Top

Uređenje dvorišta uz pomoć Ytonga – od klupe do skulpture

Uređenje dvorišta prema individualnim željama, sigurno je jedan od nalepših projekata prilikom gradnje kuće. Dvorište jeste upravo ono što kuću izdvaja od stana i daje Vam sav komfor koji ste priželjkivali, kao i mogućnosti da ostvarite sve svoje ideje od bašte i letnjikovca, do roštilja na otvorenom. Kako je dvorište deo životnog prostora koji poziva na opuštanje i uživanje, uređenje dvorišta predstavlja svojevrstan izazov ali i zadovoljstvo.

Dvorište je vaše privatno mesto za odmor, opuštanje od svakodnevnog stresa i mesto za uživanje u druženju sa porodicom i prijateljima. Kako maksimalno iskoristiti prostor i učiniti dvorište omiljenim mestom koje će mamiti ukućane napolje, pročitajte u nastavku teksta.

UREĐENJE DVORIŠTA POČINJE OD POSPREMANJA

Iako bi bilo lepo imati savršenu kuću s najlepšim dvorištem u kome svake većeri možemo uživati u zalasku sunca na lepoj ležaljci, stvarnost je često drugačija. Položaj i oblik placa često diktiraju mogućnosti uređenje dvorišta i raspored mogućih celina. Ipak, uz malo mašte, i pomoću Ytong materijala mnoge objekte u dvorištu moći ćete da napravite sami i na taj način ostvarite svoje ideje.

Međutim, najpre je izuzetno bitno da pospremite dvorište, kako biste bolje sagledali njegove mogućnosti. Uklonite ostatke građevinskog materijala i pronađite mesto svim onim stvarima poput bicikala, kosilice za travu i sličnih stvari koje se mogu naći u dvorištu.

Ukoliko nemate prostora gde biste ih smestili, nakon gradnje kuće obično Vam ostane na raspolaganju višak građevinskog materijala, od koga možete sagraditi manji pomoćni objekat. Pomoćni objekat je uvek najbolje smestiti iza kuće, kako zbog estetskih razloga, tako i zbog blizine same kuće i lakšeg odlaganja stvari.

Nakon temeljnog pospremanja, osmotrite svoje dvorište i zamislite se u njemu kao u prostoru uređenom po Vašoj meri. Tada ćete sigurno dobiti neke ideje kako rasporediti željene elemente.

VELIKO ILI MALO DVORIŠTE?

Ukoliko posedujete veliko dvorište, možete se poigrati sa različitim celinama. Primera radi, možete organizovati dvorišni prostor tako da svaki kutak ima zasebnu tematiku i namenu, dok različite celine možete idealno povezati stazicama od prirodnog kamena ili betonskih ploča.

Ukoliko imate decu mlađeg uzrasta, jedan deo dvorišta možete opredeliti za njihovu igru. Naša preporuka je da ovaj deo uredite na sledeći način – prostrani travnjak, okružen izdržljivijim žbunastim biljkama, koje mogu zadržati loptu pri udarcu, a da se ne polome. Ako postoji mogućnost, uvek je dobro u delu dvorišta predviđenom za decu dodati i penjalice, ljuljašku ili mrežu, kako bi najmlađi neometano uživali u igri i boravku na svežem vazduhu.

Nakon kreiranja odeljka za igru, ostale delove dvorišta možete urediti prema vlastitim željama, takođe predviđajući celine koje su Vam potrebne.

Kod dvorišta male površine, situacija je nešto drugačija i neophodno je kvalitetno iskoristiti svaki kutak, a opet postići osećaj prostranosti i prijatnog mesta za odmor od dnevnih aktivnosti. Kod malih dvorišta, najčešće će upravo oblik dvorišta, dati najbolje ideje za njegovo uređenje.

BAŠTENSKI NAMEŠTAJ – VAŽNA TAČKA UREĐENJA DVORIŠTA

Svi koji imaju dvorišta, terase ili balkone znaju da je nameštaj za eksterijere podložan habanju, što zbog intenzivne upotrebe, što zbog vremenskih uslova. Ukoliko Vam je dosadilo da stalno unosite i iznosite stolove i stolce, rešenje koje predlažemo sigurno će Vas oduševiti.

Mesta druženja i opuštanja bi, uz estetsku komponentu, morala biti i funkcionalno opremljena. Razmislite o jedinstvenom rešenju – nameštaju čija je osnovna struktura načinjena od Ytonga.

KLUPE, LEŽALJKE I STOČIĆI OD YTONGA

Kada jednom oblikujete nameštaj od Ytonga, prostor namenjen sedenju, druženju, čitanju i drugim aktivnostima na otvorenom, možete ostaviti na milost i nemilost vremenskim prilikama. Svakako da Vaš nameštaj od Ytonga treba zaštiti završnim slojem – obradite ga glet masom za spoljašnju upotrebu i premazom zaštitne boje. Nakon toga, Vama ostaje samo da u slučaju kiše unesete baštenske jastučiće.

Za izradu garniture za sedenje, možete koristiti sledeće materijale:

Kako da ozidate zid od Ytonga saznajte ovde.
Prilikom izrade garniture za sedenje, rukovodite se pravilima statike, odnosno, deo na kome se sedi ozidajte koristeći deblje blokove, od poda do visine sedenja, dok za naslon ili stočić možete koristiti zidne i univerzalne ploče.

ZIDANI ROŠTILJ 

Zidani roštilj predstavlja najčešće centralno mesto okupljanja i objedinjuje boravak, odmor, druženje i pripremu hrane na otvorenoj terasi ili dvorištu.

Pitate se kako da ozidate roštilj? Mi vam predlažemo Ytong materijale! Ne usuđujete se da se upustite u ovaj poduhvat? Nemojte se pribojavati, pročitajte kako možete lako i jednostavno ozidati roštilj.

LETNJIKOVAC

Letnjikovac može biti veoma efektan i koristan deo Vašeg eksterijera. Kutak iz koga se pruža najlepši pogleda na baštu, a ujedno u senci, sa lepršavim zavesama i raznobojnim jastučićima.

U vreme letnjih vrućina osveženje je najbolje potražiti u ugodnoj hladovini baštenskog paviljona ili intimnom letnjikovcu. Ovo je vrlo rado viđen element u dvorištu, primarno zbog toga što omogućava boravak na otvorenom i onda kad vremenski uslovi nisu savršeni.

S obzirom na svoju konstrukciju, veličinu i namenu, letnjikovci se mogu koristiti od proleća do jeseni za uživanje u prirodi, pa u njih možete ugraditi sto sa klupama ili stolicama, uklopiti ljuljašku ili mrežu za odmor.  Ukoliko dodatno postavite i solarnu rasvetu, koja ne zahteva instalacije, učinićete vaš letnjikovac atraktivnim i u večernjim satima.

Najjednostavnije letnjikovce čine potporni stubovi, grede i letve na njima, poput letnjikovca na našoj fotografiji.

Ytong materijali su odlični za kreiranje letnjikovca. Od njih možete napraviti podlogu izdignutu od tla na kojoj potom možete oblikovati konstrukciju po svojoj želji. Izbor materijala svakako treba prilagoditi arhitekturi okoline i ambijentu koji želite postići, te je naš savet da se uvek opredelite za prirodne materijale.

Između potpornih stubova mogu i ne moraju biti postavljeni elementi ograde, mreže koje će Vas štititi od komaraca ili prozirne lepršave zavese.

Ukoliko se opredelite za izgradnju letnjikovca, razmišljajte o njemu kao o delu dvorišta koji će pleniti poglede, te ga pozicionirajte tako da dodatno ističe omiljenu celinu Vašeg dvorišta. Okolinu letnjikovca ukrasite ružama ili nekim drugim Vama dragim cvećem, koje će mesto učiniti magičnim.

SKULPTURE OD YTONGA UKRAS DVORIŠTA

Poznato je – kreativci koriste neverovatne materijale za svoja dela. Međutim, jeste li znali da je Ytong jedan od omiljenih materijala za izradu skulptura, upravo zbog njegovog lakog oblikovanja i obrade?  U nastavku vam predstavljamo zadivljujuće i zanimljive skulpture oblikovane od strane umetnika, profesionalaca i amatera. Sigurni smo kako će vas nadahnuti i potaknuti da se i sami okušate u ostvarivanju svojih ideja i zamisli.