Top

Prolećne inspiracije sa Ytong-om

Proleće je idealno vreme da osvežite i uredite svoj dom, a Ytong materijal predstavlja odličan izbor za “uradi sam” projekte. Izuzetno lagan, izdržljiv i jednostavan za oblikovanje, Ytong je nezamenljiv saveznik prilikom renoviranja doma, bilo da želite da unapredite njegovu funkcionalnost, oblikujete eksterijer ili samo dekorišete svoj životni prostor.

Uz to, Ytong materijal je otporan na vatru i vlagu, što ga čini idealnim izborom za izgradnju kamina, kuhinja, kupatila ili prostorija koje su izložene većem stepenu vlage.
Kada je u pitanju spoljašnje uređenje, zahvaljujući svojoj izdržljivosti i dugotrajnosti, Ytong će vašem eksterijeru obezbediti ne samo dekorativan izgled, već i zaštitu od spoljašnjih uticaja kao što su kiša, vetar ili sunčevi zraci.

Donosimo vam nekoliko ideja kako možete iskoristiti Ytong materijal da jednostavno i lako, u spostvenoj režiji, oplemenite vaš životni prostor.

PREGRADNI ZID

Kada je reč o unutrašnjem uređenju, Ytong se može koristiti na različite načine. Možete ga upotrebiti za izgradnju pregrada između prostorija ili za oblikovanje unutrašnjih zidova. Zahvaljujući svojim termoizolacionim svojstvima, Ytong će doprineti održavanju konstantne temperature u prostorijama, što će dodatno smanjiti potrošnju energije u domu.

Ytong prolećne inspiracije - pregradni zid

Ukoliko želite da brzo i jednostavno pregradite prostor, opredelite se da pregradni zid izgradite od Ytong blokova. Važno je napomenuti da pregradni zid u celini ili delimično pregrađuje prostor i nije deo noseće konstrukcije. Upravo iz tog razloga za njegovo zidanje najbolje je upotrebiti tanje Ytong blokove, namenjene za pregradne zidove. Ytong pregradni blokovi izrađuju se u dimenzijama od 10 do 15 cm. Debljina od 10 cm je dovoljna ako u zid nećete horizontalno polagati instalacije i dodatno ga opterećivati. U suprotnom se radije odlučite za deblji blok odnosno 12 ili 15 cm, koji će obezbediti i bolju zvučnu zaštitu.

Kako da pravilno izvedete gradnju pregradnog zida od Ytong materijala, pročitajte OVDE.

IZRADA POLICA

Police se izvanredno uklapaju u prostor i imaju višestruku primenu. Bilo da želite samo da oplemenite ili vizuelno pregradite prostor, police će dati posebnu notu svakom eneterijeru.

Njihova namena je veoma praktična i sa stanovišta odlaganja, jer su savršene za organizaciju knjiga, ali i svih onih Vama dragih ukrasnih figura, suvenira ili porodičnih fotografija. Upravo takvi detalji na policama unose duh u Vaš prostor i čine ga domom.

Ytong prolećne inspiracije - police

Dizajn i mogućnosti polica su raznoliki, pa se tako možete odlučiti za poluotvorene ili u potpunosti otvorene police. Za delimično izdvajanje i naglašavanje prostora uvek se opredelite za otvorene police, kako biste zadržali dovoljno dnevnog svetla i postigli prozračnost svih delova prostorije.

Pored gotovih rešenja, police možete izraditi i samostalno vodeći računa o njihovoj nameni i potrebnoj nosivosti. Zbog svoje izuzetno lake obrade i mogućnosti oblikovanja, Ytong materijal je čest izbor za izradu unikatnih polica.

Način izvođenja zavisi od ideje i inspiracije. Već na samom početku izrade morate se pobrinuti za nivelaciju zida, zato prve blokove (ploče) položite u produžni malter. Zidanje možete nastaviti prema crtežu pri čemu morate lepiti i horizontalne i vertikalne spojnice ploča Ytong tankoslojnim malterom. Policu, ukoliko je visoka, obavezno ankerujte u zid. Ankere koristite i za nameštanje polica, drugačija veza nije moguća. Policu obradite masom za izravnavanje. Izbrusite je i obojite unutrašnjom bojom po želji. Za izradu polica idealno mogu poslužiti Ytong Design ploče.

Kako izraditi police od Ytonga možete pogledati OVDE.

OGRADE I TERASE

Kao lagan i jednostavan za upotrebu, Ytong je oduvek bio prvi izbor majstora za izradu raznih vrsta ograda, terasa i stepeništa, kako spolja tako i unutar objekta.

Zatvaranje postojećih terasa, balkona i lođa, kao i novi projekti sa ovim načinom realizacije, prilično su funkcionalno rešenje koje se sve češće koristi. Tako ograde terasa mogu biti napravljene od Ytong materijala ili u kombinaciji sa metalom, kamenom ili drugim materijalima. Isto važi i za ograde na unutrašnjim stepeništima i manjim i nižim zidovima, koji mogu imati namenu pregradnog zida u nekoj većoj prostoriji.

Ytong prolećne inspiracije - ljubičice na balkonu

Zašto se majstori gotovo uvek odlučuju da koriste Ytong blokove za izgradnju ograde stepeništa?
Odgovor je jednostavan. Ytong se može veoma lako dizajnirati, pa se ograda može napraviti po inspiraciji investitora, ma koliko neobična bila. Čak se i polukružna ograda može napraviti bez problema. Završna obrada je brza i jednostavna, a za dekoraciju se mogu koristiti različiti materijali kao što su gips, kamen ili pločice.

KLUPE, LEŽALJKE I STOČIĆI OD YTONGA

Svi koji imaju dvorišta, terase ili balkone znaju da je nameštaj za eksterijere podložan habanju, što zbog intenzivne upotrebe, što zbog vremenskih uslova. Ukoliko Vam je dosadilo da stalno unosite i iznosite stolove i stolce, rešenje koje predlažemo sigurno će Vas oduševiti.

Mesta druženja i opuštanja bi, uz estetsku komponentu, morala biti i funkcionalno opremljena. Razmislite o jedinstvenom rešenju – nameštaju čija je osnovna struktura načinjena od Ytonga. Svakako da Vaš nameštaj od Ytonga treba zaštiti završnim slojem – obradite ga glet masom za spoljašnju upotrebu i premazom zaštitne boje. Nakon toga, Vama ostaje samo da u slučaju kiše unesete baštenske jastučiće.

Za izradu garniture za sedenje, možete koristiti sledeće materijale:

• Ytong Design ploče 5 ili 7,5 cm
• Ytong Interio blok 10, 12 ili 15 cm
• Ytong Classic blokovi 20 ili 25 cm
• Ytong tankoslojni malter

Ytong prolećne inspiracije - klupa

SVE PREDNOSTI YTONG MATERIJALA

Osim što je praktičan i funkcionalan, Ytong vam omogućava da eksperimentišete sa dizajnom i teksturama. Možete ga bojiti, oblagati različitim materijalima ili čak ugraditi dekorativne elemente kako biste stvorili jedinstvene detalje u svom domu. Zbog svojih velikih dimenzija, male težine i niza vrhunskih karakteristika, Ytong značajno olakšava i ubrzava izvođenje radova.

Zato iskoristite prolećne dane da osvežite svoj dom pomoću Ytong materijala i uživajte u novom, unapređenom prostoru koji ste sami osmislili.

Ytong prolećne inspiracije - majstor