Top

Projekat adaptacije stana iz ugla građevinskog inženjera

Odluka o kupovini stana često je jedna od najvažnijih odluka u životu pojedinca ili porodice. Pri izboru nekretnine mnogi faktori se uzimaju u razmatranje, uključujući lokaciju, cenu, veličinu i stanje nekretnine.

Danas, sa rastućim cenama nekretnina na tržištu, potrebno je ponekad otići i korak dalje. Nakon mnogo razmatranja, odlučio sam se za povoljniju nekretninu u izvornom stanju, koja je zahtevala kompletnu adaptaciju. Meni kao građevinskom inženjeru, bio je očigledan potencijal za transformaciju odabrane nekretnine. Iako stan nije nimalo primamljivo izgledao, imao sam jasnu viziju kako je moguće renovirati i prilagoditi prostor potrebama moje porodice. Planirao sam svaki korak, od izbora materijala do rasporeda prostorija.

Plan adaptacije

Proces adaptacije stana bio je putovanje koje je zahtevalo strpljenje, posvećenost i kreativnost. Svaki korak u procesu bio je pažljivo osmišljen i izveden sa posebnom pažnjom. Prvi zadatak bio je osmišljavanje detaljnog plana renoviranja koji je uključivao i najsitnije detalje, od rasporeda prostorija do izbora boja i materijala.

Kako bismo kompletno sproveli u delo sve zamisli, najpre je bilo neophodno porušiti nepotrebne zidove. Na ovaj način dobili smo čistu radnu površinu, na kojoj je dalje bilo moguće stvarati kreaciju željenog prostora, dajući mu potpuno novi oblik i funkciju. Cilj je bio da najbolje moguće iskoristimo raspoloživi prostor, vodeći računa o svetlosti, funkcionalnosti i estetici.

Izbor materijala

Prilikom izbora materijala opredelio sam se za kvalitetne, prirodne i dugotrajno isplative opcije, koje će stan učiniti idealnim mestom za život.

U momentu otpočinjanja renoviranja stana radio sam kao direktor prodaje u kompaniji Xella Srbija, i stoga sam bio direktno upoznat sa svim prednostima Xella materijala. Upravo zato, prirodna odluka je bila da i u vlastiti dom ugradim upravo prirodne materijale iz Xella palete proizvoda.

Za zidanje unutrašnjih pregradnih zidova korišćen je Ytong Fono blok. Najvžaniji razlog za izbor Ytong Fono bloka bio je odlična zvučna izolacija, koju sam želeo da postignem i unutar same stambene jedinice. Veoma je važno da spavaća soba i kupatilo budu dobro izolovani. Kvalitetna izolacija unutar samog životnog prostora pruža još jedan nivo komfora stanovanja o kome se možda nedovoljno govori, a to je zvučni komfor.

Zbog brze i čiste gradnje i laka obradivosti, Fono blokovi nezamenjivi su kod novogradnje, kao i kod adaptacija i nadogradnje postojećih objekata. Odlikuju se velikom pritisnom čvrstoćom i preciznim dimenzijama, što ih čini pogodnim za brzu, laku i jednostavnu gradnju pregradnih zidova. Precizne dimenzije Fono blokova osiguravaju izuzetno ravnu površinu zida, što dodatno olakšava završnu obradu.

Izvođenje radova

Izvođenje pregradnih zidova teklo je jednostavno i brzo, što je osobina svojstvena Ytong materijalu.

Konkretno, izgradnja pregradnih zidova odvijala se na sledeći način:

Prvi red Fono blokova postavljan je u produžni malter debljine 1-2cm. Na vertikalne spojnice blokova nanošen je Ytong tankoslojni malter, a potom su blokovi polagani u produžni malter. Svi naredni redovi blokova zidali su se u skladu sa zidarskim vezom, pomoću tankoslojnog maltera. Ytong lopaticom tankoslojni malter raspoređivan je po celoj površini bloka, kao i na horizontalnim spojnicama. Svaki treći red blokova dodatno je bočno pričvršćivan ankerom u nosivu konstrukciju. Takođe, svaki drugi zidni blok u poslednjem redu pod plafonom je ankerisan u plafonsku konstrukciju.

Pregradni zidovi izvođeni su srednjom dimenzijom Fono blokova, odnosno debljinom 12cm. Ova dimenzija je idealna jer pruža odličan odnos zvućne izolacije i istovremeno ne oduzima puno bruto površine. Kao i ostali Ytong proizvodi, i Fono blok je izuzetno pogodan za dalju obradu, te je provčlačenje potrebnih instalacija kroz zid bilo veoma jednostavno.

Ytong je inače zahvaljujući svojoj lakoj obradi i oblikovanju, izuzetno pogodan materijal za polaganje elektro i vodo instalacija. Razlog tome je što nema štemovanja, već se udubljenja za potrebne instalacije mogu izvesti jednostavno upotrebom strugalice za instalacione kanale.

U pregradnom zidu, na mestu gde je ostavljen otvor za vrata, korišćene su Ytong nadvratne grede. U pitanju su gotovi, prefabrikovani elementi, koji su odmah spremni za upotrebu. Omogućavaju brzo i jednostavno rešavanje pozicija nadvratnika u unutrašnjim, pregradnim, nenosivim zidovima, bez oplate, dodatne armature i nalivanja betona. Izrađuju se u različitim dimenzijama koje odgovaraju blokovima za pregradne zidove, izuzetno lako se ugrađuju i ostaju u konstrukciji.

Moji utisci

Iz prve ruke mogu reći da se Ytong pokazao kao izuzetan materijal za renoviranje. Radovi su tekli brzo, obrada i uklapanje blokova je bila veoma jednostavno i laka. Grubi radovi protekli su odlično, sa veoma malo otpada. Mogu reći da Ytong gotovo u svim segmentima može da parira suvoj gradnji pri renoviranju. Lično smatram da je jedna od najvažnijih prednosti Ytong materijala upravo njegov prirodan sastav, koji će meni i mojoj porodici omogućiti stanovanje u zdravom životnom okruženju.

Nakon adaptacije, stan je transformisan u moderno i funkcionalno mesto za život, sa svetlim prostorijama, savremenom kuhinjom i udobnim dnevnim boravkom. Rezultat adaptacije je u potpunosti ispunio, a u pojedinim detaljima, i prevazišao moja očekivanja.

Da li je kupovina nekretnine u izvornom stanju bila isplativa investicija? Da, apsolutno. Koju god nekretninu da kupite uvek će se javiti težnja da nešto u njoj promenite. Meni je kupovina nekretnine koja je bila u potpunosti za renoviranje omogućila jedno „blanko platno“ za kreaciju i stvaranje prostora po želji moje porodice.

Uz dobro planiranje i kvalitetne materijale svaki prostor može postati dom iz snova. Adaptacija stana nije samo promena prostora, već i prilika za stvaranje novih uspomena i početak novog poglavlja u životu.

Piše: Stevan Đukić, dig