Top

Dnevni boravak je središte doma

Dnevni boravak je centralno mesto u domu, u kome se uvek rado okuplja porodica. U njemu se odmaramo, dočekujemo goste, družimo se sa prijateljima ili gledamo televiziju. Najčešće je u pitanju najveća prostorija u kući, koja treba da bude prijatna za boravak svih ukućana. Lepo uređen i funkcionalno organizovan dnevni  boravak itekako može poboljšati sveukupan kvalitet stanovanja.

U tekstu pronađite neke od predloga, kako možete urediti ili poboljšati ovaj važan deo vašeg doma.

Pozicija dnevnog boravka

Pozicija dnevnog borvaka treba biti takva da je sama prostorija prostrana i adekvatno osvetljena, po mogućstvu orijentisan ka jugu ili jugozapadu. Jugoistočna strana je nešto lošija, ali svakako preporučljiva. Važno je da prostor predviđen za ovu namenu dobija dovoljno dnevne svetlosti bilo putem prozorskih površina, balkonskih vrata ili zastakljenih lođa.

Iz dnevnog boravka biste trebali imati kratku i preglednu vezu sa ulaznim prostorom. Sve popularniji je otvoreni koncept kuhinje sa trpezarijom, koje se nadovezuju na dnevnu sobu, što svim članovima porodice pruža osećaj povezanosti.

Zašto je ovo važno? Reč je o prostorijama u kojima ukućani provode najviše vremena tokom dana i upravo otvoren koncept prostorija im omogućava da to učine na što kvalitetniji način. Praktičan a istovremeno višenamenski dodatak poput kuhinjskog pulta, predstavlja zgodno mesto za brze obroke ali ili druženje sa ukućanima.

Kako da jednostavn napravite kuhinjski pult baš po vašoj želji, možete saznati OVDE. Idealni za ovu namenu su Ytong Interio blokovi, koji se lako mogu oblikovati, te tako ako poželite da u prostor unesete više suptilnosti, sa Ytong materijalima lako možete napraviti čak i ostrvo polukružnog oblika.

Uređenje dnevnog boravka

Pre samog uređenja dnevnog boravka odredite gde želite smestiti prostor za odmor, gde prostor obedovanje, a gde onaj za rad. Te funkcionalne grupe zavise od vaših navika i životnih potreba. Minimalna preporučljiva veličina dnevnog boravka je 16m2. Veća površina omogućiće vam bolju i atraktivniju organizaciju prostora.

Pre nego što pređete na estetski deo i detalje, neophodno je da imate definisanu ideju o različitim načinima na koje nameravate da koristite prostor. Nakon što isplanirate namenu prostora, kreirajte različite celine, uvek razmišljajući o njihovoj svrsi.

Funkcionalnost podrazumeva pre svega pravilan raspored elemenata unutar pojedinačnih grupa i vizualno odvajanje prostora prema nameni. Čest primer kod povezanih dnevnih boravaka jeste da trpezarija bude u središnjem delu, odvajajući tako deo predviđen za kuhinju i dnevni boravak.
Izbor boje za zidove značajno utiče na estetiku i doživljaj prostora. Pravilnim odabirom obloga i boja prostor se može optički povećati, produžiti ili povisiti, što je posebno važno kod dnevog boravka manje površine.

Od nameštaja se mogu smestiti garniture za sedenje poput dvoseda, troseda i fotelje uz prikladan stočić. Dodatni elementi poput polica za knjige, regala, ormarića za lampe, ili drugih ukrasnih predmeta, oplemeniće i ulepšati Vaš dnevni kutak.

Detaljima, zavesama, slikama, skulpturama i sličnim predmetima, oblikovaćete stil i upotpuniti atmosferu. Pazite da prostor ne preopteretite nameštajem i stvorite osećaj zagušenosti.

Poseban doživljaj i toplinu u domu, doneće dobro postavljena rasveta, ozidan kamin i prijatan pogled na dvorište, vrt ili balkon. U prostor dnevnog boravka unesite i zelenilo, veće ili manje biljke. Položaj TV uređaja treba biti takav da omogući neometano gledanje iz svih delova dnevnog boravka.

Energetska efikasnost Vašeg doma

Danas, kada cena energenata kontiniuirano raste, energetska efikasnost doma sve je značajnija tema. Ukoliko gradite kuću, imajte u vidu da su zidovi sama okosnica vašeg novog doma i zato odaberite kvalitetne materijale za gradnju, koji će istovremeno rešiti i pitanje gradnje i termoizolacije, poput Ytong materijala. Ytong Termo je građevinski blok sa termoizolacionim svojstvima, praktično “dva u jedan” proizvod. Gradnja doma u Ytong sistemu gradnje, čiji je neizostavni deo Ytong Termo blok, omogućiće vam izgradnju energetski efikasnog, kvalitetnog i trajnog doma, na radost svih članova porodice!

Ukoliko pak živite u već izgrađenoj kući ili stanu, dobro je znati da uvek možete unaprediti energestku efikasnost pomoću savremenih i prirodnih materijala, kao što su Multipor termoizolacione ploče.

Zahvaljujući svom prirodnom sastavu i otpornosti na požar (klasa A1) negorivosti, Multipor termoizolacione ploče mogu se koristiti za kako za spoljašnju, tako i za unutrašnju izolaciju doma!

Za očuvanje toplote u Vašem domu pobrinuće se premium materijali Ytong i Multipor, a na vama je da u dom unesete onaj poseban osećaj porodične topline!

Kreativno osmišljen i uređen dnevni boravak, svakako će doprineti prijatnom osećaju svih članova domaćinstva.