine poslova vezanih za proces izgradnje stambenog objekta.

Nasuprot tome, vlada uverenje da je izgradnja zidane kuće dugotrajan proces. Međutim, brojne su izvođačke firme, koje investitorima nude izgradnju kuće po sistemu „ključ u ruke“, što predstavlja jedan komforan vid gradnje, sa unapred poznatim rokom završetka kuće.

Montažne kuće i energetska efikasnost

montažne kuće 2Energetska efikasnost i ekološka održivost su svakako jedne od prednosti montažnih kuća.

Međutim i klasična gradnja takođe nudi niz mogućnosti, bilo da se opredelite za neki od tradicionalnih građevinskih materijala, uz primenu termoizolacije, ili odaberete građevinski materijal sa termoizolacionim svojstvima, poput Ytong-a.

Ytong sistem gradnje je kompatibilan sistem u kome se svi elementi međusobno idealno dopunjuju, što značajno ubrzava proces izgradnje, a gubici energije su svedeni na minimum.  Ytong zid izgrađen od termobloka, ne zahteva dodatnu termo oblogu, zbog vrhunskih termoizolacionih svojstava porobetona. Na taj način dobijate monolitni zid (zid u jednom sloju), koji je sačinjen od prirodnih materijala, zid koji „diše“, te ne postoji mogućnost pojave vlage ili kondenza.

Vreme izgradnje montažnih kuća

montažne kuće 3Zajedničko za za montažne i zidane kuće su temelji, koji imaju svoju dinamiku izrade, a ostatak gradnje je brži kod montažnih kuća. Montažna kuća se izvodi “suvim postupkom” i brzo je useljiva.

Na brzinu izvođenja zidane kuće utiče kako izbor materijala za gradnju, tako i izbor izvođača radova. Ukoliko gradite kuću po sistemu „ključ u ruke“, posebnu pažnju obratite na rok koji je naznačen u ugovoru. Obaveza izvođača radova jeste da nakon što pribavite dokumentaciju, neophodnu za otpočinjanje gradnje, objekat završi u definisanom roku.

Ukoliko se odlučite za izgradnju u vlastitoj režiji i dinamici, značajnu ulogu ima odabir građevinskog materijala. Izgradnja Ytong sistemom gradnje je 2,5 puta brža od klasične, te možete ostvariti značajne uštede na dnevnicama za majstore.

Montažne kuće nisu jeftine

Finansijska isplativost montažnih kuća često je predmet polemika. Zapravo, firme koje se bave izgradnjom montažnih kuća promovišu montažnu gradnju kao jeftiniju, zbog čega često dolazi do nesporazuma – montažne kuće nisu jeftine!

Kao i kod svakog drugog proizvoda, i kod montažnih kuća postoji značajne razlike u kvalitetu, a samim tim i u rasponu cene.

Cena montažne kuće

Cena niskoenergetske montažne kuće koja je izgrađena po principu “ključ u ruke” u proseku iznosi oko 600 evra po metru kvadratnom, i uvećini slučajeva nije uračanut trošak izrade temelja.

Ukoliko se za izvođenje radova angažuje neka od specijalizovanih građevinskih firmi, prosečna cena zidane kuće uobičajenih karakteristika iznosi od 350 do 450 evra po kvadratu, dok u slučaju obavljanja radova u sopstvenoj režiji cena izgradnje se može spustiti za nekoliko stotina evra po kvadratu.

Financijska isplativost kuće se ogleda u njenoj dugoročnoj eksploataciji: uštedi energije i niskim troškovima održavanja.

Naravno, vrednost montažne kuće s vremenom opada, ali to je slučaj i kod klasične gradnje, samo u znatno manjoj meri.

Nadogradnja montažne kuće

montažne kuće 4Nadogradnja montažne kuće nije moguća zbog male nosivosti konstrukcije, što se može smatrati jednim od ograničenja ovakvog vida gradnje. Montažne kuće se grade na osnovu tipskog projekta i svako ko razmatra montažnu gradnju, treba unapred da predvidi potrebe za prostorom.

Kada je reč o zidanim kućama, uvek postoji opcija proširivanja ili nadogradnje. Svakako da, i kod zidanih kuća, najpre treba konsultovati stručno lice, kako bi se utvrdila nosivost konstrukcije pre otpočinjanja radova.

Rok trajanja montažne kuće

montažne kuće 5Montažne kuće imaju rok trajanja, za razliku od klasične zidane gradnje za koju se smatra da uz dobro održavanje, traje vremenski neograničeno.

Koliki je zapravo rok trajanja jedne montažne kuće? U praksi zavisi od izvođača koga odaberete i grantnog roka koji je naznačen u ugovoru. Već na osnovu perioda garancije možete predpostaviti kolika će trajati Vaša buduća kuća. U Srbiji je praksa da je period garancije na montažne kuće od 30 do 100 godina.

Pitanje koje se nameće jeste, koji je garantni rok na zidane kuće? Zapravo ne postoji, jer se njihova trajnost podrazumeva. Najveći broj izvođača daje zakonsku garanciju od 2 godine na sve izvedene radove. To praktično znači da u ovom roku možete uložiti reklamaciju ukoliko bilo koji od radova nije valjano izveden ili ukoliko se javi bilo kakav problem, dok se sama postojanost objekta ne dovodi u pitanje.

Ugovor o izgradnji – skriveni troškovi

Bilo da gradite montažnu kuću ili želite zidanu, tipa Ytong kuće, ili ste pak našli izvođača radova za klasičnu zidanu kuću, prilikom sklapanja ugovora o izgradnji obratite pažnju na sledeće stavke:

  • transport do mesta izgradnje, koji može predstavljati značajan trošak ukoliko je mesto izgradnje udaljeno od mesta izrade delova za montažnu građevinu,
  • limarski radovi, koji povećavaju konačnu cenu kuće, a neophodni su za završetak radova,
  • izrada projektne dokumentacije,
  • razvod vodovoda i kanalizacije unutar objekta i barem jedan metar izvan samog objekta,
  • troškovi smeštaja radnika.

Takođe, proverite kvalitet materijala od kojih će biti izrađena vaša kuća, a posebno obratite pažnju na:

  • krovni pokrivač (crep, tegola, lim i sl.) koji mora biti zaista kvalitetan kako biste smanjili troškove održavanja,
  • kvalitet izolacionih materijala koji mora biti najveći mogući kako bi vaša kuća bila što isplativija.

Bitna stvar prilikom razmatranja ponuda jeste, da li se cena odnosi na neto kvadraturu, odnosno korisnu stambenu površinu ili bruto površinu u koju ulazi i debljina zidova, terase, balkoni i spoljne stepenice. Iznos bruto površine može biti i do 20% veći od neto korisne stambene površine.

Pogledajte katalog Ytong kuća i sve potrebne informacije o izgradnji kuće.