Top

Ograde terasa

Ne znate kako biste brzo i jednostavno ogradili terasu?

Želite ogradu terase koja je ujedno sigurnosni i estetski element. Ytong zidnim blokovima možete obzidati ogradu svih mogućih oblika.  Važno je samo da odaberete blokove za zidanje primerene debljine i izvedete vertikalne i horizontalne armirano betonske serklaže.
Izvođenje je veoma jednostavno. Ne zaboravite na kreativnost – ogradu možete izvesti u različitim oblicima i kombinovati je sa nerđajućim čelikom ili drugim materijalima.

POTREBNO VAM JE:

 • Ytong Interio zidni blok debljine 10, 12 ili 15 cm (preporučujemo ZB 15 cm)
 • Ytong tankoslojni malter
 • Produžni malter
 • Poliuretanska pena za popunjavanje dilatacija
 • Ankeri
 • Alat: lopatica za nanošenje maltera (iste debljine kao što je odabranI Ytong zidni blok), testera, mešalica za pripremu maltera, kanta
 • Za izvođenje armirano betonskih vertikalnih serklaža – armature i cementni malter

POSTUPAK IZVOĐENJA:

 1. Prvi red blokova za zidanje vaše nove ograde mora biti položen neposredno na betonsku ploču terase. Možete zidati i na keramičkim pločicama ili kamenu, ali površina mora biti kompaktna i ravna. Zidanje se odvija isto kao kod pregradnog zida – prvi red se postavlja na produžni malter, a svaki sledeći se zida Ytong tankoslojnim malterom.
 2.  Na svaka dva metra balkonske ograde morate napraviti vertikalni armirano betonski serklaž. Ogradu završite AB horizontalnim serklažom.
 3. Na mestima gde ograda dotiče spoljni zid objekta napravite dilataciju, tj. završite 1cm od zida u koji morate ogradu pričvrstiti ankerima. Nastalu dilataciju popunite poliuretanskom penom.
 4. Završna obrada je klasično malterisanje, kao kod ostalih spoljašnjih zidova.
 5.  Gornji deo vaše nove ograde morate zaštititi vodonepropusnim materijalima, keramikom, kamenom…