Top

Prizemna kuća ili kuća na sprat – kako odabrati tip kuće?


Izgradnja kuće je projekat za čiju je uspešnu realizaciju neophodno kvalitetno planiranje, i donošenje niza odluka koje nisu nimalo lake i jednostavne. Jedna od takvih odluka jeste da li graditi prizemnu kuću ili kuću na sprat. Iako se može činiti da je vrlo lako odabrati pravi tip kuće, istina je ipak malo drugačija. Postoji čitav niz faktora koji se moraju uzeti u obzir kako bismo napravili pravi izbor.

Prvi odlučujući faktor jeste zemljište, odnosno veličina i oblik parcele na kojoj planirate gradnju. Na primer, uska parcela nepravilnog oblika pogodna je za kuće na sprat, jer prizemne ipak zahtevaju malo veću površinu. Ukoliko već niste kupili zemljište onda morate unapred voditi računa kakvu kuću planirate da izgradite. Sledeći odlučujući faktor jesu potrebe i želje porodice. Naime, broj članova porodice određuje i veličinu same kuće, kao i njihove životne navike i potrebe.

I na kraju, poslednji ali ne i najmanje važan faktor jeste budžet. Troškovi izgradnje prizemne kuće i kuće na sprat se mogu značajno razlikovati. Nije redak slučaj da upravo količina novca koja je na raspolaganju bude presudna za odabir tipa kuće. U nastavku donosimo kratki pregled prednosti i nedostataka ova dva tipa kuća.

Prizemna kuća

Kao što i sam naziv kaže, radi se o stambenom objektu koji ima samo jednu etažu. Ova kuća idealna je za porodice sa malom decom, starije osobe i osobe sa invaliditetom, upravo zbog praktičnosti prostora koji nema stepenište. Takođe, prizemna kuća je savršen izbor za sve ljubitelje prirode.

Naime, jednoetažna kuća odaje utisak bolje povezanosti sa prirodnim ambijentom, jer se iz svake sobe može pristupiti dvorištu. Dodatno, ovakve kuće često imaju atraktivno dizajniran i vrlo prostran izlazak iz dnevne sobe u dvorište. To su uglavnom udobne i natkrivene terase – idealna mesta za odmor i druženje. Ipak, kod ovog tipa kuća sve sobe ne mogu biti okrenute na sunčanu stranu. Stoga je potrebno planirati ugradnju brojnih staklenih otvora koji će u unutrašnjost propuštati dovoljnu količinu svetlosti.

Prostorije u kući bi trebale biti podeljene u dve odvojene zone. Dnevni boravak sa trpezarijom i kuhinjom, i zonu sa spavaćim sobama. Ovakav raspored prostorija će zadovoljiti potrebe porodice kako za zajedničkim tako i za privatnim prostorom za svakog od ukućana.

Kuća na sprat

Kuća na sprat (ili više spratova) zauzima manju površinu zemljišta, pa se ostatak parcele može iskoristiti za druge namene i porodične potrebe, poput dečijeg parka, vrta ili za izgradnju garaže. Osnovna razlika ovog tipa kuća u odnosu na prizemne jeste što se zona spavaćih soba nalazi na spratu. Zona zajedničkih prostorija, koja podrazumeva dnevni boravak, kuhinju i trpezariju se nalazi na prvom spratu, koji je stepeništem povezan sa prostorijama na gornjem spratu. Ovakav funkcionalan raspored pruža mnogo više intime i udobnosti čitavoj porodici.

Još jedna prednost kuće na sprat jeste što većina soba može biti pozicionirana na sunčanoj strani. Na taj način boravak u njima je puno ugodniji. Stepenište je kod kuća na sprat jako važan element. Kao vrlo prometan deo kuće, potrebno je da bude usklađeno sa prostorom. Pored toga što mora poslužiti osnovnoj svrsi, stepenište bi trebalo da bude praktično i da odgovori na zahteve svih ukućana. Ukoliko u kući žive porodice sa malom decom treba razmisliti o postavljanju zaštitne ograde na dnu i vrhu stepeništa.

Veći ili manji troškovi

Kada poredimo troškove izgradnje jednoetažne kuće i kuće na sprat, mnogi će reći da je prizemna kuća skuplja zbog troškova temelja i krova. No isto tako, ako se dvoumite između izgradnje prizemne i kuće na sprat koje zauzimaju istu površinu zemljišta, tada će troškovi temelja i krova biti isti. Naravno, na troškove gradnje kuće utiče odabir i svih ostalih materijala, tako da generalizovanje i tvrdnja da je jedan tip kuće skuplji od drugog nije preporučljivo, jer je svaki projekat priča za sebe.

Na kraju možemo zaključiti da i prizemna kuća i kuća na sprat mogu biti vrlo funkcionalne, šarmantne i estetski privlačne. Za donošenje odluke o tipu kuće potrebno je razmotriti brojne faktore, a svakako preporučujemo i konsultaciju sa stručnim licima koji će u skladu sa vašim potrebama i mogućnostima dati najbolju preporuku. Stručnjaci iz Xella kompanije će vam biti idealna podrška, a njihov sistem gradnje će skratiti vreme izgradnje objekta za čak dva i po puta i doneti vam značajne uštede bez obzira koji tip kuće da odaberete.
Za sve vas koji još niste odabrali svoju idealnu kuću, predlažemo da pogledate predloge idejnih rešenja porodičnih Ytong kuća, možda konačno pronađete pravo rešenje za svoju porodicu.