Top

Arhitektonsko remek delo u Ubu: Novi dom za izbegla i raseljena lica

Objekat čiste i svedene forme sa funkcionalnim stambenim jedinicama, izgrađen po najvišim standardima gradnje, zaslužio je titulu Grand Prix pobednika na takmičenju „Xella Triumph“ za 2019. godinu. Novi stambeni objekat za izbegla i raseljena lica u Ubu delo je arhitekata Jelene Bogosavljević i Zorana Abadića iz projektnog biroa „1X2Studio“, koji su na najbolji način demonstrirali koliko je značajan izbor kvalitetnih građevinskih materijala u savremenoj gradnji.

Kao najveću vrednost ove višespratnice kompaktne prizmatične forme autori izdvajaju dostignut stepen standardizacije gradivnih elemenata arhitekture, koja se ogleda u racionalnosti forme, funkcionalnost svih stambenih jedinica, ali i svedenosti u oblikovanju i utilitarnosti za one kojima su namenjeni.

„Ovaj objekat svoju specifičnost najpre iskazuju u pojavnosti jednostavnih formi čistih obrisa oblikovanih na način da tokom eksploatacije odole različitim izazovima“, kaže arhitekta Zoran Abadić ukazujući istovremeno na funkcionalnost stambenih jedinica i sveden dizajn kao prepoznatljive odlike ovog objekta. „Ritmičnom dispozicijom vertikalnih otvora razmerenih u svrhu intenzivnijeg povezivanja spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora postignut je određeni nivo individualizacije i identifikacije korisnika koji je važan za integraciju raseljenih lica u novo okruženje“, objašnjava Abadić.

Novi dom za 20 porodica

Izgrađen u okviru Regionalnog stambenog programa za raseljena lica, višeporodični objekat u Ubu ponudiće više od 1200 kvadrata životnog prostora za osobe kojima je dom preko potreban. Zgrada obuhvata ukupno 20 stambenih jedinica raspoređenih na četiri etaže, odnosno prizemlje i tri sprata. Plan prizemlja čine pet stambenih jedinica i jedna zajednička prostorija. Planove prvog, drugog i trećeg sprata čine isključivo stambene jedinice, po pet na svakom spratu.

Izbor materijala za ovaj objekat bio je uslovljen najvišim standardima gradnje koji su bili postavljeni kao prioritetni kriterijumi u startu. Konstrukciju objekta čini armirano-betonski skeletni sistem, dok su za izgradnju spoljašnjih i unutrašnjih zidova odabrani YTONG blokovi: spoljašnji fasadni zidovi građeni su od YTONG Termoblok PLUS 30, unutrašnji pregradni zidovi između stambenih jedinica i stambenih jedinica i hodnika su od YTONG bloka 25 cm, dok su unutar stambenih jedinica pregradni zidovi građeni od YTONG blokova 10 i 12 cm.

„Na objektu u Ubu YTONG blokovi su primenjeni na fasadnim i svim unutrašnjim pregradnim zidovima. Solidnost blokova u pogledu termičke i zvučne izolacije, ekološke i protivpožarne karakteristike materijala, jednostavna obrada površina bez potrebe unutrašnjeg klasičnog malterisanja su svakako prednosti koje ovaj materijal izdvaja od ostalih na tržištu. Mogao bih sa velikom sigurnošću da potvrdim da gotovo svi naši projekti izrađeni u prethodnom periodu (unazad 10 godina) u potpunosti favorizuju upotrebu YTONG blokova. Mislim da je to jedan vrlo savremen materijal koji u velikoj meri olakšava rad ne samo graditelja, već i samih projektanata“, objašnjava Abadić.

Trajna i održiva rešenja za raseljena lica

Višeporodični stambeni objekat za izbeglice i raseljena lica je prvi realizovani projekat od ukupno devet objekata koje je „1X2Studio“ projektovao. Cilj Projekta je da se obezbede trajna i održiva rešenja za stambeno zbrinjavanje izbeglih i raseljenih lica.

Ovaj Program predstavlja zajedničku inicijativu Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Cilj je da se pruži sveobuhvatni doprinos rešavanju problema dugotrajnog raseljavanja. Program se sprovodi uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, i finansiran je sredstvima EU.

Pored objekta u Ubu koji je na „Xella Triumph“ takmičenju osvojio Grand Prix, u ovom trenutku se u završnoj fazi realizacije nalazi i ostalih osam objekata na lokacijama: Mionica, Valjevo, Krupanj, Loznica, Lučani, Čajetina, Sevojno i Novi Pazar.