Top

5 znakova iz kojih možemo znati da će naš novi krov biti u dobrim rukama

Zbog povećane potražnje za gradnjom i renoviranjem, sve više ljudi prelazi iz drugih sredina u građevinsku industriju, a broj tesara i krovopokrivača ubrzano raste. Sve je teže pronaći pouzdane, iskusne i zahtevne radnike, ali uz malo pažnje možete lako razlikovati prave profesionalce od “stručnjaka”.

Dobrim krovopokrivačima je pun kaledar 3-4 meseca unapred, ali nije retkost da se čeka i od pola godine. Da bi se izbegla kasnija iznenađenja, najbolja taktika je da se konsultujete sa stručnjakom već u fazi planiranja, jer možemo dobiti korisne savete o korišćenim materijalima i dizajnu. Zato, ako još nismo pronašli „pravog” za izgradnju našeg novog krova, ne treba više da odugovlačimo – pritom, jurnjava nije dobra taktika, da se kasnije ne bismo pokajali zbog svoje odluke.

Ima impresivne preporuke i reference

Ako tražite tesara ili krovopokrivača, naići ćete na hiljade oglasa i web-stranica, ali nažalost, u današnjem svetu još uvek postoji vrlo malo web-stranica koje su primamljive. Bolje se zainteresovati u krugu poznanika. Ako ga nema, možete pretraživati i u grupama za izgradnju i renoviranje na društvenim mrežama. Ipak, imajmo na umu da u sadašnjoj situaciji na tržištu zaista dobri stručnjaci ne moraju da se trude za nove poslove, odnosno ne preporučuju se sami, drugi ih uvek preporučuju.

Radi sa ugovorom i izdaje račun

Krov ne pravimo od papira, ali je veoma važno da su papiri majstora uredni. Iako se situacija poboljšava, u domaćem građevinarstvu i dalje ima dosta rada na crno. Zaista pouzdani, iskusni majstori, sada rade kao preduzetnici. To možemo lako da proverimo na internetu, gde možemo da vidimo kada je kompanija osnovana i da li se imena i adrese poklapaju sa informacijama koje smo dobili.

Pored toga, izdavanje računa bi danas takođe trebalo da bude osnovno. Izbegavajmo one u čijoj ponudi cena stoji da će uz fakturu preuzeti posao za određeni iznos, ali bez njega jeftinije. U početku bi moglo biti privlačno da možemo da uštedimo iznos poreza, ali kasnije možemo višestruko da platimo ako zbog nedostatka fakture nemamo dokaz zašto i koliko smo platili. Plus je ako osoba ne insistira na gotovini i troškove možemo podmiriti bankovnim prenosom, a u sopstvenom interesu treba da sklopimo i ugovor sa njim, jer sve to predstavlja dodatnu garanciju.

Detaljnu ponudu cene daje u pisanoj formi

Ako gradimo novu kuću, tesar može izračunati očekivane troškove na osnovu planova arhitekte. Ali u slučaju renoviranja ili potpune zamene postojećeg krova, ispitivanje na licu mesta je svakako neophodno. Ako izvođač ne izađe lično, tvrdeći da nema vremena, već nam samo kaže iznos naknade za rad i materijal na osnovu dimenzija koje smo dali, to treba brzo da zaboravimo. Tokom ispitivanja na licu mesta mogu se otkriti faktori kojih mi kao laici ne znamo (npr. stanje i položaj rogova nije pogodan za odabranu krovnu oblogu), mogu izazvati prekide i značajne dodatne troškove tokom rada. Tesari koji su posvećeni svom poslu, kalkulišu tek nakon što znaju tačne podatke o krovu, a u svojoj ponudi detaljno navode pojedine faze rada kao i potrebne materijale, tako da kupac dobija potpunu sliku o raspodeli troškova.

Ima sistemsko razmišljanje

U današnje vreme savremeni krovovi uključuju i mnoge dodatne elemente (npr: krovnu foliju, krovnu izolaciju, sistem oluka, snegobrane, provetravanje strehe), pa je preporučljivo pronaći tesara koji poznaje i primenjuje savremene tehnologije, materijale i može da ponudi kompletan krovni sistem. Tokom ličnog sastanka i ispitivanja na licu mesta, tesar mora da se pozabavi svim ovim i da odgovori na sva Vaša pitanja, tako da krov zaista bude sličan ili čak bolji od onog o kojem smo sanjali.