Top

Potkrovlje – kad kosine diktiraju uređenje

Potkrovlje kuće ili stanovi u njemu, zbog specifičnosti svog volumena, zahtevaju i poseban pristup uređenju. Upravo taj izazov, koji često rezultuje neverovatnim enterijerima, privlači arhitekte i umetnike toliko da i sami najčešće za svoj životni i radni prostor odaberu potkrovlje.

No, jedno su estetika i izazov, a drugo konkretni prostori i problemi konstrukcije i izolacije. Srećom, ovi drugi mogu se rešiti.

U tome je graditeljima od velike pomoći Ytong. Gotova krovna Ytong konstrukcija nazvana „bela tavanica“ lagana je i izuzetno nosiva. Radi se o polumontažnom sistemu za izvođenje međuspratnih, krovnih, stepenišnih i ostalih konstrukcija.

Nezamenjiv je kod rekonstrukcije, nadogradnje i adaptacije objekta. To je konstrukcija s najboljom toplotnom izolacijom i prostoru osigurava prijatnu mikroklimu.

Kako su YTONG materijali vrlo jednostavni za oblikovanje i ugradnju, renoviranje, adaptaciju ili samo uređenje potkrovlja, većinu radova možete napraviti i sami uz naš vodič za renoviranje doma.

Ako kupujete stan u potkrovlju ili tavan u kući pretvarate u stambeni prostor obratite pažnju na sledeće:

  1. Treba izbegavati potkrovlja koja nemaju drugih otvora sem krovnih prozora – pogled samo u nebo nakon nekog vremena postane monoton;
  2. Klima uređaj je u potkrovlju najčešće obvezan. Preporuka je da se postavi na što višu poziciju u prostoru;
  3. Ako je prostor veće visine, pri planiranju krovnih prozora preporučljivo je planirati bar jedan prozor pri vrhu – olakšaće provetravanje tokom toplih dana;
  4. Pri planiranju nemojte zanemariti korisnu visinu! Ono što u tlocrtu izgleda zgodno, u stvarnosti može biti teško upotrebljivo jer je prenisko.

Potkrovlje nije bauk

Kupci generalno beže od stanova u potkrovlju. To je zato što najčešće nemaju ideju ili ne znaju da se takozvani „mrtvi” prostori ipak mogu dobro iskoristiti. Ne samo da se u njih mogu ugraditi  ormari ili police, već se i same kosine mogu upotrebiti kao zanimljiv detalj u enterijeru. Ukoliko zalepite živopisne tapete ili postavite zanimljiv luster, svakako ćete učiniti kosine interesantnijim.

Šta uključuje projekat uređenja potkrovlja?

Pri projektu adaptacije i uređenja potkrovlja pre svega treba utvrditi prostorne mogućnosti. Visinu prostora, upotrebnu površinu, mogućnost da se ispod kosine ostvare dodatni nivoi i slično. Izuzetno je bitno i sagledati krovnu konstrukciju, kako ona oblikuje i utiče na iskoristivost prostora, mogućnost otvaranja prozora i dr.

Često se kod tavana u stambenim zgradama arhitekti i izvođači radova susreću sa oblikom krovnih nosača koji nije prilagođen korisnom prostoru, jer taj prostor prvobitno nije ni bio predviđen da se koristi.

Zbog toga oblik ovih nosača, njihov raspored i položaj u prostoru umnogome određuje i mogućnosti njegovog korišćenja.

Generalno se u projektima uređenja i adaptacije potkrovlja predviđaju i koriste lagani građevinski materijali. Na taj način se ne ugrožava konstrukcijska stabilnost zgrade, a drveni elementi i površine prostoru daju toplinu i šarm.

Prednosti potkrovlja

Oni koji vole potkrovlja privučeni su zanimljivošću i kompleksnošću ovih prostora. Visokim plafonima koje omogućava krovna kosina, pogledom na gradsku panoramu i horizont, kao i ideji da se iznad njih nalazi samo nebo.

U velikim gradovima potkrovlja su najskuplje i najtraženije nekretnine. U gusto izgrađenim gradskim sredinama to postaju jedini prostori koji uvek imaju pogled i sunčevu svetlost.

Boravak u potkrovlju pruža osećaj izolovanosti od drugih stanara i ulične buke. Istovremeno se može iskoristiti maksimalno dnevno osvetljenje i pogled na grad preko krovova okolnih objekata.

Setite se samo onog što se naziva njujorški loft ili pariska mansarda – to su upravo potkrovlja koja su ti gradovi načinili svojim simbolima atraktivnog stanovanja.

Predrasude o potkrovlju

Predrasude u vezi sa potkrovljem najčešće se odnose na loš kvalitet izvođenja objekata. A pre svega, strah od oštećenih krovova i mogućeg prokišnjavanja.

Nebriga za objekte i manjak sredstava doprineli su tome da potencijal mnogih potkrovlja u objektima u Srbiji nije iskorišćen.

Međutim, današnja građevinska industrija poznaje nove efikasne materijale. Pravilnim ulaganjem moguće je prilikom adaptacije otkloniti eventualne nedostatke starih konstrukcija i potkrovlje učiniti udobnim koliko i atraktivnim.

Kod novogradnje projektanti trebaju posebno obratiti pažnju na projektiranje detalja krovova i izolaciju kako bi se budućim korisnicima omogućilo da klima u stanu u potkrovlju bude podjednako kvalitetna kao u drugim stanovima u zgradi ili prostorijama u kući.

Pustite svetlost u svoje potkrovlje

Prozori su ti koji omogućavaju pogled, svetlost, atraktivne i dinamične igre svetlosti i senki. Jedna od prednosti potkrovlja i života u njemu je to što stan nikada ne može biti izolovan od sunčeve svetlosti, što je u današnjoj stambenoj realnosti investitorskog urbanizma vrlo značajno.

Ne morate se plašiti da će na parceli preko puta vaše ulice neki investitor podići više spratova nego što je dozvoljeno i na taj način vas ostaviti u večnoj senci.

Dobra ventilacija i izolacija su takođe imperativ! Ne bi trebalo praviti kompromis pri odabiru klima uređaja ili izolacionih materijala – iako su oni skuplji, dugoročno će se sigurno isplatiti!

Osim ventilacije u potkrovlju izuzetno je važna dobra rasveta. Pored prirodnog svetla koje u tavanskim prostorima uglavnom dolazi s kosina zida, bitno je osigurati adekvatna rasvetna tela za čitav prostor (samostojeće svetiljke, halogene lampe u plafonu ili podu, ambijentalna rasveta).

Na delovima potkrovlja u kojima se iz nekog razloga želi spustiti plafon na standardnu visinu mogu se postaviti i viseća rasvetna tela. Viseća rasveta može se postaviti na najvišu tačku krovne konstrukcije – naročito ako je reč o nekom reprezentativnom lusteru većih dimenzija.

Potkrovlje i bela boja se vole

Bela je najneutralnija boja (odnosno ne-boja). Ona je u stanju da pomiri komplikovanu geometriju, različite teksture, kao i nejednake visine, a da istovremeno pruži adekvatnu podlogu za živost koju će u prostor uneti sami stanari.

Pošto se u potkrovljima, posebno prilikom adaptacija, susrećemo sa detaljima koji nisu uvek „čisti” i minimalistički, bela boja je najjednostavniji način da se ti detalji „ispeglaju”.

Bela, kao i druge svetle boje poput pastelne nijanse bež, svetlo sive s pokojim detaljem u jarkoj boji i slično, takođe doprinosi da prostor izgleda veće, više, svetlije i čistije, što je za prostore ispod krova, posebno u nižim delovima, jako bitno. Takođe, bela se odlično slaže sa prirodnom bojom drveta koja je često nezaobilazan deo enterijera potkrovlja.

Dopustite da prostor odiše svežinom, lakoćom i čistoćom stoga ne preterujte s teškim komadima nameštaja. Ukoliko za to imate mogućnost i želite da svom potkrovlju podarite industrijski stil, jedan zid ostavite neobrađen. Tako bi do izražaja došla stara opeka, a vidljive nosive grede mogu biti odličan dekorativni element.

Prednost dajte praktičnom nameštaju koji može poslužiti i kao prostor za skladištenje. Dekoracije smanjite na minimum jer mogu zagušiti slabo osvetljen prostor.

Izbegavajte mešanje stilova. Naročito ako stan uređujete sami, jer je velika šansa da ćete se izgubiti u procesu uređivanja i završiti s konfuzno uređenim domom umesto „boho chic” stanom.

Šarm kosina potkrovlja

Kosine potkrovlja su njegov najvažniji deo i odlika koja mu daje neponovljiv šarm, pa ih nikako ne treba skrivati.

Za početak kosina treba da bude adekvatne visine kako bi prostor u potkrovlju bio iskoristiv.

Potom, odgovarajući ugao krovnih ravnina može omogućiti izgradnju galerije i uvek atraktivnu podelu prostora po vertikali. Na ovaj način jednostavno se uvećava korisna površina stana i dobija se značajna funkcionalna podela prostora.

Kod adaptacije tavana u lepo potkrovlje iskoristivost ipak treba proceniti na svakom pojedinačnom slučaju.

Ono čemu se obično teži su tzv. dupleksi. Reč je o tome da se potkrovlje adaptira tako da ima dva nivoa, odnosno da se dnevna i noćna zona odvoje po vertikali, tako da na jednom spratu imamo dnevne prostorije, a na drugom spavaće sobe.

Pri uređenju potkrovlja postavite prioritete

Ne postoje dva identična potkrovlja. Uglavnom. Ovaj fenomen možda je najizraženiji u starim zgradama. U tim prostorima postoji dosta prekrasnih, gotovo zaboravljenih tesarskih majstorija, s visinama koje neretko prelaze pet metara, a ponegde se nađe i spektakularan ovalni prozor s pogledom na ulicu.

Treba priznati da, iako imaju veliku površinu i visinu, takvi stanovi pate od funkcionalnih problema jer elementi nosive konstrukcije prolaze celim prostorom i od stanara zahtevaju gimnastičke sposobnosti.

Pri odabiru svog idealnog prostora u potkrovlju važno je jasno postaviti prioritete, jer stanovi u potkrovlju ne pružaju neograničen broj mogućnosti pri uređenju:

– prostori niži od 100 centimetara nisu pogodni za drugu namenu osim za skladištenje

– planirajte sadržaje u delu prostora koji je niži od 170 cm – tamo postavite krevet, garnituru za sedenje, kuhinju – bilo koja funkcija je dobrodošla, osim funkcije prolaza

– ako na raspolaganju imate zid pune visine, preporuka je da na taj zid smestite kuhinjske elemente i ormare

– na kosinama i nižim delovima smestite atraktivne komode za TV i odlaganje sitnica

– otvorene police mogu se prilagoditi tako da stanu u ugao kako bi se praktično iskoristili i ti prostori

Izgled potkrovlja diktira – krov

Sledeći važan aspekt potkrovlja je – krov. Stanje konstrukcije, toplotne izolacije i pokrova krova presudan je element za život u potkrovlju, jer bilo koja manjkavost krova može imati skupe posledice.

Treba znati da će u stanu u potkrovlju uvek leti biti nešto toplije, a zimi nešto hladnije nego u identičnom stanu na etaži ispod. Međutim, savremeni materijali tu razliku efikasno umanjuju.

Preporučuje se stoga da dobro proverite stanje krova, a ako se radi adaptacija, nemojte štedeti na ugradnji kvalitetnih materijala.

Krovni prozori

Isto, pa i više, važi za krovne prozore. Uzmite u obzir samo one renomiranih proizvođača, a preporučuje se ugradnja električnih krovnih prozora sa senzorima za padavine. Osim što električno pokretanje omogućuje njihovu ugradnju na teže dostupna ili visoka mesta, senzori za padavine omogućiće potpuno bezbrižan život u potkrovlju, bez potrebe za gledanjem vremenske prognoze i zatvaranja svih prozora pre odlaska iz kuće.

Život u potkrovlju je po mnogočemu poseban. Specifičnost, unikatnost i projektantska spretnost ključni su sastojci kvalitetnog stana u potkrovlju, a s njima pod ruku idu i potreba za kompromisom kao i visoki estetski potencijal.

Veliku pažnju treba posvetiti i rasveti kako bi i tokom tmurnih zimskih dana i najzabačeniji uglovi potkrovlja bili osvetljeni ambijentalnom ili dekorativnom rasvetom.

Potkrovlje traži pažljivo napravljen plan budžeta

Zbog zahtevnih kontura zidova (kosine, dimnjaci, grede i ostale fizičke karakteristike tavanskih prostora koje mogu predstavljati prepreku), prilikom izrade budžeta treba voditi računa o stavci izrade pojedinih komada nameštaja po meri.

Iako su se u tavanskim prostorima donedavno najčešće koristile drvene podne obloge, danas se sve češće koriste i druga rešenja, poput livenih podova ili keramičkih pločica.

Time se i u ovaj tip enterijera unosi dašak savremenosti. Kada je reč o podovima svetlih tonova, prostor će se vizuelno povećati, naročito ako su zidovi i plafoni takođe u nekoj nijansi bele boje.

Ovakva rešenja naročito su preporučljiva za potkrovlja manje kvadrature i s manje prirodnog svetla, za koje se takođe savetuju prozračne pregrade od staklene cigle.

Baš kao i u drugim enterijerima, i u tavanskim stanovima se mogu koristiti šarene tapete ili zanimljive dekorativne nalepnice. Posebno na delovima zida gde nije moguće postaviti druge dekorativne predmete, što je zbog kosina čest slučaj sa stanovima u potkrovlju.

Razmislite i o mogućnosti da se dimnjak ili neki manji zid oboji u neku izražajniju boju, a ukoliko želite da stvorite utisak većeg prostora – čak i „obuče” u ogledalo.

U monohromatske prostore uneće se svežina upotrebom nekoliko komada nameštaja ili dekorativnih predmeta toplih tonova.

Potkrovlje, bez obzira na svoje specifičnosti, može se prilagoditi svakom stilu, od minimalizma do rustičnog stila.

Ipak, ne preporučuje se potkrovlja uređivati klasičnim i stilskim komadima nameštaja, osim u slučaju kad je u pitanju tzv. fuzija, odnosno mešanje stilova, savremenih elemenata sa starim.