Top

Gradnja kuće na placu neobičnog oblika

Pronalazak idealnog placa je veoma složen poduhvat. Idealnim se smatraju placevi ravne površine, očišćenog i rastresitog tla, pravilnog oblika, koji ni na koji način ne ograničavaju gradnju. Ovaj tip placeva je pogodan i sa stanovišta troškova gradnje, zato što ravan teren i pogodno tlo, umnogome gradnju čine povoljnijom, ne izazivajući dodatne troškove.

Međutim, šta raditi onda kada imate nasleđeni komad zemlje koji za vas ima emotivnu vrednost, a njegov oblik, nagib i slično nisu idealni za gradnju? Ili pak, kada lokacija u gradskim sredinama diktira uzak i nepravilan prostor za vaš novi dom? Tada na scenu stupaju arhitekti, njihovo umeće i kreativnost, kako bi na placu nepravilnog oblika ostvarili maksimum kvalitetnog stanovanja, kako u pogledu gabarita kuće i rasporeda prostorija, tako i u što boljoj iskorišćenosti zelene površine oko objekta.

I zaista, sve veća naseljenost urbanih sredina neminovno doprinosi izvanrednoj kreativnosti projektanata i stvara nove, potpuno drugačije stilove moderne arhitekture.

PLANIRANJE KUĆE NA NEOBIČNOM PLACU

Ukoliko razmatrate gradnju u gradskom jezgru ili gusto naseljenoj sredini, do sada već sigurno znate da ćete morati da napravite brojne kompromise po pitanju kupovine placa. Ono na šta treba obratiti pažnju jeste da plac poseduje svu neophodnu komunalnu infrastrukturu u svojoj blizini, što je u gradskim sredinama najčešće slučaj.

Takođe, verujemo da gradnjom individualne kuće u urbanom naselju želite da trajno rešite i pitanje parkinga? Ukoliko ste pronašli uzak plac na kome nema dovoljno mesta za automobil ili dva, nemojte odmah odbacivati ovu opciju, već razgovarajte sa vašim projektantom o mogućnosti izgradnje integrisane garaže u sam objekat. Često se ovo pitanje rešava na način da se u podnožju kuće nalaze garaže, dok se stambeni prostor, u zavisnosti od potreba može podići na jedan ili više spratova. Na ovaj način, izbegavate dodatno povećanje troškova izgradnje, koje bi iziskivala gradnja podzemne garaže, a istovremeno dobijate željeni prostor za stanovanje.

Uopšteno, gradnja spratnih kuća, prilagođena specifičnom obliku placa, idealno je rešenje u ovakvim situacijama. Sa kućom na sprat ostvaruje se više korisnog prostora za stanovanje, dok se ujedno štedi na zauzetosti placa. Gradnja spratnih kuća je povoljnija od gradnje prizemnica, iz razloga što spratna kuća deli jedan temelj i krov, čija je površina ista bez obzira na broj spratova, te se u tom smislu mogu ostvariti značajne uštede.
Dobro definisanje vaših potreba za stambenim prostorom, kao i vaših želja sa arhitektom, doprineće najboljem mogućem rešenju u odnosu na raspoložive kapacitete placa. Kada osmislite i prenesete sve što ste želeli projektantu, najbolje je prepustiti dalji razvoj projekta i sačekati idejno rešenje koje će doneti u odnosu na specifičnosti vašeg placa. Idejno rešenje prethodi glavnom projektu i ovo je pravi trenutak da se unesu sitne izmene, ukoliko smatrate da za njima postoji potreba.

IZBOR MATERIJALA ZA IZGRADNJU KUĆE

Kao i kod izgradnje standardne kuće, i ovde se treba voditi najpre opštim pravilima koji obezbeđuju kvalitetno stanovanje i energetsku efikasnost objekta. Uvek se radije opredelite za prirodne materijale koji će osigurati komfor i udobnost vašeg doma. Postizanje energetske efikasnosti objekta, u trenutku kada cene energenata iz dana u dan rastu, više nije opcija već neizostavna potreba. Energetski efikasan dom, omogućiće vam racionalno trošenje energije i ostvariti značajne uštede tokom eksploatacije objekta.

Primer prirodnog materijala, koji poseduje izuzetna termička svojstva jeste upravo Ytong materijal. Uveliko poznat Ytong Termo blok, preporučen je za izgradnju spoljašnjih zidova bez dodatne termoizolacije u svim delovima Srbije. Reč je o bloku za gradnju sa integrisanim termoizolacionim svojstvima. Upotrebom Ytong Termo bloka rešavate dva pitanja odjednom – gradnju i termoizolaciju.

Ovo je posebno važno ukoliko raspolažete ograničenom parcelom za gradnju, gde u samo jednom sloju zida možete postići veću neto površinu za stanovanje. Ujedno, zid u jednom sloju obezbediće i visoku paropropusnost. Drugim rečima, zahvaljujući prirodnom materijalu, zidovi vašeg doma će „disati“, bez bojazni od zadržavanja vodene pare i mogućnosti pojave kondenza.

Ytong je osmislio celokupan sistem gradnje, sa brojnim elementima namenjenim izradi vertikalnih i horizontalnih serklaža, nadvratnih greda, kao i polumontažnog sistema za međuspratne i krovne konstrukcije. Osobenost Ytong materijala je mala težina i izuzetno laka obrada i oblikovanje, što ga dodatno čini pogodnim za izgradnju kuća i drugih vrsta objekata, nestandardnih oblika.

UŽIVAJTE U SVIM PREDNOSTIMA SAVREMENE GRADNJE

Nakon što u saradnji sa projektantom realizujete vaše ideje i sprovedete ih u delo upotrebom kvalitenog materijala za gradnju, preostaje vam samo da uživate u svim prednostima koje sa sobom donose savremena i održiva rešenja za gradnju. Upotreba Ytong materijala, osiguraće prirodan, siguran i trajan dom za više generacija!