Top

Individualno ili kolektivno stanovanje? Kuća ili stan?

Individualno ili kolektivno stanovanje? Kuća ili stan? Verovatno ste se i sami zapitali koji način bi najviše odgovarao Vama i Vašoj porodici. Uslovi globalne pandemije učinili su ovo pitanje još aktuelnijim. Danas, kada je teško praviti dugoročne planove, sve više ljudi se opredeljuje upravo za individualno stanovanje, a tržište pojedinačnih kuća je u konstantnom porastu.

Prednosti i nedostaci

Bilo da je u pitanju individualno ili kolektivno stanovanje, svako od rešenja ima svojih prednosti i nedostataka. Stanovi su zastupljeniji u urbanim sredinama i naseljima. To svakako sa sobom nosi i lakšu dostupnost različitih sadržaja, poput prodavnica, vrtića i škola, kulturnih ustanova. Često se kao argument pominje i da su troškovi održavanja stana znatno manji. Iz razloga što se popravke krova, oluka i sličnih elemenata vrše kolektivno, na nivou zgrade i u dogovoru svih stanara. Međutim, kako je sama zgrada znatno veći objekat od kuće, pomenuti troškovi neretko mogu biti slični. Jedan od nedostataka je što ne možete bitno uticati na termoizolaciju same zgrade, te na taj način ni kontrolisati troškove potrebne za zagrevanje i hlađenje, dok je opšte poznato da je veliki broj stanova po automatizmu povezan na gradske toplane i da svaki stan paušalno izmiruje obračunate iznose grejanja.

Život u kući svakako donosi izvesnu dozu slobode, potencijalno i nezavisnosti. Kada pomenemo kuću prva asocijacija jeste dvorište i vlastiti mir, izolovanost od gradske vreve i komšija. Ukoliko vaše misli idu u pravcu da se približite prirodi, pijete jutarnju kafu na otvorenom i imate mogućnost da bosonogi zgazite na travu, opredelite se za individualnu kuću. Individualna kuća, podrazumeva samostalnu kuću koja je izgrađena na nezavisnom, izdvojenom placu. Ovakav vid stanovanja, svakako će vam pružiti najveću dozu komfora i individualnosti. Posedovanje kuće sa sobom svakako nosi i niz obaveza, poput održavanja travnjaka, ulepšavanja bašte, ograde ili sitnih popravki.

Lokacija – Urbano vs Ruralno

Pitate se da li je za vas život u urbanoj ili ruralnoj sredini? Individualno ili kolektivno stanovanje? Članovi porodice često imaju različite želje i potrebe? Mlađi naraštaji naginju urbanoj sredini, a vama je već dosta gradske gužve i konstantnog nedostatka parking mesta.

Ukoliko, poput nas pronalazite prednosti i u jednom i u drugom načinu stanovanja, logično rešenje jeste da se opredelite za nešto između. Koncept predgrađa odavno je zastupljen i planski projektovan u mnogim državama. Kod nas je ovaj koncept u ranoj fazi razvoja i verovatno će proći dosta vremena dok budemo posedovali uređena predgrađa poput onih koje možete videti u filmovima. Međutim, možda je upravo idealno vreme da reagujete i pronađete vlastiti kutak u nekom naselju nadomak manjeg ili većeg grada.  Dobar izbor lokacije omogućava vam da ispunite potrebe svih članova porodice, obezbedite sopstvenu oazu i blizinu potrebnih sadržaja.

Kupovina stana

Poznato je da cenu stana na prvom mestu diktira lokacija i udaljenost od gradskog jezgra. Druga veoma važna stavka koju kupci najčešće gledaju pri izboru jeste mikrolokacija. Odnosno da li se stan nalazi u naselju koje po sadržajima može činiti samostalnu celinu. Postoje značajne razlike u ceni u zavisnosti da li je reč o novogradnji ili starogradnji. Ono što je svakako važno da proverite prilikom kupovine stana, a što često bude izostavljeno, jeste od kog materijala je izgrađena zgrada. Građevinski materijal je sama srž objekta i dugoročno će odrediti vaš kvalitet stanovanja.

Informišite se da li su u pitanju prirodni i ekološki prihvatljivi materijali? Kakve su njihove termičke karakteristike? Da li su ispoštovane sve norme i aktuelne zakonske regulative u pogledu zvučne izolacije.  Ne želite da sutra, u udobnosti svog stana čujete bučnog komšiju, zar ne?

Xella materijali svojim karakteristikama, odgovaraju na sve izazove moderne i energetski efikasne gradnje, pružajući sistemska rešenja kada su u pitanju termo i zvučna izolacija. Ytong Termo blok je uveliko poznat po svom prirodnom sastavu i idealnim termičkim osobinama, dok zajedno sa drugim Xella proizvodima, poput Silka kalcijum silikantih blokova, uspešno odgovara na visoke zahteve za zvučnom izolacijom.

Kupovina ili gradnja kuće

Dugo je vladalo mišljenje da kupovinom ili izgradnjom kuće, možete „zarobiti“ novac. Međutim kako se menjaju okolnosti i način života, situacija na tržištu nekretnina se takođe menja. Kao i kod stanova, cenu kuće na prvom mestu diktira lokacija. Značajan faktor kada se odlučujete za individualno ili kolektivno stanovanje. Ukoliko krećete od početka i kupujete plac ili kuću, gledajte da izaberete dobru mikro lokaciju, koja poseduje potrebne sadržaje ili ima potencijal razvoja.

Čini vam se da gradnja kuće može biti komplikovana i da bi kupovina bila brže rešenje? Odgovor na ovo pitanje je veoma jednostavan i on svakako ide u korist gradnji kuće. Gradnja kuće omogućava Vam da od samog starta kreirate vlastiti stil stanovanja shodno vašim potrebama i afinitetima. Već prilikom projektovanja možete odlučiti o orijentaciji kuće, građevinskom materijalu kao i o rasporedu prostorija skrojenom baš prema vašim potrebama.

Postoje brojni detalji koji će uticati na vaš kvalitet stanovanja a koje možete odabrati prilikom projektovanja i izgradnje. Primera radi, orijentacija kuće i veličina prozorskih otvora može bitno uticati na osećaj komfora i potrošnju energije u vašoj budućoj kući. Građevinski materijal, koji je glavni činilac objekta, najvažnija je stavka koja utiče kako na kvalitet života, potrošnju energije, tako i na tržišnu vrednost kuće u budućnosti. Zidane kuće od čvrstih materijala svakako su trajnije i bolje se kotiraju na tržištu nekretnina.

Prilikom zidanja najvažnije je odabrati kvalitetan građevinski materijal. Danas se u prodaji mogu pronaći brojni građevinski materijali i zato je važno da detaljno sagledate karakteristike materijala pre nego što napravite konačan izbor. Ytong je detaljno osmislio sistem gradnje, koji značajno ubrzava i olakšava proces gradnje, zahvaljujući velikim dimenzijama blokova i gotovim elementima koji osiguravaju kvalitenu i brzu izgradnju kuće. Ujedno, Ytong je prirodan građevinski materijal sa termoizolacionim svojstvima, koji obezbeđuje manju potrošnju energije za grejanje i hlađenje.

Gradnja kuće Ytong materijalom predstavlja investiciju, koja se kontinuirano isplaćuje tokom decenija ekspolatacije kuće, dok istovremeno vaša kuća dobija na vrednosti zahvaljujući kvalitetu i trajnosti Ytong materijala.