Top

Zoran Šobota: Moja Ytong kuća

Bilo da maštate o porodičnom domu u urbanoj sredini ili želite malu oazu svog mira u prirodi, kao naš zadovoljni vlasnik Zoran Šobota, gradnja Ytong sistemom obezbediće vam siguran, zdrav i energetski efikasan objekat. Na obroncima planine Maljen, u ušuškanim predelima naselja Divčibare, Zoran Šobota je izgradio svoj porodični dom u kompletnom Ytong sistemu gradnje. Zašto su Zoranov izbor upravo Ytong materijali i kakvi su njegovi utisci nakon gradnje, pročitajte u intervjuu koji sledi.

Kako je nastala ideja o izgradnji kuće?

Inicijalno, u pitanju je bila ideja moje supruge. Već poslednjih 10ak godina, ona insistira da zidamo kuću, iz razloga što je navikla da živi u kući, a ne u stanu. U početku sam ja bio protiv toga, znajući koliko je to komplikovan posao, međutim sticajem životnih okolnosti odlučio sam se da ipak napravimo nešto što bi bilo naše.

Zašto Ytong? Kako ste se odlučili za Ytong materijal?

Moja odluka je bila da zidamo, a nakon toga je došlo pitanje čime da zidamo. Odlučio sam se za Ytong, kao materijal koji je po meni adekvatan u termičkom slislu pod broj 1. To je bila ideja, da napravimo nešto što neće biti komplikovano za zagrevanje, jer vidim da su klasični materijali problematični, u smislu da morate prvo da zagrejete kuću, pa tek onda da je koristite. Pogotovu na planini gde temperature mogu da budu niske i onda je to problem. Svi ulaze u kuću kao u „pećinu“, prvo lože 2-3 dana da bi mogli jedan dan da provedu unutra. Ytong je bio naš izbor. Čitao sam, raspitivao se i bilo mi je interesantno da prilikom zagrevanja kuće vi ne zagrevate zidove, vi zagrevate zapravo vazduh, odnosno prostor u kome boravite. Na kraju krajeva, u pitanju je ekološki materijal, što nam je isto jako bitno, da materijal bude prirodan, da možemo da budemo koliko-toliko sigurni da, pošto smo na čistom vazduhu, da nećemo udisati neke gasove ili koješta, što sve može da se nađe u materijalima kojima se zida.

Koliko je trajala izgradnja kuće?

Izgradnja je trajala nekih mesec, mesec i po dana. U osnovi kuće je nekih 100 kvadrata. Ima 3 spavaće sobe, veliku dnevnu sobu, kupatilo i jednu tehničku sobu. Sama izgradnja je protekla brzo. Nema tu puno neke filozofije. Do ovog stepena izgradnje koji podrazumeva da su urađene i instalacije (struja, voda i grejanje), stolarija, bilo je potrebno sve ukupnu nekih 5 meseci.

Da li ste imali podršku iz kompanije Xella?

Od Ytonga i Xella-e kao firme smo imali podršku od samog početka. Iako je moja inicijalna ideja bila da zidam Ytongom, nisam znao baš sve detalje vezano za materijal, koje su sve opcije, šta je sve na raspolaganju prilikom gradnje i naravno, ceo tim koji radi u fabrici mi se našao pri ruci. Počev od saveta i na kraju krajeva dopreme materijala, sve to nešto što mogu da kažem da je bilo zaista kako treba, i ne samo to, pomogli su mi kod odabira i drugih stvari kao što je stolarija, grejanje, znači sve ono što bi moglo da se kaže da je paket u izgradnji. Tu bih spomenuo Rehau isto kao firmu sa kojom smo sarađivali po pitanju stolarije i podnog grejanja.

Kada biste ponovo gradili kuću, da li biste nešto promenili?

Kada bih ponovo gradio kuću, izbor materijala bi bio isti, tu nemam nikakvu dilemu. Smatram da je to prava stvar i da zadovoljava sve ono što mi imamo kao potrebu. Da li bih sad estetski nešto menjao itd, moguće. Uvek ima nekih dodatnih želja i zahteva i slično, ali treba tu biti na neki nači i realan, kako bi uradio ono što ti je zaista neophodno. Kod same izgradnje kuće tu zaista ne bih ništa menjao, to mislim da je pravi odabir.

Izgradnja porodične kuće jedna je od najvažnijih odluka u životu za svaku porodicu. Iako put do kuće svakako nije lak, ne postoji bitniji zadatak za porodicu koja želi bezbedan i kvalitetan dom. Zato je važno da sledite svoje snove i ne odustajete od planova. A vreme i trud koji uložite u svoj novi dom višestruko će vam se isplatiti. A na tom putu ne morate da budete sami, jer vam kompanija Xella pruža svu potrebnu pomoć da taj put učinite bržim, lakšim i uspešnijim.

Ukoliko se i vi odlučite da gradite kuću Ytong materijalima, na raspolaganju Vam je kompletna podrška stručnog tima kompanije Xella. Od prvog koraka i izrade specifikacije potrebnog materijala za gradnju, pa sve do povezivanja investitora ili vlasnika sa stovarištima. Osim pouzdanih i efikasnih materijala koji štede za vas, prilikom gradnje Ytong materijalima možete da se oslonite i na podršku stručnog tima u svakom trenutku, kao i besplatan info telefon: 011 4427 405.