Top

Siva faza

Ukoliko se opredelite za izgradnju kuće u sivoj fazi, dobra vest je da na tom putu ne morate biti sami – možete se osloniti na pomoć i podršku kompanije Xella. Kreirali smo za vas novi koncept za izgradnju porodičnih kuća, koji podrazmeva (ugovorom definisanu) podršku prilikom gradnje kuće u sivoj fazi,  odnosno povezivanje sa projektantima i izvođačima radova i praćenje procesa izgradnje.  Ceo koncept je kreiran sa ciljem da do svog doma stignete što pre, što lakše i uz stručnu pomoć.

Napomena: Koncept Ytong sive faze se odnosi samo na idejna rešenja Ytong tipskih kuća, prikazanih na našem sajtu i označenih sa “Mogućnost realizacije u sivoj fazi”, kao i na Vaše gotove projekte koje nam dostavite.

Saznajte više

Siva faza podrazumeva završetak grubih građevinskih radova:

 • Temelja
 • Zidova
 • Krova

Kako do kuće u sivoj fazi?

Ukoliko se odlučite za izgradnju kuće u sivoj fazi, i dogovorite izvođenje radova uz asistenciju Xella tima, možete računati na našu podršku tokom celokupnog procesa.

 • Nakon što pogledate idejna rešenja Ytong kuća označena sa natpisom „Mogućnost realizacije u sivoj fazi“ i odaberete        tipsku kuću koja najviše odgovara Vašim potrebama, možete nam se obratiti putem info linije.
 • Povezaćemo Vas sa regionalnim predstavnikom, u zavisnosti od mesta izgradnje kuće. Naš regionalni predstavnik odgovoriće na sva Vaša pitanja i predočiti Vam sve detalje u vezi izgradnje kuće u Sivoj fazi.
 • Kada se upoznate i saglasite sa svim detaljima, pristupate potpisivanju „Ugovora o savetovanju i posredovanju“, sa savetnikom. Savetnik je zvanični spoljni saradnik komapnije Xella Srbija, sa potrebnim znanjem i iskustvom na izgradnji porodično-stambenih objekata Ytong sistemom gradnje.
 • Navedenim ugovorom se definiše iznos akontacije, odnosno procenat od ukupne cene izgradnje kuće, koji je potrebno uplatiti. Kao i kod kupovine stana, akontacija služi kao garancija Vaše definitivne odluke da gradite kuću u Ytong sistemu gradnje, pod predočenim uslovima.
 • Sledeći korak u procesu jeste precizno dogovaranje svih detalja sa izvođačem radova i potpisivanje „Ugovora o izgradnji“ sa preporučenom građevinskom firmom.

Ugovorom su definisana obostrana prava i obaveze, ali u nastavku izdvajamo najrelevantnije obaveze izvođača radova prema Vama kao investitoru projekta:

  • Izvođać radova u okviru dogovorene cene izgradnje nabavlja i doprema sav potreban materijal na Vaše gradilište
  • Smeštaj i ishrana radnika na gradilištu su isključiva obaveza izvođača radova
  • Izvođač radova je u obavezi da izgradnju željene kuće izvede najkasnije 3 meseca od dobijanja građevinske dozvole

Nadamo se da smo Vam u dovoljnoj meri približili proces izgradnje kuće u sivoj fazi, ali znamo da se kuća najčešće gradi jednom u životu i da sigurno postoje pitanja koja nismo obuhvatili tekstom. Zato budite slobodni da nas kontaktirate. Rado ćemo odgovoriti na sva Vaša pitanja i pružiti Vam podršku, tokom svih faza realizacije izgradnje Vašeg novog doma.

Izgradnja kuće u Ytong sistemu gradnje, omogućiće Vam život u prirodnom, energetski efiksanom i trajnom domu za više generacija!

PREDNOSTI IZGRADNJE YTONG KUĆE

Ytong materijal poseduje niz prednosti od kojih je svakako najpoznatija vrhunska termoizolacija. Savršen spoj građevinskog materijala sa termoizolacionim svojstvima, štedeće za Vas kako tokom same izgradnje, tako i kasnije tokom eksploatacije kuće.

Ukoliko izgradite kuću u sivoj fazi od Ytong materijala, prilikom završnih radova Vam neće biti potrebna nikakva dodatna termoizolacija, što je svakako značajna ušteda.

Ujedno, pravilno ozidani zidovi od Ytong-a, ne zahtevaju unutrašnje malterisanje, već su dovoljno ravni, te ih možete direktno gletovati. Ytong se veoma lako obrađuje i oblikuje, te u mnogome pojednostavljuje proces sprovođenja elektro i vodovodnih instalacija.

Ytong materijal je sačinjen od potpuno prirodnih sirovina, masivan i trajan, te će Vama i Vašoj porodici omogućiti život u prijatnom i udobnom domu za više generacija.

ZAVRŠNI RADOVI

Kako smo ranije pomenuli, kada je objekat izveden u sivoj fazi, on je dovoljno zaštićen, što praktično znači da unutrašnje radove možete izvoditi u dinamici koja Vama odgovara.

U zavisnosti od mogućnosti, svakako je preporučljivo da naredni korak bude postavljanje spoljašnje stolarije, kako bi objekat bio u potpunosti zatvoren.

Nakon toga obično slede svi ostali radovi koji se izvode na nivou cele kuće, kao što su postavljanje fasade, sprovođenje elektro i vodo instalacija, ugradnja sanitarija, unutrašnja obrada zidova, kao i postavljanje podova.

ZAŠTO „SIVA FAZA“?

 • Izgradnja kuće u sivoj fazi Vam omogućava da ne pravite nepotrebne kompromise, već da napravite najbolji izbor materijala za izgradnju kuće, koji je ujedno i sama srž Vašeg doma. Tokom života kuća se renovira nekoliko puta i gotovo sve je moguće promeniti, poput keramike, podova ili stolarije. Jedino što tokom renoviranja ne možete promeniti jesu zidovi, i zato mudro odaberite materijal za izgradnju Vašeg budućeg doma!