Top

Top 4 trenda za uređenje doma u 2021.

Iako je 2021. godina tek počela, vodeće trendove za uređenje doma u ovoj godini obeležiće težnja za osećajem stabilnosti, sigurnosti i zaštite. To je imperativ za sve arhitekte i dizajnere, bilo da se bave projektovanjem, dizajniranjem javnih ili privatnih prostora. To će ujedno biti i osnovni kriterijum koji će uticati na naše odluke. Počev od izbora objekta u kakvom želimo da živimo, pa sve do njegovog detaljnog uređenja.

Profesionalci u sferi arhitekture, dizajna i uređenja enterijera prepoznali su upravo tu potrebu. Stoga su ponudili ideje za uređenje doma koje će vam sigurno pomoći. Uredite prostor za život u kojem ćete se osećati sigurno, bezbedno i komforno.

1.  Boje koje ulivaju nadu

Obojite vaš dom u umirujuće sivu i jarko žutu, preporučuju stručnjaci iz čuvenog Instituta za boje “Pantone”, koji krajem svake kalendarske godine predstavi boju koja će obeležiti naredni period.

Izbor se donosi na osnovu temeljnih istraživanja trendova u raznim sferama društva, kao i važnih globalnih događaja. Ove godine u trendu su dve boje koje nose poruku sigurnosti i nade, zvanično nazvane “PANTONE 13-0647 Illuminating” i “PANTONE 17-5104 Ultimate Gray”.

Siva, boja čvrstih temelja koja asocira na stabilnost i postojanost, savršen je izbor za krupnije komade nameštaja ili veće površine zidova na kojima će zablistati detalji u jarko žutoj boji, donoseći vedar osećaj topline i pozitivne energije u vaš dom.

2.  Forma koja donosi komfor i prisniju atmosferu

Kreiranju opuštene i prijatne atmosfere u domu najbolje će doprineti nameštaj oblih linija. Ovaj trend poslednjih godina doživljava veliki povratak i nesumnjivo će biti još popularniji u narednom periodu.

Zavodljive meke linije nose retro notu i asociraju na udobnost i komfor. Stoga će nameštaj oblih linija učiniti vaš prostor prisnijim i razigranijim. Zato odaberite zaobljenu sofu, fotelju sa kružnim naslonom, okrugle klub stočiće, tabure i tepih ili, pak, sitnije detalje za suptilniji efekat, poput kružnih dekorativnih jastučića ili lampi.

3.  Mali kućni uradi sam projekti za veće uživanje

Ako je 2020. godina najavila ekspanziju “uradi sam” projekata raznih vrsta, onda će 2021. obeležiti mali kućni “uradi sam” projekti. A razlog je jednostavan – nikada ranije nismo shvatali koliko male promene mogu da unaprede funkcionalnost i komfor svakodnevnog života.

Zato će sitnije kućne intervencije, kao što su izrada polica ili lučnih otvora, zidanje kamina ili ograde na terasama, ali i uvek atraktivnih baštenskih roštilja definitivno biti jedan od vodećih trendova za uređenje doma tokom 2021. godine jer ne zahtevaju previše ulaganja i vremena, a obezbeđuju prijatniji ambijent i veliko uživanje.

4.  Funkcionalne kućne kancelarije

Kreiranje radnog kutka u sopstvenom domu definitivno će nastaviti da bude jedan od vodećih trendova tokom ove godine. Ohrabrenje za sve koji razmišljaju o tome je činjenica da su svega 4 m² dovoljna za malu kućnu kancelariju.

Pomoću blokova malih širina, jedan deo dnevne ili spavaće sobe može biti pregrađen tako da se dobije izdvojen prostor dovoljnih dimenzija da zadovolji radne potrebe, a da se istovremeno sačuvaju dragoceni centimetri životnog prostora. Savršen izbor za ovakvu vrstu projekta su Ytong Interio blokovi jer omogućavaju da se prostorija brzo i lako pregradi uz maksimalnu uštedu prostora.

DODATAN SAVET: Zdrav i siguran dom je uvek u trendu

Iako je većina vodećih trendova za 2021. godinu odgovor na aktuelnu situaciju, ne zaboravite da postoje trendovi koji su uvek u modi. Kako u naša “četiri zida” provodimo najviše vremena, veoma je važno da dom u kojem živimo uliva osećaj sigurnosti. Zato se bezbedan i zdrav dom izdvojio kao zajednički imenitelj za sve vodeće trendove za uređenje doma za ovu godinu.

A da bi obezbedio miran i bezbrižan dom, objekat treba da ispuni mnogo uslova, ali najvažniju ulogu u tome igraju materijali koje koristite. Zato pre renoviranja i izvođenja “uradi sam” projekata u svom domu posebnu pažnju obradite na izbor kvalitetnog građevinskog materijala. Takav je materijal koji obezbeđuje stabilnost, trajnost, koji odoleva potresima i negoriv je, koji nudi dobru izolaciju, i što je izuzetno važno – zdravu i prijatnu mikroklimu u kojoj nećete uživati samo vi, već i buduće generacije.