Top

Ideje za prolećno uređenje balkona i terasa

Balkoni i terase su često najlepša i najomiljenija mesta u domu, što posebno dolazi do izražaja u toplijem periodu godine. Sa prvim lepim danima i početkom proleća, svake godine dodatno uređujemo i oplemenjujemo ovaj deo prostora. Prijatno vreme nas uvek motiviše da izrazimo kreativnost pri opremanju balkona ili terasa, kako bismo kasnije sa zadovoljstvom uživali u pogledu, jutarnjoj kafi ili večernjoj svežini.

Dizajniranje balkonskog prostora može zavisiti od sklonosti vlasnika prostora, veličine balkona i ukusa ukućana, ali svakako balkon treba urediti tako da, svim članovima porodice, omogući osećaj udobnosti i prijatnosti.

Bilo da posedujete veliki balkon ili malu terasu, dobra organizacija i dekoracija, može učiniti isti vašom vlastitom oazaom i omiljenim mestom za relaksaciju. Ponekad se dogodi, posebno u manjim stanovima tokom zimskog perioda, da se usled nedostatka prostora balkon pretvori u mesto za odlaganje stvari.

Organizacija prostora

Ukoliko i sa dolaskom toplijeg vremena, nemate prostora da uklonite stvari sa balkona, osmislite police ili fioke, u koje možete odložiti stvari i tako osloboditi površinu. Dobra organizacija suvišnih stvari je ključ dobrog uređenja prostora. Uredno posložene stvari ne deluju suvišno, a možete se poigrati i s bojama i oblicima tog komada nameštaja.

Dobra i praktična su višenamenska rešenja, kada recimo napravite police tako da ujedno mogu služiti kao dodatan koristan prostor, ali i prostor za sedenje. Ukoliko se opredelite za ovu opciju, suvišne stvari čak neće biti vidljive, a balkonski prostor dodatno možete oplemeniti tako što ćete na Vašu novu garnituru staviti šarene jastučice i dodati prikladan stočić! Police i druge baštenske elemente možete izraditi samostalno i jednostavno, pomoću Ytong Design ploča.

Izbor boje za zidove

Kako bi balkon bio lep nije neophodno da bude velike površine. Važno je da bude funkcionalno osmišljen i dovoljan! Ukoliko imate mali balkon ili terasu, potrudite se da dobrom organizacijom, iskoristite svaki kutak na najbolji mogući način. Kao i prilikom uređenja drugih delova enterijera i u slučaju uređenja balkona rukovodite se istim pravilima.

Prvo pravilo se svakako odnosi na odabir boja za zidove. Ukoliko je balkon ili terasa manje površine, svakako se opredelite za neutralne pastelne boje ili univerzalnu, i često omiljenu belu boju. Bela boja zidova uvek unosi svežinu i blistavost u svaki prostor, a ujedno se savršeno uklapa uz sve kolorite i nijanse. Idealan je izbor za balkone i terase, upravo zbog kontrasta sa šarenim cvećem ili raznobojnim jastučićima, koje se često nalaze u ovom delu doma.

Uređenje podova

Zbog praktičnosti, podovi na balkonima i terasama se najčešće oblažu pločicama, mermerom i drugim otpornim materijala. Međutim, ponekad ovaj tip podova može izgledati hladno, te je potrebno dodatno ga istaći i upotpuniti izborom prostirki manjih dimenzija. Idealan izbor često je veštačka trava, koja je otporna na vremenske uslove, a istovremeno doprinosi prirodnom izgledu balkona i terasa.

Kod većih balkona, prostor se često može organizovati i podeliti u celine. Kako bi željene celine izgledale što efektnije, često se primenjuje denivelacija podova, odnosno isticanje dela balkona promenon nivoa poda. Denivelacija podova se takođe može uspešno i jednostavno realizovati pomoću Ytong materijala. Više o denivelaciji podova pročitajte OVDE.

Nameštaj i osvetljenje balkona

Opremanje balkona je veoma jednostavno, i gotovo da nije moguće pogrešiti pri izboru nameštaja. U zavisnosti od dimenzija balkona ili terase, ponekad je dovoljno dodati stočić i dve stolice. Kod većih balkona možete se odlučiti za garniture sa više prostora za sedenje, pa čak i dodati viseće ili klasične ljuljaške, ležaljke, “lazy bag” fotelje i slično. Prepustite se vašoj kreativnosti i odaberite sve ono što će učiniti da možete da se opustite i uživate u udobnosti vašeg novoog balkona.

Osvetljenje je veoma bitan faktor i preporučuje se da uvek predvidite jednu glavno svetlo, ali i više malih intimnijih svetiljki predviđenim u delu za relaksaciju, doprineće sveukupnom osećaju udobnosti na vašem novom baloknu ili terasi.

Uređenje balkona i terasa je veoma zahvalan posao i sa stanovišta kućnog budžeta. Naime, kako bi Vaša terasa izgledala zaista unikatno i lepo, nije potrebno uložiti mnogo ulaganja. Najcešce je dovoljno staviti stočic, solicu ili dve, te nešto zelenila i šarenih jastučića, kako biste dobili jedinstven kutak za odmor i relaksaciju. Detalji puno znače i uvek čine razliku i zato pohrlite u susret proleću i uredite vlastitu oazu za uživanje!