Top

Kako ostvariti uštede prilikom izgradnje kuće?

Kako ostvariti uštede prilikom izgradnje kuće? Svi koji su prošli kroz proces planiranja izgradnje porodične kuće znaju da su više puta iznova računali i nastojali da predvide sve moguće troškove, ali i da su u skladu sa raspoloživim budžetom, morali da naprave određene „rezove“. Drugim rečima, kao i kod svakog planiranja, najvažnije je biti racionalan i izdvojiti one stavke koje je je neophodno da sadrži Vaša buduća kuća, od onih koje bi bilo lepo da poseduje.

Kupovina placa

Kako ostvariti uštede prilikom izgradnje kuće 2Ukoliko već imate plac u vlasništvu, možete preskočiti ovaj odeljak. Međutim, ako krećete od samog početka, najpre je potrebno da pronađete adekvatan plac. Pored mikro lokacije, koja je važna svakom kupcu, potrebno je sagledati i druge detalje. Verovali ili ne, ovo je prvi korak koji Vam može uštedeti mnogo novca.

Prva stavka na koju treba obratiti pažnju jeste da li je na placu, čiju kupovinu razmatrate, predviđena individualna stambena izgradnja. Ovo je preduslov koji Vam osigurava da kasnije nećete imati problema prilikom pribavljanja lokacijskih uslova i dozvole za izgradnju.

Potom, obratite pažnju na teren. Trudite se da izaberete plac koji je ravan i čije tlo nije problematično za iskop temelja. Kosina placa u mnogome utiče na cenu izrade temelja, a samim tim se odražava i na ukupnu cenu izgradnje kuće. Potpuno je ista situacija i ukoliko je na placu prisutno na primer kamenje, koje otežava iskop, te se samim tim troškovi povećavaju od samog starta.

Kako ostvariti uštede prilikom izgradnje kuće 3Ujedno, proverite da li su voda, struja, kanalizacija i gas prošli pored placa čiju kupovinu razmatrate, odnosno da li plac ima svu infrastrukturu neophodnu za funkcionisanje jednog doma.

Idealno bi bilo da pronađete plac na kome je već postojao stari objekat, koji je za rušenje ili je već porušen. Kako ovo utiče na troškove?

Ukoliko se na placu nalazio stari objekat od recimo 100 kvadrata, a Vi planirate kuću površine 120 kvadrata – platićete komunalno opremanje samo za razliku u kvadraturi, odnosno u ovom primeru, samo za 20 kvadrata. Naknada za troškove komunalnog opremanja se razlikuje od opštine do opštine, a a zavisi i od urbanističke zone, namene i površine objekta.

Zidanje podruma – da ili ne?

Svi koji žele život u kući, priželjkuju mnoštvo prostora u kome će biti mesta za sve, pa je tako i podrum neizostavni deo planiranja budućih vlasnika. Podrum, s obzirom da je ispod nivoa tla, prema zakonu mora biti izgrađen od armiranog betona i  podrazumeva značajna ulaganja, te veoma bitno utiče na cenu kuće. Zato, pre nego što se odlučite da Vaša nova kuća mora imati podrum, zapitajte se da li je zaista tako?
Ukoliko podrum želite zbog čuvanja zimnice, možete predvideti ostavu, koja će biti dodatna prostorija u nivou svih drugih prostorija u kući i imati dovod hladnog vazduha sa spoljašnje strane u zimskim mesecima. Tokom preostalog perioda godine, možete koristiti ovu prostoriju kao klasičnu ostavu.

Termoizolacija kuće

Kako ostvariti uštede prilikom izgradnje kuće 4Termoizolacija kuće je jedna od bitnih stavki na kojoj nikako ne treba štedeti.  Zapravo, ukoliko je objekat kvalitetno termoizolovan, Vaša buduća kuća će štedeti za Vas tokom decenija života u njoj.

Danas su Vam na raspolaganju mnoge opcije za termoizolaciju, ali naš savet je svakako da odaberete građevinski materijal sa termoizolacionim svojstvima, poput Ytong-a. Iako je startno nešto skuplji od klasičnog bloka za zidanje, rešavate istovremeno dva pitanja – izgradnju i termoizolaciju.
Praktično to znači da nećete morati dva puta da tražite majstore i plaćate dnevnice. Pored izuzetnih termičkih svojstava, Ytong ima i druge prednosti, kao što je 2,5 puta brža gradnja. Zahvaljujući veličini Ytong blokova i tankoslojnom malteru, nema potrebe za mešalicom i klasičnim malterom, te je otpad materijala sveden na minimum, gradilište čisto, a izgradnja se završava dvostruko brže.

Pored dobre termike zidova, veoma je bitno odabrati i dobru stolariju. Prozori i vrata su mesta najvećeg gubitka energije i zato je važno da budu kvalitetni, kako bi se postigla dobra zaptivenost prostora.

Oblik krova

Kako ostvariti uštede prilikom izgradnje kuće 5Naravno da Vam je kao budućem vlasniku kuće bitno da Vaša kuća vizuelno bude lepa. Međutim, ukoliko ste ograničeni finansijama, uvek se opredelite za jednostavniji krov. Što je krov atraktivniji i više „izlomljen“ to je njegova površina veća, a samim tim i cena. Krov je značajna stavka u izgradnji kuće i može znatno uticati na ukupne troškove gradnje. Dakle, ukoliko želite da uštedite, odlučite se za projekat kuće sa klasičnim krovom.

Završni i zanatski radovi

Kako ostvariti uštede prilikom izgradnje kuće 6Pored uobičajenih pregovora sa majstorima i uzimanja više od jedne ponude, značajne uštede u ovoj fazi Vam može doneti upravo izbor materijala za završnu obradu. Tokom izbora materijala za zanatske radove ne treba ići na uštrb kvaliteta, ali uštedećete ukoliko izaberete materijale domaće proizvodnje, umesto uvoznih. Konkretno, na primeru kupatila, domaća keramika je znatno povoljnija od recimo španske ili italijanske.

Ako je Vaša kuća veće površine, izbor podnih obloga se može osetno odraziti na ukupne troškove. Mogućnosti izbora podnih obloga su zaista velike, zato analizirajte i pažljivo pristupite izboru poda za Vašu novu kuću.

Međutim, uspešno možete sačuvati novac i na svim stvarima koje se čine zanemarljivim, a zapravo to nisu, kada izračunate na nivou cele kuće. Zato je naš savet da, iako jeste komfornije, ne kupujete sve na jednom mestu, već dodatno istražite i odaberete najpovoljniju opciju.

Nadamo se da smo Vam bar malo približili najbitnije segmente koji utiču na konačnu cenu izgradnje Vaše porodične kuće. Svakako da neće svaki budući vlasnik moći da uzme u obzir i primeni sve navedeno, ali tokom izgradnje kuće svaka ušteda je važna i može činiti značajnu razliku u ukupnim troškovima.