Top

Zlatna formula u borbi protiv buke

Mirno okruženje i tišina danas postaju pravi luksuz za sve veći broj ljudi iako su neophodni za zdravlje čoveka. O tome svedoči i definicija Svetske zdravstvene organizacije koja navodi da zdravlje nije samo odsustvo bolesti i iznemoglosti, već je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja. Psihično blagostanje, međutim, nije moguće ostvariti u bučnoj okolini. Zbog toga se poslednjih godina s pravom sve više govori o značaju zvučne izolacije.

Koliko je tišina postala luksuz i u našoj zemlji najbolje pokazuju podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje. Oni otkrivaju da je prekoračenje nivoa buke u odnosu na optimalne vrednosti prisutno na čak 30 od ukupno 35 mernih mesta u Beogradu. Saobraćaj se navodi kao glavni izvor buke iz spoljašnjosti. Ali zabrinjava i činjenica da sve prisutnija buka iz unutrašnjosti stambenih i poslovnih objekata može biti podjednako uznemirujuća.

Zato je za zvučnu izolaciju jedno pravilo bitnije od svih drugih, a ono kaže da zanemarivanjem buke iz unutrašnjosti ublažavamo ili potpuno anuliramo čak i pozitivne efekte dobre zvučne izolacije od buke koja dolazi spolja. Zato je samo kompletna zaštita od buke adekvatno i poželjno rešenje.

Zlatna formula za zvučnu izolaciju

Dobitna kombinacija pronađena je u FONO konceptu kompanije XELLA koji efikasno “upija” buku koja dolazi iz unutrašnjeg okruženja i sprečava njeno širenje, obezbeđujući na taj način zdraviji, mirniji i kvalitetniji svakodnevni život u stambenom ili poslovnom prostoru. Zlatna formula ovog  sistemskog rešenja krije se u kombinaciji YTONG FonoBlock-ova i SILKA blokova koji zajedno pružaju najefikasniju zvučnu izolaciju unutar stambenih jedinica.

Treba znati da postoje tri ključne pozicije za efikasnu zvučnu izolaciju u unutrašnjosti. To su zvučna izolacija između dva stana, potom između stana i hodnika, i na kraju unutar same stambene jedinice. Da bi se obezbedilo efikasno rešenje za sve ove pozicije, YTONG nudi kompletan asortiman koji obuhvata blokove u čak četiri dimenzije: FonoBlock-ove od 25, 20, 15 i 12 cm sa preporučenim pozicijama ugradnje. Tako se, primera radi, za izolaciju unutar same stambene jedinice preporučuju YTONG FonoBlock-ovi dimenzija 12 i 15 cm, dok se veće dimenzije od 20 i 25 cm uglavnom koriste za zvučnu izolaciju između dva stana ili stana i hodnika.

3 razloga za unutrašnju izolaciju već ovog leta

Tako dolazimo i do najbitnije lekcije o zvučnoj izolaciji. Umirujuća tišina postoji samo ako eliminišemo i buku spolja, ali i onu iz unutrašnjeg okruženja. A ako to nije slučaj sa vašom kućom, stanom ili poslovnim prostorom, definitivno je vreme za kvalitetnu zvučnu izolaciju. A tri najbitnija razloga za to su sledeća:

  1. Kvalitetna zvučna izolacija čuva vaše zdravlje i zdravlje vaše cele porodice;
  2. Izbor materijala nikada nije bio lakši;
  3. Postoje jednostavna rešenja za sve potrebe i različite pozicije za izolaciju.

I ne zaboravite, nema potpunog zdravlja bez psihičkog mira. Zato, bez obzira da li gradite novi dom ili želite da unapredite već postojeći, već ovog leta iskoristite najjednostavnije rešenje za idealnu zaštitu od buke. Jer tišina nekada tako dobro zvuči i sve češće nam je preko potrebna!