Top
kućna kancelarja

Napravite funkcionalnu kućnu kancelariju u svega 4 m²

Otkrivamo vam kako da kreirate izdvojen i funkcionalan radni prostor u sopstvenom domu prateći savete arhitekata i dizajnera modernih enterijera širom sveta, i to u samo tri koraka.

Nove tehnologije revolucionarno su promenile stil našeg svakodnevnog života, ali i rada. Zahvaljujući njima, otvorila nam se mogućnost da tradicionalne kancelarije zamenimo za neko privatnije i mirnije okruženje i da radne obaveze obavljamo čak i iz udobnog kutka u sopstvenom domu. Mnogi, međutim, strepe da bi kućni uslovi mogli da utiču na smanjenu produktivnost rada, zbog čega se ova ideja tokom prvih nekoliko godina primenjivala sa velikim oprezom.

I upravo taj raskorak između potrebe sve većeg broja ljudi da rade od kuće i straha kako bi to moglo da utiče na kvalitet rada postao je jedan od najvećih izazova za arhitekte i dizajnere modernih enterijera. Zahtev sve većeg broja klijenata bio je vrlo jednostavan – osmisliti radni prostor u stanovima ili kućama koje pritom zauzimaju sve manje kvadrata, posebno u gradskim sredinama. Na prvi pogled – nemoguća misija. U praksi – još jedan dokaz da za velike ljude ne postoje nerešivi zadaci. Njihova rešenja već plene u enterijerima brojnih metropola širom sveta dokazujući da je i u veoma malim enterijerima i te kako moguće napraviti izdvojen i funkcionalan kutak za rad.

Mi vam u nastavku otkrivamo kako upravo takva rešenja možete primeniti i u vašem domu, i to prateći hronološki tri ključna koraka u ovom “uradi sam” poduhvatu.

Dovoljno je samo 4 m²

Svega četiri kvadrata dovoljna su da kreiramo funkcionalno radno okruženje, tj. malu kancelariju u svom domu. Pomoću blokova malih širina, jedan deo dnevne ili spavaće sobe može biti pregrađen tako da se dobije izdvojen prostor dovoljnih dimenzija da zadovolji radne potrebe, a da se istovremeno sačuvaju dragoceni centimetri životnog prostora. Savršen izbor za ovakvu vrstu projekta su Ytong blokovi širine 10, 12 ili 15 centimetara jer omogućavaju da se prostorija brzo i lako pregradi uz maksimalnu uštedu prostora. A upravo to je najveći izazov u ovom poduhvatu.

Ali kako odabrati idealne kvadrate za kancelariju?

Jedan od važnih zadataka je odabir idealnog mesta za kancelariju. Najbolje je da radni prostor bude udaljen od najprometnijih delova doma, ali i drugih stvari koje mogu da remete radnu atmosferu, kao što su kućni aparati, televizor ili buka koja dolazi spolja. Svakodnevni zvuci iz domaćinstva su neizbežna pojava i zato je potrebno odabrati kvalitetne materijale poput Ytong-a koji će ujedno obezbediti i adekvatnu zvučnu izolaciju.

Dovoljna količina prirodne svetlosti je takođe bitna pri odabiru lokacije, ali uz kvalitetnu rasvetu koja osvetljava i prostoriju i radni sto, može se takođe izbeći naprezanje očiju i kreirati prijatna atmosfera.

Otkrivamo kako primeniti rešenje svetskih dizajnera i arhitekata

Imajući u vidu da u velikim gradovima sve ređe imamo priliku da jednu celu prostoriju izdvojimo samo za rad, prestižni arhitektonski biroi i studija za dizajn enterijera rešenje su pronašli u podizanju pregradnog zida u enterijeru. To se u praksi pokazalo kao najbolja opcija jer se na taj način brzo i lako gradi novi, fizički odvojen prostor, ali i kreira jasna psihička barijera između radnog i životnog prostora u domu. I što je najbitnije, za to je potrebno izuzetno malo kvadrata.

Ako u zid nećete horizontalno polagati instalacije i dodatno ga opterećivati, dovoljno je da koristite Ytong blokove debljine 10 cm, ali ukoliko, primera radi, planirate da na zid postavite police, odlučite se za blokove širine 12 ili 15 cm.

Potreban materijal:

 

Potreban alat:

  • Aluminijumska letva za poravnavanje maltera;
  • Gumeni čekić za poravnavanje blokova;
  • Zidarska mistrija ili nazubljena gletilica;
  • Zidarski čekić;
  • Zidarska četka;
  • Ytong lopatica širine bloka;
  • Libela;
  • Testera;
  • Mešalica za pripremu maltera;

Način gradnje:

Da bismo maksimalno olakšali realizaciju ovog, ali i drugih sličnih poduhvata, pripremili smo i detaljan vodič koji najbolje ilustruje način podizanja pregradnog zida koji možete videti u video uputstvu kako da napravite pregradni zid.

Preostaje samo da vaš novi radni prostor opremite prema svojim potrebama i uredite u omiljenom stilu koji će podstaći vašu inspiraciju i produktivnost. A o tome koliko ovakva kućna kancelarija može biti funkcionalna, perfektno osmišljena i dizajnirana, najbolje svedoče rešenja prikazana na fotografijama u ovom tekstu.

kućna kancelarija
kućna kancelarija
kućna kancelarija
kućna kancelarija