Top

Zašto ulagati u energetsku sanaciju objekta

Energetska sanacija objekta je od izuzetnog značaja kada je u pitanju potrošnja energije. Svaka kuća ili druga vrsta objekta je potrošač energije. Kako bi se potrošnja energije svela na minimum, neophodno je preduzeti sve korake u cilju ostvarivanja što bolje termoizolovanosti objekta.

Potrošnja energije u Srbiji

U Srbiji, potrošnja energije prema stanovniku je viša za oko 40% od evropskog proseka. Ovaj podatak se poboljšava iz dana u dan, prvenstveno zbog zakona o energetskoj efikasnosti, koji je u primeni poslednjih godina, a koji predviđa da svi novi objekti moraju ispoštovati mnogo strožije propise po pitanju potrošnje energije i ostvariti minimalno energetski razred C.

Međutim, stariji objekti, a posebno zgrade i individualne kuće, su značajni potrošači energije i potrebno je raditi na njihovoj rekonstrukciji i sanaciji.

Energetska sanacija objekta je dugoročna investicija. Drugim rečima, jednom uložen novac u termoizolaciju ili zamenu stolarije, štedi za Vas tokom decenija eksploatacije objekta.

Šta sve utiče na energetsku efikasnost objekta?

Na prvom mestu je dobra termoizolovanost omotača objekta, odnosno fasade. Fasada predstavlja najveću površinu, kroz koju se gubi najviše energije. Na drugom mestu je svakako krov, kroz koji se, ukoliko je izostala adekvatna termoizolacija, gube značajne količine energije. Upravo zato se u potkrovljima često javlja situacija da je zimi neprijatno hladno, a tokom leta neizdrživo toplo.

Treća, ali ne i manje važna stavka jeste povesti računa o kritičnim tačkama na objektu. U prvom redu se to odnosi na odabir kvalitetne stolarije, s obzirom da su prozori i vrata takođe mesta kroz koja iz objekta velika količina energije napušta objekat. Pored stolarije važno je obratiti pažnju i na tzv. termo-mostove, koji predstavljaju kritične tačke za gubitak energije, a najčešće se javljaju na spojevima različitih elemenata tokom gradnje, poput armirano-betonskih stubova.

Dočekajte zimu spremni – uradite termoizolaciju na vreme

Obično o termoizolaciji ozbiljno razmišljamo tek kada dođu hladniji dani. Međutim, leto je idealno vreme za izvođenje radova, posebno kada je reč o fasadi. Postavljanje termoizolacije tokom leta vam osigurava topao i prijatan dom u zimskom periodu.

Kod nas se za izradu fasade na privatnim kućama kao najčešće rešenje javlja stiropor, dok se za veće objekte upotrebljavaju i drugi termoizolacioni materijali poput mineralne vune ili Multipora.

Kao i u mnogim drugim segmentima – od izgradnje ili adaptacije objekta do uređenja enterijera, prednost uvek treba dati prirodnim materijalima. Danas na tržištu postoje razne mogućnosti za termoizolaciju objekta. Jedna od njih je i Multipor mineralna termoizolaciona ploča koja se sastoji od potpuno prirodnih sirovina, negoriva je i jednostavno primenjiva na svim pozicijama objekta.

Zahvaljujući svom prirodnom sastavu Multipor ploče obezbeđuju vrhunsku termoizolaciju, dok istovremeno omogućavaju zidovima da „dišu“, obezeđujući prijatan boravak u prostoru za sve ukućane.
Ukoliko za termoizolaciju odaberete materijal koji nema visoku paropropusnost, možete doći u situaciju da unutar kuće izazovete „efekat plastične kese“, što kasnije može dovesti do problema kao što su pojava vlage ili kondenza.

Mulipor ploče se montiraju na fasadu sa spoljašnje strane jednostavnim lepljenjem i tiplovanjem u postojeću konstrukciju kuće ili nekog drugog objekta. Energetska sanacija objekta je investicija koja će dugoročno štedeti za vas.

Termoizolacija u stanu

Svi znamo koliko ponekad može biti teško da se dogovorimo sa komšijama, pogotovo ako je u pitanju veća zgrada. Veoma su retki slučajevi kada se na nivou zgrade izvede termoizolacija celog objekta, što ujedno iziskuje i značajna novčana ulaganja po stanu.

Međutim, šta je ono što Vi možete uraditi u svom stanu, nezavisno od komšija? Pored zamene stolarije, koja je načešće prvi i najjednostavniji korak, možete izolovati i spoljašnje zidove. Multipor termoizolacione ploče su idealne za termoizolaciju zidova sa unutrašnje strane i ugrađuju se jednostavnim lepljenjem na ravnu površinu zida. Zbog svog prirodnog sastava i klase A1 negorivosti, mogu se primeniti na apsolutno svim spoljašnjim zidovima. Bez obzira da li je reč o dnevnom boravku, trpezariji ili dečijoj sobi. Multipor ploče se proizvode u različitim debljinama. Počev od 5 cm, te zahvaljujući tome nećete oduzeti puno od korisne površine stana.

Ukoliko se vaš stan nalazi u potkrovlju, Multipor možete postaviti i na plafon, s tim da je u tom slučaju pored lepljenja, neophodno i utiplovati ploče.

Zamena stolarije

Prozori su „oči“ objekta i oni kuću čine domom i udobnim mestom za život. Zamena stolarije je u praksi veoma jednostavna bilo da živite u kući ili u stanu. Odabir stolarije je nešto šira tema.

Danas su na tržištu mogu naći prozori sa različitim brojem komora kao i različitom toplotnom provodljivošću stakla, kao i oni čija je energetska efikasnost dodatno poboljšana punjenjem npr. argonom.

Kao i kod svake druge odluke ključ je u istraživanju. U zavisnosti koji nivo energetske efikasnosti objekta želite da postignete, najbolje je da najpre istražite i na osnovu toga odlučite koja vrsta stolarije bi Vama najviše odgovarala.

Računica je jednostavna – investicija u energetsku sanaciju objekta, jedna je od retkih investicija koja samu sebe isplaćuje i nastavlja da štedi za Vas, rasterećujući na taj način Vaš kućni budžet.