Top

Grand Prix za moderan dizajn

Moderan dizajn koji naglašava povezanost sa spoljašnjim prostorom, atraktivan izgled i besprekorna gradnja upotrebom kvalitetnih materijala, samo su neke od odlika koje su porodičnoj kući u Petrovaradinu donele titulu najboljeg objekta na takmičenju „Xella Triumph“ za 2020. godinu.

Ova moderna kuća od 360 kvadrata je arhitektonsko delo novosadskog biroa KUZMANOV AND PARTNERS. Kompletno je izgrađena u maju 2020. godine. Arhitekta Lazar Kuzmanov blisko je sarađivao sa svojim klijentima na zajedničkim idejama. Sjajna inženjerska rešenja pretočio je u dom koji je doneo veliko zadovoljstvo vlasnicima, a istovremeno postao projekat za ponos samog autora.

“Za arhitektu je najvažnije kad odgovori na najbolji način željama klijenta, budućeg korisnika prostora koji se osmišljava. Uostalom, to nam je primarni posao da uz pomoć inženjerskih rešenja i umetničkog pristupa ideji stvorimo ram u kojem će se porodica osećati ‘kao kod svoje kuće'”, navodi Kuzmanov.

DIZAJN KOJI BRIŠE GRANICE

Već na prvi pogled ovaj moderan dizajn atraktivne kuće osvojiće vas nesvakidašnjom formom. Kontrast boja i materijala koji krase spoljašnjost objekta privućiće vas da bolje sagledate njen dizajn. Atraktivna fasada osmišljena je da izdvoji i dodatno naglasi različite oblikovane elemente kuće.

Obloga od keramike promišljeno je postavljena i na fasadni deo kuće, ali i u enterijer. Tako se materijalima naglasilo jedinstvo između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora. Velike staklene površine otvaraju pogled i povezuju enterijer sa dvorištem. U svrhu boljeg povezivanja postavljene su i staklene ograde koje ne zaklanjaju vidik.

“Ova kuća ima to jedinstvo unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Ideja i investitora i mene kao projektanta je bila da granica između prostora unutar kuće i dvorišnog prostora bude minimalna. Baš zbog toga, kada se otvore staklene stene, pogotovo u letnjem periodu, ta se granica potpuno gubi. Dobija se moderan dizajn kakav je upravo želeo investitor na prvom sastanku kada smo dogovarali koncept kuće”, objašnjava arhitekta.

PORODIČNI MIR

Osećaj otvorenosti i prozračnosti najbolje se oseća u osunčanom dnevnom boravku duple visine. Dnevna zona osmišljena je kao jedna celina u kojoj su povezani kuhinja, trpezarija i dnevni boravak – centar doma i mesto druženja. Nasuprot tome, privatne prostorije su organizovane tako da pruže potpuni mir i privatnost vlasnicima i njihovim gostima. Razdvojene na različitim stranama kuće, i opremljene zasebnim kupatilima, nalaze se četiri spavaće sobe: gostinjska u prizemlju, dok glavnu spavaću od dve dečije sobe razdvaja vazdušni prostor nad dnevnim boravkom.

Ispod cele površine objekta nalazi se veliki podrum u kom je organizovan prostor za razonodu, igru i druženje. Ovaj koristan dodatni prostor predstavlja produžetak dnevnog boravka koji će se i najviše koristiti.

Svaki deo spoljašnjeg prostora je maksimalno iskorišćen, što je predstavljalo poseban izazov zbog veličine parcele. Zahvaljujući promišljenim arhitektonskim rešenjima, vlasnici će moći da uživaju i u travnatim površinama, i u vodenoj površini koja je postala sastavni deo same kuće i pružila joj poseban karakter.

GLAVNE PREDNOSTI KUĆE

Na pitanje koje su glavne prednosti ovog modernog objekta, arhitekta Kuzmanov navodi porodični mir koji je ostvaren u kući. Jedan od bitnih faktora koji obezbeđuje miran i bezbrižan život u kući su Ytong Classic blokovi debljine 25 cm od kojih je ona građena, a Kuzmanov otkriva i zašto se tokom gradnje ove kuće opredelio baš za Ytong sistem gradnje.

Ytong sistem gradnje ima puno prednosti. Nama je pre svega bio bitan kvalitet ugrađenih materijala, a Ytong blokovi su imali sve karakteristike koje su nam bile potrebne. Pre svega energetske parametre koji su se odnosili na odličnu toplotnu izolaciju, otpornost na požar, a savremena tehnologija je omogućila da su oni velikih dimenzija, a opet male težine. Ono što je takođe bilo izuzetno bitno je i sam način gradnje koji je bio brz i praktičan, što nam je bilo neophodno jer su rokovi za završetak objekata bili dosta kratki. Zato nismo pogrešili što smo koristili ovaj ekološki zdrav materijal”, objašnjava autor najboljeg objekta za 2020. godinu.

Tako će vlasnici ove kuće decenijama uživati ne samo u modernom i besprekorno uređenom domu, već i u postojanom, energetski efikasnom i ekološki zdravom objektu.