Top

Planiranje prostora u Vašem domu

Planiranje prostora u Vašem domu predstavlja najlepši deo prilikom odlučivanja o budućem stambenom prostoru. Ukoliko planirate izgradnju kuće ili kupovinu stana, proces planiranja počinje od samog početka nastojanjem da predvidite koliko je zaista prostora potrebeno za komforan život svih članova porodice. Međutim, finansije su često ograničavajući faktor i mogu napraviti raskorak između želja i mogućnosti. U tom slučaju, bez obzira na veličinu prostora koji posedujete ili ste u mogućnosti da priuštite, najvažnije je da iskoristite svaki kutak i dobro isplanirate prostor.

U ovom članku nastojaćemo da Vam damo neke ideje kako da uz malo ulaganja i kreativnosti dobro dekorišete Vaš dom, osmislite i iskoristite prostor, i na taj način učinite ga praktičnijim i prijatnijim za život.

POLOŽAJ PROSTORIJA

Položaj prostorija zavisi od Vaših navika i potreba, ali jedno je zajedničko kod svih – potreba za funkcionalnim životnim prostorom. Zato je važno iskonstruisati i isplanirati položaj prostorija u budućem domu prema uslovima i mogućnostima koje su Vam na raspolaganju. Svakako da je dnevna soba prostor u kome provodimo najviše vremena, dok je najčešće na drugom mestu kuhinja. Zbog toga je neophodno da prostorije u kojima porodica provodi najviše vremena imaju dovoljno dnevnog svetla i budu, koliko je moguće, izdvojene od spavaćeg dela.

Zašto je ovo važno? I najmanji prostor ukoliko je osunčan i svetao ne ostavlja takav utisak, dok izdvojenost dnevnog dela od soba za odmor, omogućava komfor i privatnost svih ukućana.

RASPORED PROSTORIJA

Raspored prostorija je vrlo često uslovljen površinom stambenog prostora i zato je važno prilagoditi želje tako da dobijete maksimum iz raspoloživog prostora. Danas je širom sveta sve više popularan koncept otvorenog prostora, tzv. „open space“ čije su glavne odlike minimalizam, praktičnost i multifunkcionalnost.

Šta on zapravo predstavlja i gde je primenljiv? Otvoren koncept („open space“) predstavlja sadržajno i funkcionalno kompleksan prostor koji obezbeđuje fleksibilnost enterijera, a koji je idealno uklopiv sa potrebama savremenog čoveka. Ovakav koncept najbolje opisuje moto poznatog arhitekte Ludwiga Miesa van der Rohea: „Manje je više“!

Upravo zbog njegovih glavnih karakteristika, apsolutne jednostavnosti i praktičnosti, primenjiv je u gotovo svakom prostoru. Ovakav princip uređenja enterijera najčešće (ne i isključivo) se primenjuje kod objekata manje kvadrature. Manje pregradnih zidova i manje vrata vizuelno otvaraju prostor i čine ga svetlijim, zbog čega ukupni ambijent prividno dobija na veličini. Prostorne celine (kuhinja, trpezarija, dnevni boravak…) se definišu adekvatnim rasporedom nameštaja poštujuću pre svega namenu i funkcionalnost.

Kombinacijom porobetona, drveta ili ploča od iverice i keramike možete jednostaavno izraditi zidanu kuhinju. Unikatna i prilagođena prostoru u potpunosti, s daškom rustike ili savremena. Za početak je potreban dobar crtež, nešto dobre volje i znanja, i naravno Ytong materijal. Više o izradi Ytong kuhinje pročitajte OVDE.

ODABIR BOJA ZA ZIDOVE

Odabir boja za zidove naizgled deluje kao najmanje važan, ali zapravo i nije tako. Upravo boje određuju „ton“ u Vašem budućem domu i utiču na ukupan osećaj doživljaja Vašeg doma. Uloga boja u uređenju prostora je višestruka. Izbor palete i svetline boje diktira u kojoj meri će ambijent delovati harmonično i povezano.  Da li će prostor biti manje ili više osvetljen, da li će stvarati atmosferu mladalačkog „trendy“ stana ili udobnog i toplog doma, samo su neka od pitanja na koja odgovaramo pravilnim odabirom boja za zidove.

Kako smo već ranije pomenuli, kod manjih prostora treba voditi računa o dovoljnoj količini svetlosti, ali i odabiru svetlih, pastelnih nijansi boja. Tamne boje zatvaraju prostor i čine ga naizgled manjim. Ukoliko ste ljubitelj tamnih boja, možete se odlučiti da u jednom malom delu prostora (manji zid, izdvojeni stub) dodatno akcentujete prostor nekom tamnijom bojom, koja će činiti kontrast sa pretežno svetlim nijansama.

PROSTOR ZA ODLAGANJE

Prostor za odlaganje je najvažnija stavka u malim prostorima. Što bolje osmislite kako da iskoristite svaki kutak za komodu, policu ili plakar, to će Vaš dom biti komforniji i izgledati vizualno veći.

Vervatno ste se nekada susreli sa problemom da ne znate gde da stavite ili odložite određene stvari. Ovaj problem se uspešno rešava dovoljnom količinom prostora za odlaganje, a sigurni smo da imate i dalje neki neiskorišćen kutak u koji možete smestiti dodatne elemente.

Plakari

Plakari konkretno umeju da oduzmu dosta prostora u domu i zato su za manje prostore preporučljivi plakari manje dubine. Oni ne oduzimaju previše od same površine i mogu se prostirati preko celog zida. Praktični su i iz razloga što u njih najčešće možete smestiti samo jedan  red odeće i na taj način su veoma pregledni i jednostavni za organizaciju.

Ukoliko imate prostornih mogućnosti u vidu uvučenog zida ili dela prostora, možete se odlučiti i za masivnije i dublje plakare koji neće odskakati i dodatno smanjivati prostor.

Komode

Komode su idealno rešenje za odlaganje i organizaciju brojnih stvari. Savršen su dodatak u dečijoj ili spavaćoj sobi, ali možete ih smestiti i u dnevni boravak, kao i svuda gde imate prazninu u prostoru.

Različitih dimenzija i dizajna, mogu se uklopiti u gotovo sve stilove i enterijere.

Ukoliko je Vaš životni prostor pozicioniran u potkrovlju i poseduje značajne kosine, komode Vam mogu pomoći da iskoristite svaki kutak. Bilo da se odlučite za izradu po meri i na taj način zaista iskoristite svaki pedalj prostora, ili da odaberete već gotovo rešenje, rasteretiće Vas razmišljanja gde da smestite suvišne stvari.

Police

Police se izvanredno uklapaju u prostor i imaju višestruku primenu. Bilo da želite samo da oplemenite ili vizuelno pregradite prostor, police će dati posebnu notu svakom eneterijeru.

Njihova namena je veoma praktična i sa stanovišta odlaganja, jer su savršene za organizaciju knjiga, ali i svih onih Vama dragih ukrasnih figura, suvenira ili porodičnih fotografija. Upravo takvi detalji na policama unose duh u Vaš prostor i čine ga domom.

Dizajn i mogućnosti polica su raznoliki, pa se tako možete odlučiti za poluotvorene ili u potpunosti otvorene police. Za delimično izdvajanje i naglašavanje prostora uvek se opredelite za otvorene police, kako biste zadržali dovoljno dnevnog svetla i postigli prozračnost svih delova prostorije.

Pored gotovih rešenja, police možete izraditi i samostalno vodeći računa o njihovoj nameni i potrebnoj nosivosti. Najčešće su u enterijerima prisutne drvene police, ali ih možete izraditi i od drugih materijala ili kombinacije materijala.

Zbog svoje izuzetno lake obrade i mogućnosti oblikovanja, Ytong materijal je čest izbor za izradu unikatnih polica. Kako izraditi police od Ytong možete pogledati OVDE.

Organizacija i opremanje enterijera predstavljaju kreativan proces. Na osnovu naših saveta i mogućnosti koje Vam daje Vaš životni prostor, verujemo da ćete osmisliti najbolji način kako da iskoristite Vaš životni prostor.