Top

Otvoreni prostor u enterijeru

„Open space“ ili otvoreni prostor u enterijeru je naziv arhitektonskog koncepta u kome su dnevni boravak, trpezarija, kuhinja i druge prostorije unutar doma povezani u skladnu celinu.

Povezanost, odnosno otvorenost prostora u enterijeru može biti horizontalna ili vertikalna kroz etaže. Ipak, to je zahtevan koncept u kome je važno kvalitetno povezati funkcionalne i estetske komponente.

Zašto se opredeliti za otvoren prostor?

Otvoreni prostor u enterijeru 2Izuzev što vizuelno doprinosi osećaju rasterećenosti prostora, koncept otvorenog prostora ima i praktičnu primenu. Idealan je za okupljanje svih članova porodice, druženje sa prijateljima, a posebno za roditelje sa malom decom.

Ovaj tip prostora postao je sinonim uređenja enterijera u modernim kućama, i često je asocijacija na povezanost porodice i u udobnost doma. Međutim, kao i kod uređenja svakog drugog kutka prostora, osmišljavanje funkcionalnog koncepta sa sobom nosi i određene izazove.

U nastavku teksta Vam predstavljamo neke od najčešćih saveta za efikasno dizajniranje otvorenog prostora.

Osmislite i isplanirajte različite celine

Pre nego što se upustite u bilo koji projekat dizajniranja enterijera, važno je da imate plan. Kada je reč o dizajniranju otovrenog koncepta prostora, plan Vam može biti potrebniji nego inače. Pre nego što pređete na estetski deo i detalje, neophodno je da imate definisanu ideju o različitim načinima na koje nameravate da koristite prostor. Nakon što isplanirate namenu prostora, kreirajte različite celine, uvek razmišljajući o njihovoj svrsi.Otvoreni prostor u enterijeru 3

Kako ne bi nastala neusklađenost u prostoru najvažnije je postići estetiku i funkcionalnost.

Funkcionalnost podrazumeva pravilan raspored elemenata unutar pojedinačnih grupa – dnevnog boravka, kuhinje, trpezarije i radnog prostora, odnosno pravilan odnos između tih istih grupa u enterijeru. Život i aktivnosti u jednoj celini nikako ne bi smeli da remete aktivnosti u drugoj. Komunikacija među njima treba da bude jasna i logična.

Primera radi, trpezarija može biti smeštena u sredini, dok se sa jedne strane može predvideti kuhinja, a sa druge nalaziti dnevni boravak. Ovakav međusobni odnos grupa omogućava nesmetanu komunikaciju kuhinje i trpezarije,  gde se uglavnom obavljaju aktivnosti pripreme i posluživanja hrane, dok se aktivnosti u dnevnom boravku odvijaju potpuno nezavisno.

Fokusirajte se na određene tačke u prostoru

Prostori otvorenog koncepta mogu biti drugačiji i pomalo van uobičajenih standarda uređenja, ali ipak moraju da se pridržavaju tradicionalnih principa dizajna enterijera. Kao i obično, morate odlučiti koja tačka će biti centralna u dnevnom boravku, ali i u drugim celinama koje kreirate. Svaka od odvojenih grupa treba da ima sopstvenu tačku fokusa, koja privlači pažnju. Dobar način da Vaš dnevni boravak pleni poglede jeste zidani kamin, koji možete izraditi brzo i jednostavno upotrebom Ytong materijala.Otvoreni prostor u enterijeru 4

Ujedno, možete se opredeliti i za izradu zidanih polica, koje mogu delovati autentično i masivno, te lepo akcentovati prostor.

Za koji god element da se odlučite, rasveta Vam može dodatno pomoći u njegovom isticanju, kao i odvajanju celina unutar samog prostora.

Centralno i pojedinačno postavljeni elementi rasvete, sa mogućnošću regulisanja jačine svetlosti stvaraće posebne doživljaje u prostoru, koje ćete individualno kreirati u zavisnosti od Vaših želja i potreba. LED rasveta kao vrlo moderna opcija dodavanja svetlosti u enterijeru, otvoriće dodatne mogućnosti da se poigrate sa osvetljenošću različitih celina unutar prostora.

Obratite pažnju na “negativni prostor”

Otvoreni prostor u enterijeru 5Jedna od najbolje čuvanih tajni jeste da je “negativni prostor”, odnosno prazna površina oko svakog elementa – ključna komponenta uspešnog dizajna enterijera, što je posebno važno u kreiranju prostora otvorenog koncepta.  Upravo iz tog razloga, većina otvorenih prostora odiše minimalizmom. Svakako ne želite da Vaš prostor izgleda preopterećeno nameštajem i detaljima. Umesto toga, pokušajte da napravite svoj dizajn oko delova koji imaju više primena, obezbeđujući funkcionalnu i estetsku vrednost, istovremeno vodeći računa da ne zamutite granicu oko formiranih celina.

Kada planirate prostor, dozvolite dovoljno praznog prostora

kako bi se ukućani lako kretali između svake osmišljene celine.

Naglasite bojom delove prostora

Iako smo dosta govorili o tome kako da efikasno izdvojite svaki segment prostora, kod otvorenog koncepta važno je i da imate u vidu i širu sliku. Iako vizuelno izdvojene sve oblasti u prostoru se moraju posmatrati kao celina, tako da je od ključne važnosti da se pobrinete da svi elementi dizajna budu ujedinjeni i skladni.

Održavanje konzistentne šeme boja je najlakši način da to uradite. S obzirom da su otvoreni prostori uglavnom veće površine, predlažemo da se držite nijansi koje su prijatne za oči. Izaberite neutralnu boju koja će biti vaša dominantna boja, a zatim jednu ili dve hrabrije nijanse kako biste vizuelno akcentovali određeni stub ili manji element u prostoru.

Otvoreni prostor u enterijeru 6

Pored boja, ponavljanje sličnih paterna i tekstura u Vašem enterijeru, idealan je način da uklopite sve segmente prostora. Iako se stavke koje koordinirate mogu razlikovati – bilo da je reč o umetničkim slikama, jastučićima ili drugim detaljima – budite sigurni da svaka grupacija sadrži bar jedan element koji nedvosmisleno povezuje prostor u jedinstvenu celinu.

U teoriji, otvoreni prostori su velikih površina, međutim mogu se jednako dobro primeniti i na manje stanove. Ukoliko otvoreni prostor kreirate unutar manje površine, od posebne je važnosti da se opredelite za nežne boje koje otvaraju prostor i čine ga svetlijim i prijatnijim.

Otvoreni prostori Vam uvek ostavljaju mogućnost da izrazite slobodu i da dizajn prilagodite individualnim potrebama. Iako izazov za uređenje, koncept otvorenog prostora odaje osećaj komfora, prostranosti i povezanosti unutar doma.