Top

Uradi sam: Police

Ukoliko ste skloni „Uradi sam“ opciji, police su jedan od prvih elemenata koje možete uspešno i uz malo truda izraditi u Vašem domu. Izuzev praktične primene, police imaju i estetsku ulogu i veoma se lepo uklapaju u svaki prostor.

Police se mogu izraditi od različitih materijala, dok se njihov stil i boja, jednostavno mogu uklopiti u bilo koji enterijer. Slaganje knjiga, ukrasnih predmeta, suvenira na zanimljivo osmišljene police, može Vaš dom učiniti organizovanim i dati mu posebnu, ličnu notu.

 

MATERIJALI ZA IZRADU POLICA

Police 2Brojni su materijali od kojih možete izraditi police i tu nema posebnog ograničenja. Jedino o čemu treba voditi računa jeste nosivost police. Pre nego što krenete u izradu potrebno je da se opredelite šta će se naći na Vašem novom komadu nameštaja. Ukoliko planirate da na policu posložite knjige, koje znaju biti veoma teške, odlučite se za materijale sa većom nosivošću.

 

 

Materijali koji su u najčešćoj primeni kada je reč o policama jesu drvo i staklo. Pored njih, svoju primenu u izradi polica nalaze i neki drugi prirodni materijali, poput Ytong-a. Zbog svog sirovinskog sastava, koji je u potpunosti prirodan, Ytong je dobrodošao u svaki dom. Njegove mogućnosti prilagođavanja i oblikovanja su gotovo neiscrpne, te ukoliko imate umetničkih sklonosti možete veoma lako i brzo izraditi unikatne police od ovog materijala, koje će adekvatno upotpuniti Vaš enterijer.

 

RAZMIŠLJAJTE IZVAN OKVIRA

 

Police 3Kada kažemo „polica“, prva asocijacija većine ljudi jeste najčešće pravougaoni oblik, sa predviđenim paralelnim pregradama. Međutim, police su mnogo više od toga!
Police Vam daju mogućnost da izrazite Vašu ličnost na mnogo načina, bilo da su u pitanju viseće police, samostojeće ili one fiksirane za zid! Oblici i prvenstveno način slaganja elementa na policu ne moraju uvek biti tipični. Možete napraviti police različitih oblika, poput heksogenih polica, polica u obliku slova A i mnogo drugih oblika koje ne možemo ni da pretpostavimo u ovom trenutku.
Zamislite knjige koje nisu uobičajeno, paralelno poređane, već stoje na podlozi koja je kosa u odnosu na tlo? Sama različitost boja i poveza knjiga, postavljenih na drugačiji način, daće Vašem domu poseban stil i autentičnost.
I zato se nemojte ograničavati! Odaberite materijal koji Vama najviše odgovara, kako za rad, tako i u odnosu na stil u Vašem domu, i prepustite se svojoj kreativnosti.

 

DRVENE POLICE

 

Drvene police se mogu uraditi zaista jednostavno i brzo. Ukoliko krenemo od onih običnih polica koje olakšavaju život, poput polica u ostavi, za početak je dovoljno da u specijalizovanoj prodavnici, nabavite nosače za police.
Police 4Poslednji, ali ne manje važan korak jeste da se ne libite da upotrebite bušilicu i čekić.
Nakon što ste nabavili sav potreban materijal, možete pričvrstiti Vaše nove police na zid, na način koji Vam odgovara kako vizuelno, tako i praktično. Ukoliko je polica duža, ne zaboravite da stavite dodatni nosač i u sredini, kako se vremenom ne bi iskrivilo drvo od opterećenja.
Nakon što ste završili montažu, možete preći na sledeći, lakši korak, a to je farbanje Vaše nove police. Kako biste zaštitili drvo i učinili policu još lepšom možete je izlakirati ili prefarbati u boju koja pristaje uz Vaš enterijer.
Pored datog primera, od drveta možete izraditi i druge vrste polica, kao što su samostojeće, otvorene ili zatvorene, možete čak i vizuelno pregraditi prostor. Ukoliko izrađujete samostojeću policu od drveta, princip je sličan kao i u našem primeru, samo što umesto nosača koristite tiplove ili ugaone elemente koji međusobno povezuju i fiksiraju drvo.

 

POLICE OD YTONG PLOČA

Malo spretnosti i Ytong-a i vaše ideje mogu biti realizovane. Oblikovanje je brzo, te ćete lako moći da izradite policu koju ste osmislili. Ytong je materijal koji ne ograničava vašu maštu.

Police 5Potreban materijal:
• Ytong ploče debljine 5 i/ili 7.5cm, možda i 10 ili 12cm
• Ytong tankoslojni malter
• Ankeri
• Alat: testera, lopatica za nanošenje tankoslojnog maltera, mešalica za pripremu maltera, kanta
• Materijal za završnu obradu

Način izvođenja zavisi od ideje. Već na samom početku izrade morate se pobrinuti za nivelaciju zida, zato prve blokove (ploče) položite u produžni malter. Zidanje možete nastaviti prema crtežu pri čemu morate lepiti i horizontalne i vertikalne spojnice ploča Ytong tankoslojnim malterom. Policu, ukoliko je visoka, obavezno ankerujte u zid. Ankere koristite i za nameštanje polica, drugačija veza nije moguća. Policu obradite masom za izravnavanje. Izbrusite je i obojite unutrašnjom bojom po želji.

Za izradu polica idealno mogu poslužiti mala pakovanja Ytong ploča, koja možete pronaći na svim bolje snabdevenim stovarištima u Vašem kraju.

STAKLENE POLICE

Staklene police su veoma lepe i elegantne i idealno se uklapaju u svaki tip prostora.
Police 6Prvi korak, kao i kod svih drugih vrsta polica, jeste da uradite nacrt i uzmete tačne mere. Ukoliko ne planirate da sami sečete staklo, najbolje je da tačne dimenzije odnesete staklorescu, koji će adekvatno iseći staklo i zaštiti ivice.
Nakon ovog koraka, biće Vam potrebni nosači za staklenu policu, kojih u radnjama možete pronaći različitih dimenzija i izgleda.
Nosače pričvrstite u zid i postavite već izrađene elemente od stakla prema ranije izrađenom nacrtu. Polica je gotova i spremna za upotrebu! Za razliku od drveta, kod staklenih polica nema potrebe za dodatnom obradom, izuzev ukoliko se bavite vitražom, što može dodatno upotpuniti i ulepšati Vašu novu policu.

 

POLICE U VAŠEM DOMU

Gotovo svaki dom ima policu! Bilo da se radi o kuhinji, kupatilu, dnevnoj ili spavaćoj sobi, police su prisutne u skoro svim prostorijama. Šanse da imate policu u Vašem domu su prilično visoke! Police su dokazano praktične za organizaciju i odlaganje svih onih sitnih i dragih stvari koje ne znate gde da smestite.
Pored navedenih primera, ukoliko ste vični obradi materijala, prilikom izrade polica možete kombinovati i više različitih materijala, i na potpuno nov način u potpunosti povezati elemente u Vašem enterijeru!