Top

Gradnja kuće od 100 m²

Gradnja kuće može biti pravi užitak ukoliko se pre samog početka dobro informišete o svim fazama gradnje kao i finansijskim troškovima svake pojedine faze. U ovom tekstu pričaćemo o primeru  gradnje kuće do 100 m², koja može zadovoljiti potrebe za prostorom četvoročlane ili petočlane porodice.

Raspored prostorija u kući do 100 m²

Gradnja kuće 2Kako rasporediti prostorije najzanimljiviji je deo planiranja i najviše zavisi od želja budućih vlasnika, ali je potrebno voditi računa o određenim faktorima kao što su orijentacija, pogled prema prirodi i ograničenost lokacije, kako bi boravak u kući bio što prijatniji.

Kod rasporeda prostorija kuće do 100 m² potrebno je razmisliti o samom položaju prostorija, vodeći računa da su prostorije u kojima se najviše boravi, okrenute prema jugu kako bi tokom dana imale što više sunca, odnosno dnevnog svetla. Sve je popularniji koncept otvorenog prostora, te sve više arhitektonskih rešenja predviđa dnevnu sobu, trpezariju i kuhinju kao otvoren i povezan prostor.

Klasičan raspored u kući od 100 m² čine prostorije neto površine, odnosno korisne površine, koja Vam je zaista na raspolaganju. Na tu površinu dodaju se spoljašnji zidovi koji čine bruto površinu, pa na taj način dobijamo spoljašnje dimenzije kuće. Kada sa izvođačem radova ugovarate izgradnju kuće, kao i kod kupovine stana, cene po m² se iskazju u bruto površini, te se uvek informišite o neto površini koja će vam biti na raspolaganju i na osnovu nje planirajte uređenje prostora. Više o planiranju prostora u Vašem domu možete pročitati OVDE.

Kod kuće od 100 m² ljudi se najčešće odlučuju za gradnju prizemne kuće klasičnog rasporeda, koji se uglavnom sastoji od sledećih prostorija:

 • Dnevni boravak 20 – 25 m²
 • Spavaća soba (roditeljska soba) oko 13 m²
 • Spavaća soba 1 (dečija soba) oko 10-12 m²
 • Spavaća soba 2 (dečija soba) oko 9-11 m²
 • Ulaz 4-6 m²
 • Hodnik 5-8 m²
 • Kuhinja 8-10 m²
 • Trpezarija 9-11 m²
 • Kupatilo 6-8 m²
 • Garderoba 5-7 m²
 • Otvoreni prostor (terasa, balkon ili lođa) 5-10 m²
 • Ostava 2-3 m²

Raspored prostorija unutar kuće u mnogome zavisi od navika i želja budućih vlasnika, ali i od pozicije placa, pa se na osnovu toga može isplanirati i raspored unutar kuće.

Sve popularniji je otvoreni koncept kuhinje sa trpezarijom, koje se nadovezuju na dnevnu sobu, što budućim vlasnicima daje osećaj povezanosti.

Zašto je ovo važno? Reč je o prostorijama u kojima ukućani provode najviše vremena tokom dana i upravo otvoren koncept prostorija im omogućava da to učine na što kvalitetniji način. Roditeljima sa malom decom, posebno je važno da prilikom pripremanja hrane mogu u svakom trenutnku ispratiti i igru svoje dece. Iz tog razloga, vlasnici se sve češće odriču jedne od spavaćih soba ili neke od propratnih prostorija kao što su ostava ili garderoba, kako bi se dodatna kvadratura uložila u prostorije u kojima će se provoditi najviše vremena.

Spavaći deo je potrebno koliko je moguće izdvojiti od dnevnog dela, kako bi svako od članova porodice mogao da se po potrebi osami u svoj kutak.

Zapravo, veoma je jednostavno – dobro osmišljena komunikacija prostorija, direktno utiče na osećaj udobnosti svih članova porodice.

Preporuke kod gradnje spratne kuće

Gradnja kuće 3Ukoliko se budući vlasnici ipak odluče za kuću na sprat, preporučuje se da spavaće sobe i kupatilo budu predviđeni na spratu, kako bi ukućani imali što više privatnosti i mira. Zajedničke prostorije smeštaju se u donji deo kuće, gde se više pažnje posvećuje veličini i rasporedu dnevnog boravka koji se nadovezuje na kuhinju i trpezariju.

Prilikom takvog rasporeda,  gde okvirno 50 m²  površine poseduje prizemlje i isto toliko sprat, preporučljivo je da u prizemlju isplanirate još jedno malo kupatilo ili makar toalet, zbog funkcionalnosti boravka u kući. U ulaznom delu, hodniku ili predsoblju, potrebno je ostaviti dovoljno prostora za smeštaj dečijih kolica, kaputa, torbi ili kišobrana pa je veoma praktično da u okviru tog prostora predvidite malu garderobu.

Kod planiranja prostorija potrebno je voditi računa o dobrom rasporedu kako bi se izostavili tamni i uski hodnici, asimetrični zidovi ili velike galerije. To će uveliko uticati na prostranost objekta. Iako privlačno izgledaju, zimske bašte, krovne kućice ili male balkone treba izbegavati, jer su to mesta na kojima se gubi najviše energije.

Prilikom rasporeda prostorija u kući od 100 m², garaža nije uračunata u navedenu površinu, jer se ona u većini slučajeva smatra zasebnim objektom, koji se nadovezuje na kuću ili se gradi u neposrednoj blizini stambenog objekta.

Izbor građevinskog materijala

Gradnja kuće 4Ukratko, proces izgranje kuće počinje mnogo ranije nego sami radovi i zato je važno pažljivo planirati. Nakon što u saradnji sa projektantom osmislite raspored prostorija kakav želite, veoma je važno pristupiti odabiru kvalitetnog građevinskog materijala. Građevinski materijal je glavni činilac svake kuće, zapravo, tokom godina možete promeniti gotovo sve izuzev zidova i zato odaberite mudro.

Ytong materijal je sačinjen u potpunosti od prirodnih sirovina i napravljen je u skladu sa ekološkim standardima. Izgradnja Ytong kuće omogućiće Vam život u zdravom objektu, koji odlikuju paropropusnost zidova i optimalna mikroklima tokom cele godine. To praktično znači da zidovi od Ytong materijala „dišu“ i upravo zato je život u Ytong kući prijatan i nema bojazni od pojave vlage ili kondenza.

Energetska efikasnost Vaše buduće kuće

Gradnja kuće 5U procesu planiranja možete odlučiti i koliko će energije trošiti Vaša buduća kuća i zato posebnu pažnju posvetite energetskoj efikasnosti, jer je ovo stavka koja će se direktno odražavati na Vaš kućni budžet tokom decenija stanovanja.

Ytong je građevinski materijal sa integrisanim termoizolacionim svojstvima. Ukoliko odaberete Ytong za izgradnju svog doma, rešavate i izgradnju i termoizolaciju samo jednim materijalom i na taj način štedite prilikom same gradnje, dok prave i dugoročne uštede nastupaju upravo nakon završene izgradnje i useljenja u Vaš novi dom.

Sa stanovišta energetske efikasnosti, važno je obratiti pažnju i na stolariju i termoizolaciju krova, jer su upravo ovo mesta najvećeg gubitka energije.

Ytong kuće

Ytong je pripremio niz tipskih rešenja, kao polaznu osnovu i inspiraciju za izgradnju vašeg novog doma. Sve Ytong kuće grade se Ytong sistemom gradnje, u kome se svi elementi idealno dopunjuju, pa se postiže 2,5 puta brža gradnja i izuzetna energetska efikasnost.

U okviru ovog teksta izdvojili smo za Vas Ytong kuće površine oko 100 m²:

Kuća 1


Kuća 10


Kuća 25


Kuća 33


Kuća 36