Top

Nadogradnja kuće

Nadogradnja kuće se neminovno nameće kada je reč o proširenju porodice i potrebi za dodatnim prostorom. U zavisnosti od površine dodatnog prostora koji želite, možete se odlučiti za nadogradnju ili dogradnju objekta.

RAZLIKA IZMEĐU NADOGRADNJE I DOGRADNJE

Da li ćete se opredeliti za nadogradnju ili dogradnju isključivo zavisi od nastalih potreba za dodatnim prostorom i površine prostora koja Vam je potrebna.

Ukoliko Vam je potrebna samo jedna dodatna prostorija, bilo da je reč o ostavi, kotlarnici ili manjem lokalu za obavljanje poslovne delatnosti, finansijski je svakako isplativije da se opredelite za dogradnju te određene prostorije.

U slučaju da imate potrebu za većim proširenjem, koje će praktično udvostručiti korisnu površinu Vaše kuće, odaberite nadogradnju. Nadogradnja je uvek povoljnije rešnje kada govorimo o kreiranju dodatnog prostora, jer Vam za nju nisu potrebni elementi poput dodatnog temelja i krovnog pokrivača, već se svi radovi uklapaju u već postojeću kuću.

Dodatni trošak kod nadogradnje na već gotovu, završenu kuću jeste uklanjanje i ponovno postavljanje krova. Što je ipak povoljnija opcija, s obzirom da snosite samo troškove radnika, a već posedujete sav potreban materijal od prethodne kuće. Naravno, prilikom uklanjanja i ponovne postavke krova, proverite da li su svi elementi i dalje očuvani.

STATIČKI PRORAČUN

Nadogradnja kuće 2

Šta je najvažnije prilikom nadogradnje? Od izuzetne važnosti je da planirate i radite nadogradnju na osnovu glavnog projekta i statičkog proračuna. Ukoliko se statičkim proračunom utvrdi da Vaša postojeća konstrukcija može da podnese dodatno opterećenje, možete biti sigurni u bezbednost Vaše kuće.

Takođe je važno da se prilikom same izgradnje držite definisanih materijala u samom projektu.  Svaka promena materijala na sugestiju majstora ili vlastitu ruku, nosi promenu u težini materijala i može imati uticaj na ukupno opterećenje konstrukcije.

 

YTONG U NADOGRADNJI

Nadogradnja kuće 3Ytong blok je čvrst, a lagan, pa je idealan izbor kada govorimo o nadogradnji. Zahvaljujući svojoj poroćelijskoj strukturi, Ytong je lakši od drugih građevinskih materijala, dok je istovremeno masivan, trajan i otporan na pritisak.

Zahvaljujući specifičnoj strukturi, Ytong istovremeno poseduje i odlična termoizolaciona svojstva. Stoga Vam nije potrebno dodatno ulaganje, već u jednom sloju zida, pomoću Ytong termobloka rešavate i gradnju i termoizolaciju.

Ytong se veoma jednostavno obrađuje i oblikuje, pa se može savršeno uklopiti ukoliko već imate zakrivljene oblike na kući  poput ovalnih terasa. Zahvaljujući ovoj osobini Ytong-a, kasnije će i završni radovi biti znatno lakši, kao što je usecanje kanala za vodovodne i elektične instalacije.

Zbog velikih dimenzija, gradnja Ytong materijalom je i do 2,5 puta brža od klasične, tako da dodatni sprat možete ozidati veoma brzo.

Napomena: Bez obzira što je u pitanju lakši materijal, neophodno je da posedujete glavni projekat i statički proračun 

POTKROVLJE ILI SPRAT?

Nadogradnja kuće 4Odgovor je individualan i zavisi od Vaših potreba za prostorom ali i od toga da li ste ljubitelj kosina. Ukoliko imate kosi krov i nije Vam potreban dvostruko veći prostor, možete se opredeliti za potkrovlje. Potkrovlje svakako iziskuje manje troškova u vidu građevinskog materijala i završnih radova, u odnosu na punu visinu sprata.

Međutim, ako se odlučite za ovu opciju obavezno uzmite u obzir i termoizolaciju krova. U slučaju da Vaš postojeći krov ne poseduje termoizolaciju. Krov je mesto gde se gubi najviše energije za grejanje i hlađenje, pa je važno da bude optimalno termoizolovan. Tako će boravak u potkrovlju biti prijatan kako u zimskom, tako i u letnjem periodu.

Kako da na najbolji mogući način iskoristite kosine u prostoru, možete pročitati u tekstu: Planiranje prostora u Vašem domu.

Ukoliko ipak imate potrebu da dvostruko povećate stambeni prostor, odlučite se za sprat u punoj visini, sa dodatnom pločom i ravnim plafonima.

PREDNOSTI NADOGRADNJE

Nadogradnja kuće 5Za mnoge porodice lokacija je sve. Kako se troškovi građevinskog zemljišta naglo povećavaju, pogodnost i šarm kraja na koji ste navikli postaju neprocenjivi. Ukoliko je Vaš plac manje površine i nemate puno prostora za proširenje, razmislite o nadogradnji. Čak iako su vaši planovi preoblikovanja kuće složeniji od pukog dodavanja novih kvadrata, imajte na umu da stvaranje mnogo veće kuće u postojećim gabaritima može doneti značajne benefite – kako finansijske tako i lične.

Vrednost kuće u popularnijim krajevima se može udvostručiti u kratkom vremenskom periodu, a dodatna površina svakako ne može da odmogne u tome.

Međutim, nematerijalna dobit je svakako još značajnija. Ukoliko proširujete kuću u postojećim okvirima, imaćete nepromenjenu površinu placa. Tako ćete moći i dalje da uživate u Vašem dvorištu, provodeći vreme sa porodicom i prijateljima. Takođe, nećete morati da se odreknete ni jednog stabla koje ste zasadili u vašem dvorištu.

Upravo iz ovih razloga nadogradnja je veoma praktično i funkcionalno rešenje jer pruža mogućnost proširenja stambenog prostora, bez odricanja dela travnjaka ili Vašeg omiljenog vrta.