Top

Mediteranski stil uređenja kuće – od Španije do Grčke

Mediteranski stil je sveden i funkcionalan. On u prostor unosi dašak atmosfere koju svi volimo, kao što su sunce, more, citrusi i druge sredozemne biljke.

Mediteran, poznat i pod nazivom Sredozemlje, obuhvata zemlje koje teritorijalno pripadaju ovom području. S obzirom da je reč o prilično različitim zemjama, mediteranski stil karakterišu tek obrisi osnovnih odrednica, dok se u enterijeru mogu uočiti stilski i kulturološki raznolike varijacije.

Mediteranski stil zahteva dva osnovna pravila kada je opremanje enterijera u pitanju:

  • idealna raznoteža između enterijera i prirodne okoline
  • svi materijali koji se koriste moraju biti prirodni

Mediteranski stil primetan je gotovo u svim zemljama sredozemnog pojasa – u Španiji je dominantan kolorit, razdraganost boja i oblika. Zbog prisutnosti uticaja sa Afričkog kontinenta, Španija i okolne zemlje neguju jedinstvenu notu mediteranskog stila, koji se u mnogome razlikuje od onog u Francuskoj, Italiji i Hrvatskoj, pa sve do Grčke, gde ovaj stil oslikavaju tople, prirodne boje, a njegova glavna odlika je pronalaženje idealne ravnoteže između enterijera i prirodne sredine.

Smernice za mediteranski stil

Nameštaj bi trebalo da bude jednostavan, a celokupan prostor transparentan i lepršav. Hladne boje pružiće osećaj svežine u prostoru nakon celodnevnog kupanja i sunčanja. Treba izbegavati intezivne tople boje i tamno drvo kako vas prostor ne bi „gušio“.

Kada prostor uređujete u mediteranskom stilu, nameštaj može da bude noviji ili nasleđen (masivni). Ako kupujete novi nameštaj, važno je da bude praktičan, jednostavnih linija i da nije glomazan. Ukoliko želite masivni nameštaj, bilo da kupujete nov ili imate stari, obratite pažnju da bude originalan ili dobra replika nameštaja koji se koristio na Mediteranu.

Takođe, stari nameštaj možete da obnovite i osvežite farbanjem u plave, ljubičaste, maslinaste i žute nijanse. Na taj način ćete ga podmladiti i dati mu novi sjaj.

Starom nameštaju možete dati novu ulogu. Naime, stari sanduk koristite kao prostor za odlaganje jastučića sa terase ili od njega napravite klupu za sedenje.

Podovi kod mediteranskog stila

Kada je reč o podovima, najbolji izbor je kamen ili borovo drvo. Kao alternativa može da se koristi i terakota. Ukoliko želite drveni pod, upotrebite borove daske ofarbane u belo ili izbeljenu hrastovinu. Izbegavajte klasične parkete!

Na podu može da se nađe i mozaik, pre svega u kupatilu, kao i neobrađeni kamen. Za zid je najbolja kombinacija prirodnog kamena i hladnih boja zastupljenih u prirodi: boja lavande, bež i zeleni tonovi i plave nijanse.

Vrata i prozori neka budu beli ili zeleni. U kombinaciji sa belom fasadom, žaluzine u grčkom stilu u plavoj boji daće fenomenalne rezultate.

U kuhinji možete da kombinujete stare vitrine ili ormariće sa zavesama, a sto i stolice neka budu drveni, svetlih nijansi, ukrašeni jastučićima i drvenom klupom. Sto ukrasite detaljima kao što su ubrusi oslikani morskim motivima, mediteranske biljke i svećnjaci.

Mediteranski stil upotpuniće krevet od kovanog gvožđa u spavaćoj sobi, te mali noćni ormarići i manji ormar svetle boje. Mornarske motive iskoristite za dekoraciju.

Prostor možete da ukrasite detaljima od kovanog gvožđa, terakota vazama sa lavandom i drugim mediteranskim biljkama, školjkama, ukrasima od drveta i morskim detaljima koje možete da pronađete na letovanju ili sami napravite.

Za uređenje enterijera možete koristiti boje mora, sunca, masline, peska, kamena, lavande, i to sve njihove nijanse, te ih kombinovati sa belom ili međusobno.

Dekoracija – zavese, detalji i more u enterijeru

Kada je reč o zavesama, one u ovom stilu ne bi trebalo da budu nametljive, već prozračne i otvorene toliko da ne zaklanjaju predivan pogled na okolinu. Ukoliko ste kreativni, zavese možete i sami da napravite. Običnu gazu oslikajte morskim motivima ili ofarbajte u plavu, zelenu ili tirkiznu boju ili iskombinujte nekoliko nijansi.

Sveće, stari fenjeri i rasvetna tela od kovanog gvožđa veoma su dekorativni te ih iskoristite kako biste ulepšali prostor.

Priroda koja vas okružuje treba da vam posluži kao inspiracija, a elementi kao što su more, kamen, sunce, maslina, lavanda i bor neka vam budu glavna vodilja u uređenju enterijera.

Mediteranski stil je nemoguće zamisliti bez detalja u morskom duhu. S tim u vezi kao dekoracija poželjni su i brodići, školjke, kormila, svetionici, morske zvezde, pesak, slike mora i obale.

Veoma su poželjni materijali sa kombinacijom bele i tamnoplave boje kao i sa prugama, međutim pazite da ne preterate. Ukoliko, na primer, u prostoriji imate prugaste jastučiće, taj uzorak bi mogao da se pojavi eventualno na još jednom mestu.

Kamen, drvo, biljke

Materijali koje možemo da iskoristimo prilikom uređenja svuda su oko nas – kamen za podove i zidove, drvo za nameštaj. Takođe, žive biljke kao što su maslina, bor ili lavanda mogu da ulepšaju prostor oko kuće ili samu unutrašnjost.

Enterijer je dodatno moguće ukrasiti i predmetima koje možemo da pronađemo u području gde se kuća nalazi. Kamene vaze, saksije autohtonog cveća, stare bakine zavese i dekoracija sa ornamentima iz prirode uvek su dobar izbor.

Mediteranski stil i na kontinentu

I vaš dom, daleko od mora, možete urediti u mediteranskom stilu uvođenjem detalja koji asociraju na Sredozemlje.

Koristite boje, dekoracije i nameštaj kao što su sanduk, stare komode, krevet ili sto koji su karakteristični za Mediteran.

Zid ili pod obložite kamenom umesto klasičnim pločicama. Takođe, španske keramičke pločice sa specifičnim ornamentima doneće duh Mediterana u vaš dom kao i pod od borovine.

Ofarbajte zidove bojom lavande, u teglice i vaze stavite lavandu ili ruzmarin, staru komodu prefarbajte u belo, a na stolice stavite jastučiće sa cvetnim motivima. Ukoliko uređujete staru kamenu kuću, pokušajte da iskoristite njene već postojeće prednosti. Naime, zadržite teksture ogoljenog kamena u enterijeru. Takođe, ako imate poktrovlje sa starim gredama, neka one ostanu vidljive. Takvi detalji naglašavaju enterijere koji naginju mediteranskom uređenju i daju dozu šarma svakom prostoru.

Budite hrabri, maštoviti i kreativni. Nemojte čekati leto kako biste u svoj prostor uneli duh mora i Mediterana, a sebi i svojim gostima pružili mediteranski ugođaj.