Top

Urbana vila za komforan porodični život u Novom Sadu

Kotorska ulica u Novom Sadu lepša je za jedan moderan stambeni objekat. Krase ga inovativni dizajn, vrhunski kvalitet gradnje i besprekorna funkcionalnost. Objekat je poneo titulu najbolje porodične kuće na takmičenju Xella Triumph za 2020. godinu.

Ovaj uspešan projekat potpisuje novosadska arhitektonska firma “N2S Architects”, a autor nagrađenog projekta je arhitekta Adam Špehar. Njegova osnovna ideja bila je da se, kako kaže, “stvori jednostavan i čitljiv arhitektonski jezik” kao prepoznatljivo obeležje ovog objekta.

“Urbana vila” namenjena je porodicama koje broje između tri i pet članova, a obuhvata četiri stana različitih kvadratura i konfiguracija. Moderni stanovi ponudiće svu udobnost i komfor koji su neophodni za funkcionalan, prijatan i zdrav život budućih vlasnika.

LEPOTA SUPROTNOSTI

Poseban pečat celom dizajnu vile pruža spoljašnjost kuće. Ona privlači pažnju svojom formom i efektnim kontrastima između svetlih i tamnih površina na fasadi.

“Objekat Urbana vila je zamišljen kao jedna ‘svetla masa’ naizmenično prosečena trima elementima: vertikalnim trakama koje spajaju prozore različitih etaža, balkonima koji isecaju delove te mase i krovnim badžama koji je dopunjuju”, objašnjava arhitekta Adam Špehar. Ti elementi dodatno su naglašeni odabirom različitog kolorita u odnosu na osnovni volumen objekta.

“Ovaj kontrast između svetlih i tamnih tonova fasadi daje intenzivniji i dinamičniji izgled, stvara neku vrstu lepote suprotnog”, navodi Špehar. Zahvaljujući igri boja i oblika, postignut je razigran izgled koji je pružio objektu unikatnu i prepoznatljivu lepotu.

ŽIVOTNI KOMFOR

Perfektna organizacija unutrašnjosti objekta Urbana vila, rezultirala je time da i najmanji prostor u zgradi bude funkcionalno iskorišćen, pa čak i prostori visine ispod jednog i po metra na drugom nivou potkrovlja.

Osim izuzetne funkcionalnosti, arhitekta navodi da se “težilo tome da svi osnovni uslovi životnog komfora – vazdušni, toplotni, svetlosni i zvučni budu ispunjeni”. Posebno se vodilo računa na to da svi unutrašnji prostori dobiju što više prirodnog osvetljenja i dobru prirodnu ventilaciju.

Stanovi su namenjeni za porodice koje očekuju udobnost i ispunjenje svih aspekata životnog komfora. Ovaj moderan stambeni objekat odiše prijatnom atmosferom zahvaljujući otvorenim prostorijama ispunjenim svetlosti koju unosi veliki broj prozora.

Moderno opremljeni, stanovi se prostiru na površinama između 75 i 150 kvadrata, nudeći izbor porodicama sa manjim ili većim brojem članova. Dovoljno prostora za veće porodice ponudiće dupleks sa dnevnom zonom u prizemlju i još jedan stan na dva nivoa u potkrovlju, dok su dva manja stana smeštena na suprotnoj stani, okrenutoj ka ulici.

PREDNOSTI KVALITETNIH MATERIJALA

Brojni kvaliteti podstakli su arhitektu i investitora da se za gradnju objekta Urbana vila, opredele za Ytong materijale, između ostalog za Ytong Classic blokove debljine 25 cm koji su korišćeni pri gradnji spoljašnjih zidova, kao i za Ytong Interio blokove debljine 10 cm od kojih su građeni pregradni zidovi.

“Za Ytong blokove opredelio sam se u dogovoru sa investitorom, zbog brzine i jednostavnosti gradnje, lake obrade samih blokova i efikasne završne obrade – tankoslojnog Ytong Plastera koji dodatno štedi prostor. Sam materijal je lako dostupan izvođačima. Razvod svih instalacija je takođe efikasniji nego kod drugih materijala”, navodi Špehar.

Arhitekta navodi i dodatne prednosti koje Ytong pruža u toku gradnje. “Meni lično prija atmosfera koju neobrađeni Ytong blokovi stvaraju u tek ozidanom prostoru jer njihova bela boja reflektuje dosta svetlosti. Praktično možete sagledati ambijent prostora u ranoj fazi izgradnje, dosta pre završnih radova.”

Tu pak nije kraj benefitima, jer vlasnici još decenijama osećaju blagodeti života u objektu građenom od kvalitetnih Ytong materijala.”Ytong blokovi svojom specifičnom strukturom regulišu nivo vlažnosti u prostorijama stvarajući tako povoljan vazdušni komfor”, kaže arhitekta.