Top

Adaptacija ili rekonstrukcija stare kuće

Vlasnik ste stare porodične kuće koja se već godinama ne koristi ali čija prodaja, prvenstveno zbog emotivne vrednosti ne dolazi u obzir? Sviđa vam se ideja da vi i vaša porodica živite u toj kući ili možda boravite tokom vikenda, ali kuća trenutno nije uslovna za boravak? Razmišljate o rekonstrukciji ili adaptaciji kuće kako biste je učinili kvalitetnim životnim prostorom za svoju porodicu, ali niste sigurni kako početi?

U nastavku donosimo nekoliko važnih saveta koji će vam ovaj izazovni proces uređenja stare kuće učiniti jednostavnijim. Naime, rekonstrukcija ili adaptacija kuće zaista je ozbiljan građevinski poduhvat koji ne bi trebalo da realizujete bez profesionalne podrške stručnjaka.

Da biste izbegli nepotreban stres, neočekivane troškove, prvi savet je da postupite po staroj narodnoj izreci – priprema je pola posla! Kvalitetna priprema pre svega podrazumeva da prikupite sve relevantne informacije.

Osnovno što morate da znate jeste da su adaptacija ili rekonstrukcija, dve potpuno različite vrste građevinskih radova. Adaptacija podrazumeva izvođenje građevinskih i drugih radova na postojećem objektu koji neće uticati na stabilnost i sigurnost objekta. Ne menjaju se konstruktivni elementi niti spoljni izgled. To zapravo znači da građevinska dozvola za objekat i dalje važi, te nije potrebno pribavljati nikakvu dokumentaciju.

S druge strane, rekonstrukcijom se izvode radovi koji bitno menjaju postojeći objekat. Menjaju se uslovi dati u važećoj građevinskoj dozvoli. Stoga je potrebno pribaviti novo odobrenje za gradnju. Ova važna razlika u vrsti radova, može u potpunosti uticati na vašu odluku kada je u pitanju obnova kuće.

Sledeći korak jeste kvalitetna, objektivna i stručna analiza stvarnog stanja kuće, za koju predlažemo angažovanje stručnih lica. Starost objekta, sama po sebi, ne mora biti glavni razlog da se ne odlučite na adaptaciju.
Puno je važnije utvrditi stanje temelja i nosećih zidova, te celokupno stanje objekta. Ukoliko obnova kuće ne zahteva promenu temelja, nosećih zidova i rasporeda prostorija, nećete pogrešiti ako se odlučite na obnovu kuće.

Na osnovu ove analize moći ćete, zajedno sa arhitektom i građevinskim inženjerom, da napravite plan. Pored svih potrebnih radova plan treba da sadrži procenu troškova i predviđeno vreme trajanja uređenja objekta.

Bez obzira u kakvom stanju se kuća nalazi, izvesno je da će biti potrebno da se uradi zamena instalacija, stolarije, podova i pločica, sanitarnih i drugih elemenata. Ukoliko ste se odlučili za rekonstrukciju, vreme obnove će sigurno biti duže, a obim radova znatno veći.

No, ovo je idealna prilika da vaša stara kuća postane savršen dom za druženje sa porodicom i prijateljima.

Imajte na umu da se ovakva vrsta radova izvodi vrlo retko, najčešće jednom u životu, što je svakako razlog da se odlučite na upotrebu visokokvalitetnih materijala napravljenih od prirodnih sirovina, koji će vam omogućiti zdravo stanovanje, a renoviranom objektu dug vek.

Činjenica je da analiza stvarnog stanja kuće može pokazati i da adaptacija ili renoviranje, zbog starosti i obima neophodnih radova na objektu, zahteva puno vremena ali i premašuje vaš planirani budžet. U takvim situacijama se rušenje starog i izgradnja novog objekta može pokazati isplativijom opcijom.
Bez obzira za koju opciju se odlučili, Xella Srbija vam uz svoje Ytong , Silka i Multipor brendove stoji na raspolaganju nudeći rešenja i besplatno savetovanje arhitekata i inžinjera kao i značajnu podršku kroz niz besplatnih usluga.

I najteži poslovi, uz podršku pravog partnera postaju lakši, zato birajte pametno.