Top

Stiglo je proleće – proverite u kakvom je stanju vaša kuća

Nakon hladne zime, proleće i lepo vreme razlozi su da sve više vremena provodimo na otvorenom. Ali isto tako, sunce nam nemilosrdno pokazuje tragove koje je zima ostavila. Proleće je idealno vreme za detaljno sređivanje doma. Pored kućnih poslova, pravo je vreme za uklanjanje nepotrebnih stvari koje tokom zime nismo odložili na adekvatan način. Međutim, za vas koji živite u kući, na početku proleća važnije je da proverite u kakvom je stanju vaša kuća i na vreme otkrijete eventualne, neprijatne posledice zime. Pripremili smo listu aktivnosti koje će vam pomoći da napravite potpunu inventuru kuće, i tako budete sigurni da je kuća u savršenom stanju i spremna za proleće.

Krov i oluci

Pažljivo i detaljno pregledajte krov i oluke. Svako oštećenje na krovnom pokrivaču trebate sanirati odmah kako biste sprečili prodiranje vode u kuću. Oluci moraju biti funkcionalni tokom čitave godine. U proleće se preporučuje da se očiste od lišća i drugih ostataka, kako bi se osigurao protok vode. Proverite takođe da li na olucima ima oštećenja kroz koja voda može oticati i tako oštetiti fasadu

Dimnjak

Savetujemo da odmah početkom proleća,nakon završene sezone grejanja angažujete profesionalnu službu koja će pregledati i očistiti dimnjak. Tako ćete izbeći grešku koju mnogi prave, a to je da se provera stanja dimnjaka radi pred sezonu grejanja. Još jedna prednost čišćenja dimnjaka u proleće jeste što se dešava pre sezone krečenja i generalnog čišćenja unutrašnjosti kuće.

Grejanje

Održavanje sistema grejanja zavisi od vrste sistema koji koristite. Ipak, preporučuje se da u proleće i ovu aktivnost poverite stručnim licima, serviserima, koji će na adekvatan način proveriti i očistiti sistem, kako biste narednu sezonu dočekali spremni i sigurni u ispravnost sistema. Ne zaboravite da redovni godišnji pregledi i održavanje smanjuju i samu potrošnju energenata čime su i troškovi niži.

Stolarija

Prozori i vrata, odnosno njihove spoljašnje strane treba pregledati i očistiti. Ako su napravljeni od drveta proverite da li je ovog proleća potrebno obnoviti sloj boje i tako im produžiti potrebnu zaštitu. Vrlo važno je da prozori i dalje dihtuju, pa svakako ne zaboravite da proverite i trake za dihtovanje.

Zidovi

Spoljašnji zidovi, kao i unutrašnji, moraju biti bez buđi. Početkom proleća proverite celu kuću i ako primetite da se preko zime pojavila buđ, prvo utvrdite i uklonite uzrok ove neželjene pojave, jer je to jedini način da se za nekoliko meseci opet ne pojavi.

Okućnica, staze i prilaz kući tokom zime se čiste od snega, ali je činjenica da led može stvoriti oštećenja na betonu. Manje pukotine možete sami sanirati, dok značajnija betonska oštećenja zahtevaju angažman profesionalaca. Naravno, sanaciju većih šteta možete planirati za kasno proleće i toplije dane.

Sa ovim aktivnostima brzo i lako ćete napraviti proveru stanja vaše kuće i proceniti koje eventualne korekcije možete uraditi samostalno i bez značajnih ulaganja. Ali ako je zima ipak ostavila značajnije posledice, čija sanacija zahteva stručnjake, savetujemo da ih angažujete što pre i kuću pripremite za godinu koja je pred vama.