Top

Zašto se opredeliti za izgradnju kuće u sivoj fazi?

Izgradnja kuće se najčešće dešava jednom u životu. Tom prilikom san svakog čoveka je da sebi i svojoj porodici obezbedi dugoročno i najbolje rešenje u okviru raspoloživog budžeta. Savršen dom zavisi od mnogo faktora, ali je svakako ključan izbor materijala za gradnju. Materijal koji odaberete za izgradnju Vašeg doma, odrediće dugoročno njegove karakteristike.

Često se kaže da prilikom gradnje kuće ne treba štedeti, ali svakako da uvek postoje ograničenja koja nam onemogućavaju da sve ostvarimo od jednom. Koje je najbolje rešenje u tom slučaju?

Izgradnja kuće po fazama

Sigurno ste već čuli da sa izvođačima radova možete dogovoriti izvođenje radova po fazama. Ovo praktično znači da se radovi izvode shodno dinamici koja Vama odgovara i u odnosu na raspoloživa sredstva. Svakako najpopularnija i najpoznatija je tzv „siva faza“.

Šta podrazumeva „siva faza“?

Siva faza podrazumeva završetak grubih građevinskih radova: Kuće u sivoj fazi 2

  • Temelja
  • Zidova
  • Krova

Konkretno, siva faza obuhvata iskop, izradu temelja, zidanje zidova, postavljanje međuspratne konstrukcije (ukoliko je kuća spratna), kao i stavljanje ozidane kuće pod krov. To bi značilo da je objekat pokriven i dovoljno zaštićen za naknadno otpočinjanje faze zanatskih i završnih radova.

Nakon završetka sive faze dobijate objekat koji je kompletno ozidan i zaštićen krovom, što Vam daje dovoljno potrebnog vremena za otpočinjanje lepšeg dela – zanatskih i završnih radova. Drugim rečima, siva faza Vas lišava svih najtežih i grubih radova, ostavljajući Vam dovoljno prostora i vremena za otpočinjanje završnih radova.

Cena izgradnje Ytong kuće u sivoj fazi

Cena izgradnje Ytong kuće u sivoj fazi zavisi od spratnosti i veličine kuče. Kuće u sivoj fazi 3Primera radi, za prosečan model prizemne kuće od 100 m² sa potkrovljem, cena se kreće od 180 eur/m² bruto površine. Najpovoljnije za izgradnju jesu spratne kuće, s obzirom da na istom temelju i pod istim krovom dobijate veću korisnu površinu. Cena sive faze može biti viša od navedene u zavisnosti od želja i potreba osobe koja gradi kuću. Postoje brojni detalji koji mogu poskupeti gradnju, a jedan od njih je svakako podrum.

Ukoliko se opredelite za izgradnju kuće u sivoj fazi, nabavku i kupovinu svih potrebnih materijala, kao i izvođenje radova do nivoa sive faze, obavlja izvođač radova.

Prednosti izgradnje Ytong kuće

Ytong materijal poseduje niz prednosti od kojih je svakako najpoznatija vrhunska termoizolacija. Savršen spoj građevinskog materijala sa termoizolacionim svojstvima, štedeće za Vas kako tokom same izgradnje, tako i kasnije tokom eksploatacije kuće. Kuće u sivoj fazi 4Ukoliko izgradite kuću u sivoj fazi od Ytong materijala, prilikom završnih radova Vam neće biti potrebna nikakva dodatna termoizolacija, što je svakako značajna ušteda.

Ujedno, pravilno ozidani zidovi od Ytong-a, ne zahtevaju unutrašnje malterisanje, već su dovoljno ravni, te ih možete direktno gletovati. Ytong se veoma lako obrađuje i oblikuje, te u mnogome pojednostavljuje proces sprovođenja elektro i vodovodnih izolacija.

Ytong materijal je sačinjen od potpuno prirodnih sirovina, masivan i trajan, te će Vama i Vašoj porodici omogućiti život u prijatnom i udobnom domu za više generacija.

Završni radovi

Kako smo ranije pomenuli, kada je objekat izveden u sivoj fazi, on je dovoljno zaštićen, što praktično znači da unutrašnje radove možete izvoditi u dinamici koja Vama odgovara.

U zavisnosti od mogućnosti, svakako je preporučljivo da naredni korak bude postavljanje spoljašnje stolarije, kako bi objekat bio u potpunosti zatvoren.

Nakon toga obično slede svi ostali radovi koji se izvode na nivou cele kuće, kao što su postavljanje fasade, sprovođenje elektro i vodo instalacija, ugradnja sanitarija, unutrašnja obrada zidova, kao i postavljanje podova.

Zašto „Siva faza“?

Izgradnja kuće u sivoj fazi Vam omogućava da ne pravite nepotrebne kompromise, već da napravite najbolji izbor materijala za izgradnju kuće, koji je ujedno i sama srž Vašeg doma. Tokom života kuća se renovira nekoliko puta i gotovo sve je moguće promeniti, poput keramike, podova ili stolarije. Jedino što tokom renoviranja ne možete promeniti jesu zidovi, i zato mudro odaberite materijal za izgradnju Vašeg budućeg doma!