Top

IDEALNO VREME ZA PROVERU STANJA VAŠE KUĆE

Nakon zimskog perioda, prijatni i sunčani dani nas obično motivišu da više vremena provodimo na otvorenom. Međutim, sunce nam ujedno i nemilosrdno pokazuje tragove koje je zima ostavila. Svi koji žive u kući znaju da je tokom prolećnih dana najvažnije proveriti u kakvom je stanju kuća i na vreme otkriti eventualne posledice zime. Pripremili smo listu aktivnosti koje će vam pomoći da napravite potpunu inventuru kuće i osigurate da vaš dom i dalje bude u savršenom stanju.

Krov i oluci

Pažljivo i detaljno pregledajte krov i oluke. Svako oštećenje na krovnom pokrivaču trebate sanirati odmah kako biste sprečili prodiranje vode u kuću. Oluci moraju biti funkcionalni tokom čitave godine. U proleće se preporučuje da se očiste od lišća i drugih ostataka, kako bi se osigurao protok vode. Proverite takođe da li na olucima ima oštećenja kroz koja voda može oticati i tako oštetiti fasadu.

Dimnjak

Savetujemo da odmah nakon završene sezone grejanja angažujete profesionalnu službu koja će pregledati i očistiti dimnjak. Tako ćete izbeći grešku koju mnogi prave, a to je da se provera stanja dimnjaka radi pred sezonu grejanja. Još jedna prednost čišćenja dimnjaka u proleće jeste što se dešava pre sezone krečenja i generalnog čišćenja unutrašnjosti kuće.

Grejanje

Održavanje sistema grejanja zavisi od vrste sistema koji koristite. Ipak, preporučuje se da ovu aktivnost poverite stručnim licima, serviserima, koji će na adekvatan način proveriti i očistiti sistem, kako biste narednu sezonu dočekali spremni i sigurni u ispravnost sistema. Ne zaboravite da redovni godišnji pregledi i održavanje smanjuju i samu potrošnju energenata čime su i troškovi niži.

Stolarija

Prozori i vrata, odnosno njihove spoljašnje strane treba pregledati i očistiti. Ako su napravljeni od drveta proverite da li je potrebno obnoviti sloj boje i tako im produžiti potrebnu zaštitu. Vrlo važno je da prozori i dalje dihtuju, pa svakako ne zaboravite da proverite i trake za dihtovanje.

Zidovi

Spoljašnji zidovi, kao i unutrašnji, moraju biti bez vlage. Početkom proleća proverite celu kuću i ako primetite da se preko zime pojavila vlaga ili plesni, prvo utvrdite i uklonite uzrok ove neželjene pojave, jer je to jedini način da se za nekoliko meseci opet ne javi isti problem.

Okućnica, staze i prilaz kući tokom zime se čiste od snega, ali je činjenica da led može stvoriti oštećenja na betonu. Manje pukotine možete sami sanirati, dok značajnija betonska oštećenja zahtevaju angažman profesionalaca. Naravno, sanaciju većih šteta možete planirati tokom toplijih dana, neposredno pre početka leta.

Sa ovim aktivnostima brzo i lako ćete napraviti proveru stanja vaše kuće i proceniti koje eventualne korekcije možete uraditi samostalno i bez značajnih ulaganja. Ukoliko je zima ipak ostavila značajnije posledice, čija sanacija zahteva stručnjake, savetujemo da ih angažujete što pre i kuću pripremite za godinu koja je pred vama.