Top

Prolećno uređenje dvorišta: 3 jednostavna projekta za zelenu oazu iz snova

Uz prave materijale i jednostavna uputstva, put do nove baštenske garniture, roštilja ili žardinjere neće biti ni komplikovan, ni dugotrajan. Zato iskoristite ove kreativne projekte već ovog proleća i učinite svoje dvorište udobnijim i lepšim nego ikada ranije.

Iako u užurbanoj svakodnevici često zaboravimo koliku vrednost ima privatna zelena oaza, početak 2020. godine podsetio nas je bolje nego ikada pre kolika je privilegija imati dvorište u XXI veku. Svako ko je imao svoju privatnu oazu mira u vanrednim okolnostima, osetio je vrednost uživanja na svežem vazduhu i zracima sunca uz jutarnju ili popodnevnu kafu i druženje sa porodicom.

Upravo zato je sada idealan trenutak za uređenje dvorišta baš po vašoj meri. A uz predloge koje vam predstavljamo u nastavku, vrlo brzo ćete oplemeniti svoj zeleni kutak novom baštenskom garniturom, roštiljem ili žardinjerama.

1. Unikatan baštenski nameštaj

Garniture pravljene po meri idealan su izbor za dvorište jer vam pružaju potpunu slobodu izbora – od preciznih dimenzija, kako biste iskoristili svaki centimetar dostupnog prostora, pa do određenog stila i forme kako bi se na besprekoran način povezao izgled eksterijera kuće ili stana u jednu skladnu celinu.

Zahvaljujući veoma jednostavnom oblikovanju, YTONG blokovi pružaju neograničene mogućnosti izrade unikatnog nameštaja. Klupe, stolice, stolovi, pa čak i kreveti, šta god da zamislite možete brzo napraviti od ovog građevinskog materijala, i to na veoma jednostavan način.

Za izradu baštenskog nameštaja biće vam potrebni sledeći materijali:

YTONG univerzalne ploče 5 ili 7,5 cm

YTONG zidne ploče 10, 12 ili 15 cm

YTONG zidni blokovi 20 ili 25 cm

YTONG tankoslojni malter

Adekvatan alat

Više detalja o gradnji i oblikovanju YTONG elemenata možete pronaći na stranici uputstvo za gradnju.

2. Praktičan zidani roštilj

Kuhinja je srce doma, a tokom toplih meseci ona se iz enterijera seli napolje. Zato roštilj u dvorištu ne predstavlja samo zgodan prostor za pripremu hrane već mnogo više od toga – to postaje novo mesto na kojem se porodica okuplja, druži i proslavlja najradosnije momente.

Za izradu roštilja biće vam potrebno:

YTONG Univerzalne ploče debljine 5 ili 7,5 centimetara

YTONG zidne ploče debljine 10, 12 ili 15 centimetara

YTONG tankoslojni malter

Alat

Materijal za završnu obradu

Od Ytong blokova možete sagraditi celu osnovnu konstrukciju u potrebnoj veličini, a možete ga proširiti i sudoperom. Ložište obložite šamotnom opekom, a ostale delove obradite malterom ili obložite kamenom ili keramikom… Ako vam je potrebno detaljnije uputstvo pročitajte kako možete lako i jednostavno ozidati roštilj.

3. Ukrasne žardinjere i skulpture

Da bi uređenje dvorišta bilo potpuno, potrudite se da unesete cveće i dekorativne predmete koji će ga oplemeniti i učiniti vaš boravak prijatnijim. Ukrasite dvorište lampama, podnom oblogom, žardinjerama, a možda i nekim umetničkim predmetom.

YTONG je jedan od omiljenih materijala za izradu skulptura, upravo zbog njegovog lakog oblikovanja i obrade. Osim skulptura,od univerzalnih ploča i blokova možete da izradite i dekorativne žardinjere, a ideje i inspiraciju za ove kreativne uradi sam projekte otkrivamo u foto-galeriji.

Od materijala će vam trebati:

YTONG Univerzalne ploče debljine 5 ili 7,5 centimetara

YTONG zidne ploče debljine 10, 12 ili 15 centimetara

Grafitna olovka

Alat

Nadamo se da smo vas podstakli da svoju maštu pretvorite u realnost i kreirate vaš privatni kutak za opuštanje i druženje pomoću unikatnih baštenskih elemenata koji će vam služiti godinama.