Top

Pretvorite balkon ili dvorište u vašu zelenu oazu

Proleće je konačno tu i prava je šteta biti u stanu ili kući ukoliko imate balkon ili pak dvorište. Posebno ako radite od kuće i imate mogućnost da u pauzama uživate na svežem vazduhu i da se posle posla bavite baštovanstvom. Otkako traje pandemija, ono malo prostora koje imamo ispred ili iza kuće ceni se kao pravo bogatstvo, dok terasu imaju samo pravi srećnici.

Balkon ili dviorište i jutarnja kafa, uz nekoliko stranica knjige, idealna je opcija za početak dobrog dana. Ukoliko ste među onima koji imaju mali, srednji, veliki balkon ili pak dvorište, imajte na umu da svaki prostor na otvorenom ima potencijal, a to kako ćete ga urediti, zavisi od vaših afiniteta i od materijala koje koristite.

Dakle, nekoliko koraka deli vas od lične male zelene oaze za opuštanje na otvorenom.

Raščistite prostor

Pre svega, raščistite prostor. Ukoliko vam terasa služi kao ostava, vreme je da nabavite jednu visoku komodu ili policu za odlaganje raznih sitnica.
A možete da na terasi ozidate . Uz malo spretnosti, svaku ideju realizovaćete jako lako, jer se ploče jednostavno seku, a možete da pravite oblik po želji materijalom koji ne ograničava maštu.

Iskoristite prostor na zidu

Na zidove možete da okačiti razne ukrase, ali i korpice s biljkama, recimo s puzavicama. Dobićete lep detalj, a pritom ćete uštedeti prostor saksijama. Možete postaviti police koje takođe štede prostor, a na koje možete staviti viseće cveće koje će tako posebno doći do izražaja.

Osigurajte privatnost

Gradski balkon vrlo često se nalazi tik do komšijinog. Ukoliko ne želite da svako ima pogled na vaš balkon i vaše porodične aktivnosti, osigurajte privatnost. To možete učiniti pomoću visokih biljaka ili drugih pomagala kao što su šuplji pregradni zidovi ispunjeni saksijama cveća i biljkama puzavicama.

Vreme je za novu ogradu na terasi

Ukoliko živite u kući, možda je baš sad vreme za novu ogradu, koja je u isto vreme i sigurnosni i estetski element. Ytong zidnim blokovima možete ozidati ogradu svih mogućih oblika, i to veoma jednostavno. A vaša rešenja mogu biti veoma kreativna – možete je kombinovati s nerđajućim čelikom ili drugim materijalima.

Roštilj u dvorištu ili na terasi?

Kuća koja ima balkon ili u dvorištu roštilj uvek je puna gostiju! U vreme fizičke distance i sve ređih okupljanja, bićete privilegovani ako za sebe i svoje bliske ljude organizujete vikend-roštiljanje.
Od Ytong blokova možete sagraditi celu osnovnu konstrukciju roštilja u veličini koja vam odgovara, a možete ga proširiti i sudoperom. Ložište se može obložiti šamotnom opekom, a ostali delovi obraditi malterom ili obložiti kamenom, keramikom… Veoma jednostavno i lako.  Iskoristite sve duže i lepše dane, sednite svi zajedno kao porodica oko vatre i prisetite se starih lepih trenutaka koje ste proveli zajedno.
Uživaćete u sopstvenom kutku, a bićete i najpopularniji u društvu.

Set za sedenje i izležavanje

Neka vaš balkon bude divan prostor za sedenje sa puno udobnih jastuka. Ako želite savršenu garnituru za balkon, možete da je napravite od nekoliko velikih drvenih paleta, ali i od Ytong blokova i običnih rustičnih dasaka. Uz debele prostirke i jastuke dobićete savršeno mesto za izležavanje i odmor.
Zamislite u dvorištu i baldahine koji vaš štite od komaraca, ljuljašku razapetu između dva stabla ili pričvršćenu za najjaču granu vašeg drveta. Dečja radost.

Lampioni, sveće i baklje za romantične noći

Ukoliko je balkon vaše omiljeno mesto za romantičnu atmosferu u letnjim noćima uz muziku, čašu vina ili sladoled, kupite viseće lampione i okačite ih sa jednog na drugi kraj terase, duž zida i gilendera ili pak oko drveta i nekog žbuna u dvorištu.
Fenomenalno rešenje su sveće, manje ili veće, ali i solarni reflektori koje možete da zabodete u saksiju ili baštu, a koji funkcionišu tako što danju akumuliraju sunčevu svetlost, a noću svetle. Savršena noćna dekoracija.

Cveća nikad dosta

I na kraju, balkon i dvorište dobijaju svoj pravi smisao uz mnogo biljaka, cveća i začina… Bosiljak na terasi možete lako da iskoristite za finu letnju salatu, a biće i dobra brana protiv komaraca. Naravno, biljke mogu rasti u saksijama, konzervama, kutijama…ali možete napraviti žardinjere ili čak veće neobične saksije od Ytong blokova.