Top

Podrum kao kreativan i funkcionalan prostor u domu

Ako vaša kuća ima podrum, nadamo se da to nije zapušten i neiskorišćen prostor. U Ytong kućama oni su i te kako važni jer obavljaju značajnu ulogu u energetskoj efikasnosti objekta i pružaju dodatni prostor kojeg ukućani koriste na svoje zadovoljstvo. No, preduslov tome je da bude koristan i s ukusom uređen.

U nastavku teksta evo par ideja!

Podrum kao mali stan, teretana ili hobi radionica

Podrumske prostorije najčešće dugo nakon izgradnje kuće ostaju nedefinisane i neuređene. Uglavnom ih pretvorimo u skladišta i ispunimo ih raznim kutijama i drugim stvarima koje ne želimo u ostatku kuće, a koje bi se lako mogle nazvati otpadom. S dobrom izolacijom i provetravanjem, s pravim osvetljenjem, bojama i pažljivim izborom detalja, podrum može postati lep kao i bilo koja druga prostorija u kući. Uređivanje podruma je zahvat kojim možete povećati vrednost vašeg objekta. To je dragocen prostor koji treba iskoristiti na više kvalitetnih načina.

Uređivanje podruma podrazumeva dobro planiranje i troškove. Ako želite da preuredite prazan i neiskorišćen prostor, razmišljate praktično. Treba imati na umu da podrumski prostori uglavnom nisu prijatni za duži boravak ako nemaju prirodnu svetlost.

Čest problem je i vlaga u starijim objektima. Probleme s vlagom teško je sanirati osim zahvatom detaljnije adaptacije ili rekonstrukcije samih temelja, a manji problemi mogu se eliminisati uređajima koji odvlažuju prostor i stvaraju povoljne mikroklimatske uslove.

Ako živite u višestambenoj zgradi tada se morate suočiti s činjenicom kako su podrumske prostorije zajedničko vlasništvo svih stanara i kao takvi bi trebalo da se prenamene zajedničkom odlukom na opštu korist svih stanara.

Nakon što razrešite dileme oko vlasništva i namene renoviranja podruma, kao i njegovog konačnog izgleda, slede konkretni radovi. Evo koji…

Kratak pregled radova

Najpre sigurno treba da ispraznite i očistite prostor podruma. Nakon toga, uz malo razmišljanja i dogovora sa porodicom ili sa sustanarima, napravite okvirni plan izgleda vašeg budućeg stambenog, rekreacionog ili poslovnog prostora. Nije loše konsultovati se sa stručnjacima, naročito ako je problem vlage veliki. Mnoge radove moći ćete da izvedete i sami – pod uslovom da ono što ste zamislili nije naročito komplikovano.

Kad su konkretni građevinski radovi u pitanju, većina nas nema potrebno iskustvo. Potražite dobre radnike i majstore. Konsultujte se! Na početku je potrebno izvesti grube radove, a kasnije napraviti dobru izolaciju, o čemu više u nastavku teksta. Nakon toga je potrebno uvesti vodovodne, električne, telefonske i sve druge instalacije. Ove radove je najbolje prepustiti profesionalcima.

Što se dizajna enterijera tiče, najbolje je prelistati nekoliko časopisa posvećenih temama uređenja doma ili otići na internet koji nudi bezbroj rešenja onih, koji su svoje podrume već renovirali. Ipak, dobro bi bilo da unapred znate u koje će se svrhe budući prostor koristiti, želite li  teretanu, igraonicu za decu prostor za vaš hobi ili dodatno kupatilo, vešernicu. Odlučite sami!

Preuzmite tamne, prljave i neiskorišćene podrume u svoje ruke i stvorite prijatno okruženje za celu porodicu. Možete puno toga sami učiniti, okrečiti prostor, postaviti laminat, izgraditi zanimljive police u podrumu za budući prostor, a inspiraciju vam pružamo u kratkom vodiču za renoviranje. Potrudite se i rezultati će biti vidljivi odmah!

Dobro je znati pre nego što se upustite u uređenje

Visina prostora mora biti najmanje 2,30 metara. Premala visina se može korigovati dodatnim zahvatima npr. spuštanjem podnožja podruma.

Uređenje podruma zahteva suv, dobro ventilisan prostor s funkcionalnom izolacijom protiv vlage. Vodoravna blokada prodora vlage obavlja se mehaničkim zidnim postupkom ugradnje hromiranog čeličnog lima ili hemijskim postupkom. Podnožje podruma se osigurava od prodora vode horizontalnim izolacionim slojem.

Zidovi, podovi i plafon zahtevaju dobru termoizolaciju. Zidne površine moraju biti tople i suve, podovi topli za noge. Preporučuje se ugradnja podnog grejanja koje se danas može dobiti na tržištu s vrlo malom konstrukcijskom visinom od samo 40 mm.

Plafon podruma treba odgovarajuće zvučno izolovati u odnosu na prostorije koje leže iznad.

Eventualni, postojeći ili naknadno ugrađivani, prozori i spoljašnja vrata moraju imati izolaciono staklo.

Grejanje stambene površine izvešćete priključkom na već postojeći uređaj za grejanje, naravno ukoliko je taj uređaj dovoljno dimenzioniran.

Treba osigurati i uređaj za podizanje otpadnih voda, ukoliko je predviđena izgradnja kupatila, toaleta ili bazena u podrumskom prostoru.

Bezbedni mikroklimatski uslovi su najvažniji

Ako u podrumu možete osigurati dobru ventilaciju i optimalnu vlažnost znači da će mikroklimatski uslovi biti povoljni, a to je prva stepenica u prenameni podruma u atraktivan prostor za korišćenje i boravak.

Dobro izolovan podrum značajno doprinosi sveukupnoj uštedi energije kod zagrevanja, odnosno rashlađivanja prostora.

Veoma je važno, pre konkretnih radova, razmisliti i o funkciji podruma. Za šta su vam potrebne te prostorije i može li se ta vaša želja realizovati u uslovima koji postoje? Ako, na primer, želite da u podrumu napravite radnu sobu u kojoj ćete boraviti dobar deo dana, bilo bi potrebno da imate prirodan izvor svetla. Znači, ako podrumski prostor nema nikakav prozor, bolje ga namenite za neku drugu svrhu.

Bez obzira za kakav koncept uređenja podruma se na kraju odlučite, podrumske prostorije je potrebno pravilno termički izolovati. I tu nastupa Ytong. Naročito materijal Multipor, izvrstan toplotni izolator čije su prednosti u njegovoj sposobnosti da dobro štiti od gljivica i plesni, da je vatrootporan i da propušta vazduh kroz svoju strukturu pa zidovi mogu „disati“.

Kod izolovanja podrumskih prostora neće biti dovoljno samo zaštititi zidove. Treba to učiniti i sa plafonom i podovima. Multiporove prednosti će i tu doći do izražaja. Jednostavno rukovanje i obrada Multipor ploča testerisanjem, kao i spajanje lepljenjem, ubrzaće posao uređenja podruma, a u podrum se neće unositi dodatna vlaga iz mokrog maltera.

OBRATITE PAŽNJU NA…

I za podrum, baš kao i za ostale prostore, poput manjih stanova, važe neka osnovna i bitna pravila za uređenje. Uz dobro uređenje, podrum se može se učiniti svetlim, vedrim i savršeno udobnim mestom.

Plan osvetljavanja

Malo prirodne svetlosti i niski plafoni podrum čine mračnim i jedini način da to ispravite je rasveta. Ugradna plafonska rasveta pokazala se kao odlično rešenje. Ali, neka to ne bude jedini izvor svetlosti.

Kombinujte još i stone, podne i zidne lampe. Ako vam prostor dopušta, možete staviti i luster – visilicu, naročito u trpezariji ili nad kuhinjskim ostrvom, gde ne postoji rizik da će neko udariti glavu, a uz to je atraktivan i lep dodatak.

Birajte svetle boje

Mali prostori traže svetle boje. I to ne samo na zidovima. Svetle i vedre tkanine, podovi i dekoracija pomoći će u osvetljavanju mračnog i turobnog podruma.

Tamnije boje mogu biti deo enterijera ako ste uveli dovoljno svetla. Ali, nemojte plafon ofarbati u tamno jer će delovati težak.

Dobra je ideja obojiti ga svetlijom nijansom boje kojom je obojen zid jer će na taj način plafon izgledati viši, a upravo to i želite u podrumu.

Umetnička dela na zidu su još jedan odličan način da donesete malo boje i sadržaja u podrum. Odaberite stil koji želite, samo pazite da slike ne okačite previsoko, nego u visini očiju.

Podovi – izbegavajte listopadno drvo

Pri uređenju podova u podrumu u obzir treba uzeti jednu jako važnu stvar – vlagu. Bez obzira gde živite, verovatno je da će vaš podrum biti barem malo vlažan. Zato nemojte koristiti listopadno drvo za podove koje je sklono širenju i deformisanju u susretu s vlagom.

Bolje rešenje je laminat ili pod od nekog drugog materijala.

Postavite isti materijal u celom podrumu, po mogućnosti bez nivelisanja. Zbog kontinuiteta će prostor izgledati veći. Za malo boje u prostoru koristite tepihe ili prostirke.

Tepih od zida do zida izbegavajte. Teško ga je održavati čistim, a zbog vlage bi se mogao i ubuđati. Ukoliko vam se desi poplava ili vam nešto procuri, moraćete da zamenite ceo tepih, pa su zato manji tepisi bolje rešenje.

Prozori – mali, ali važni

Uglavnom su podrumski prozori malih dimenzija. Međutim, i takvi su vrlo važni u podrumskom stanu zbog provetravanja i uvođenja prirodne svetlosti. Zavese raznih vrsta mogu biti izvrstan dekorativni detalj.

Ako želite da dobijete maksimum svetlosti, a pritom da zadržite privatnost, imate i druge mogućnosti – postoje stakla koja propuštaju svetlost, a istovremeno čuvaju vašu privatnost.

Ostale namene – teretana, spa, radionica, „vešeraj“…

Život u podrumskom stanu ima i specifičnih prednosti nad „običnim“ stanovima. Na primer, bez obzira na vrstu izolacije, podrumske prostorije odlikuju se ujednačenom temperaturom tokom cele godine.

Dakle, leto je idealno za boravak u podrumu, jer ćete se osvežiti tokom sparnih letnjih dana. S druge strane, problem grejanja, ako je izolacija dobro izvedena, neće biti tako izražen ni računi tako veliki kao u ostalim stanovima, na višim etažama.

Spomenuta ujednačenost temperature u podrumskim prostorijama može se iskoristiti u letnjim mesecima, bilo da u podrumu perete i peglate veš, bilo da ste uredili posebnu prostoriju za čuvanje vina i ostalih, na visoke temperature, osetljivih namirnica.

Uređenje može biti usmereno i na kreiranje malog spa centra sa saunom i uvek dobrodošlim kupatilom sa masažnom tuš kabinom. Takođe, uz navedeno kreirajte dolje i mali toalet u nekom zanimljivom i neobičnom dizajnu.

Ako vam pak nedostaje prostora za pranje i peglanje, podrum je za to idealan. Za tu svrhu moraćete da osigurate dobru ventilaciju i sistem za odvod pare, a proverite i u kakvom su stanju slivnici i gde se nalaze.

Idealan prostor za hobi

Odvojenost od ostalog stambenog prostora čini podrum idealnim za praktikovanje različitih hobija, poput slikanja, modeliranja, izrade fotografija, izrade nakita i drugih ukrasa, plesa, sviranja instrumenata, treniranja i slično.

Ni radionica nije loše rešenje jer je podrum najbolje mesto za postavljanje mašina. Ako su bučne, uključivanje i zvuk, poput električne bušilice u dobro izolovanom podrumu neće uznemiravati ukućane.

Podrum kao mesto za zabavu

Za one koji vole dobru zabavu, funky bar podrum je odgovor. Podrumski prostor, adaptiran u kućni bioskop, može biti idealno mesto za okupljanje porodice i prijatelja. Podrum kao “pećina” za zabavu sa biljarskim stolom, stonim fudbalom ili fliper aparatom je želja mnogih ljudi.

Sjajna ideja je tzv. vinski podrum s posebnim policama za boce u kojem možete ugostiti rodbinu ili prijatelje i do mile volje puštati muziku, pevati i veseliti se uz jelo i piće, a da ne smetate susedima.

Ukoliko uređujete podrumske prostorije za zabavu mladih i odraslih, osigurajte dovod struje za priključak audio/video uređaja, instrumenata, dodatne rasvete s efektima, frižidera s napicima. U neki ćošak smestite garnituru za sedenje, fotelje ili stolice.

Ako pak prostor želite da namenite za zabavu dece, preporučujemo da postavite podno grejanje. Zatim osmislite igraonicu sa dobrom rasvetom, živahnim bojama na zidovima, čajnom kuhinjom i svim rekvizitima potrebnim za igranje.

Prostor kao teretana

Ako volite da vežbate, zašto ne biste u podrumu napravili svoj mali fitnes centar?

Već smo spominjali kako je podrum zvučno izolovan od ostatka kuće što je izuzetno pogodno za teretane jer se onda zvukovi upotrebe sprava ne mogu širiti na više spratove kuće. Uz to, evo još jedne važne prednosti vežbanja kod kuće.

Nekima je to super jer ne moraju brinuti o tome da ih drugi gledaju. Vežbajući u svome podrumu nećete imati onaj osećaj da se sramotite jer se zamorite već nakon tri minuta trčanja po traci ili što vežbate u staroj trenerci.

O, kako je divno vežbati kod kuće u svom novouređenom podrumu!