Top
porodični biser

Porodični biser u Novom Sadu

Idealan spoj inovativnih ideja, kvalitetnih materijala i besprekorne izgradnje utkan je u projekat jedne od najatraktivnijih novih kuća u Novom Sadu, čiji je kvalitet prepoznat na takmičenju Xella Triumph i nagrađen priznanjem za Najbolju porodičnu kuću u 2019. godini.

„Ako arhitektura ne natera prolaznika da zastane, onda ništa nismo uradili“, ističe arhitekta Milan Milošev iz projektnog biroa „VIA INŽENJERING“, autor jedne od najatraktivnijih novih kuća u Novom Sadu. A ova moderna lepotica svakako nije prošla neprimećeno ni od stanovnika najvećeg grada severne pokrajine, a ni od strane stručnog žirija takmičenja Xella Triumph koji, je upravo ovu kuću proglasio za najbolju u kategoriji porodičnih kuća.

Originalna i upečatljiva, kuća pleni pažnju inovativnom formom, dinamičnim spletom oblih i pravih linija iskazanih na fasadi i prozorskim površinama. Arhitekta je postavio sebi zahtevan zadatak kreiravši dizajn kuće koji je kompleksan i izazovan, a naročito kada se uzmu u obzir i male dimenzije parcele. Kao potvrda uspešno rešenih izazova stiglo je zasluženo priznanje, a na putu do uspeha, od velike važnosti bio je i dobar izbor građevinskih materijala.

I upravo taj spoj inovativnih ideja, kvalitetnih materijala i besprekorne izgradnje bio je ključan za uspeh pobedničkog projekta, koji je u potpunosti odgovarao sloganu takmičenja Xella Triumph – „Ideje koje menjaju svet“.

Kuća koja osvaja na prvi pogled

Netipična za ove prostore, zaobljena forma kuće svakako je prvo što zapadne za oko svakom ko je prošao pored nje. Velike prozorske površine koje se pružaju celom visinom kuće, kao i zaobljeni segment sa kružnim prozorom neki su od najatraktivnijih elemenata kuće. Ništa manje nije interesantan ni pogled na kuću iz dvorišta, koji otkriva masivno otvoreno stepenište koje vodi sve do krovne terase.

Izbor materijala za izgradnju kuće nije slučajno pao na Ytong blokove, koje je Milošev i ranije koristio za izvođenje projekata, jer je fleksibilnost ovih blokova po pitanju oblikovanja, bila od velikog značaja za izgradnju kuće nestandardne forme. Takođe, prednost ovih blokova je i visok nivo termoizolacije, a zahvaljujući toj karakteristici nije bilo potrebno dodavati skupu dodatnu fasadu.

“Kuća, naime, ima zaobljeni ulični deo koji je bilo mnogo jednostavnije uraditi Ytong-om nego bilo kojim drugim materijalom, tako da je on istovremeno rešavao sve naše ključne probleme i pokazao se kao najbolje rešenje i za oblikovanje objekta koje je bilo veoma zahtevno, ali i za statiku kuće i njenu termoizolaciju”, objašnjava Milošev.

Svi spoljašnji i unutrašnji zidovi izvedeni su od Ytong blokova uz upotrebu Ytong tankoslojnog maltera, a u zavisnosti od pozicije zida korišćeni su termoblokovi TBplus37.5 i zidni blokovi ZB25, dok su unutrašnji zidovi građeni od pregradnih blokova ZP15 i zidnih FonoBlockova ZBZ25.

Od izazova do konstruktivnih rešenja

Jedno od ograničenja koje je u nekoj meri uslovljavalo dizajn kuće je vrlo mala širina parcele od svega devet i po metara, kao i blizina susednih kuća, pa je korisna površina dvorišta bila vrlo ograničena. Kuća se prostire celom širinom placa i stoga je jedan segment kuće izdignut kako bi prolaz ka dvorištu bio oslobođen.

Kuća je prilično zahtevna u pogledu statike, a jedno od kreativnih rešenja do kojeg je došao arhitekta je impozantno bočno platno. Ovaj masivni betonski element, koji se u vidu trougla spušta od krova ka tlu, ne samo što predstavlja glavni oslonac koji drži čitavu kuću, već je i celokupnom izgledu kuće pružio snažan pečat.

Oaza za porodična okupljanja

Malo dvorište je podstaklo arhitektu da pronađe način da nadoknadi koristan spoljašnji prostor. Stoga je krov kuće projektovan tako da obezbedi dodatne kvadrate koji se mogu koristiti kada god to vreme dozvoli.

Krovna terasa se sastoji iz natkrivenog dela, koji sadrži letnju kuhinju i zatvorene segmente – toalet i pomoćnu prostoriju, kao i prostranog dela koji služi kao višenamenski prostor za relaksaciju, sunčanje ili obedovanje na otvorenom. Bujno zelenilo oplemeniće i upotpuniti izgled terase, pružajući vlasnicima osećaj da su u prirodi, čim vremenske prilike dozvole boravak na otvorenom.

Cela kuća osmišljena je tako da obezbedi maksimalno prijatan i komforan svakodnevni život, a dodatnu vrednost donose prostori koji su idealni za okupljanja i druženje u krugu porodice, ali i prijatelja. Osim krovne terase, koja je idealna za takve aktivnosti u letnjem periodu, unutrašnjost kuće na oba nivoa takođe ima i prostorije za zajedničke aktivnosti koje zauzimaju polovinu ukupnog životnog prostora. Tako je kuća svojim vlasnicima pružila idealan spoj prostorija koje obezbeđuju porodičnu privatnost za ukućane i prostora koji su veoma pogodni za sve vrste okupljanja.

Podsticaj za buduće poduhvate

Takmičenje „Xella Triumph“ ima za cilj afirmaciju inovativnih arhitektonskih projekata za čiju su realizaciju upotrebljeni Xella materijali, kao i promovisanje vrednosti koje Xella tradicionalno neguje, a to su zaštita životne sredine kroz ekološku, energetski efikasnu i održivu gradnju.

“Ova nagrada je podstrek da se radi još više i izgradi još zanimljivih objekata”, kaže arhitekta Milošev s uverenjem da značajna priznanja predstavljaju jedan od najboljih podsticaja i dodatnu motivaciju u budućim projektima.

porodični biser
porodični biser
porodični biser
porodični biser