Top

Planiranje – najvažnija faza u procesu izgradnje kuće

Poznato je da u planiranju leži ključ uspeha. Kao i u svim drugim životnim sferama, planiranje izgradnje porodične kuće prestavlja prvi i najvažniji korak. Pažljivo planiranje omogućiće Vam da sagledate celokupnu sliku i predvidite moguća odstupanja od budžeta ili rokova.

Koliko Vam je zaista prostora potrebno?

Jedno od polaznih pitanja jeste koliko Vam je zaista prostora potrebno? Nastojte da predvidite kutak za svakog od članova porodice. U zavisnosti od starosne dobi ili uzrasta, možete planirati manje ili više prostora. Starijim članovima porodice nije potrebno puno prostora za odmor i osamu, te za njih možete planirati manje prostorije. Kada je reč  o deci, u zavisnosti od uzrasta, dobro je predvideti prostor za igru i kreativni razvoj deteta. Ukoliko Vam mogućnosti dozvoljavaju, opredelite se za dečije sobe veće površine.

Najvažnije je da postignete maksimalnu iskorišćenost prostora u odnosu na površinu Vaše buduće kuće. Osmislite dovoljno velike plakare za odlaganje stvari. Nezavisno od veličine kuće, dobra organizovanost prostora i adekvatno odlaganje, pružiće Vam osećaj prostranosti i komfora. Razmislite odmah o vrsti I tipu grejanja koji planirate i ukoliko je potrebno, ne zaboravite da ostavite prostora za kotlarnicu. Svakoj kući može koristiti prostor za ostavu, te je dobro planirati i prostoriju za ovu namenu.

Nemojte naginjati velikim površinama kuća, ukoliko to ne zahtevaju potrebe Vaše porodice. Imajte na umu da je u kasnijoj fazi potrebno izdvojiti više novca kako za grejanje, tako i za održavanje i popravke na kući.

Idejno rešenje

Nakon što ste detaljno sagledali i usaglasili potrebe za prostorom svih ukućana, možete preći na narednu fazu – idejno rešenje. Danas je na internetu dostupno mnogo idejnih projekata kuća, te savetujemo da počnete odatle. Ytong je pripremio 39 idejnih rešenja kao inspiraciju i polaznu osnovu za planiranje Vašeg novog doma i možda je Vaša idealna kuća upravo jedno od ovih rešenja. Ukoliko ste pak zamislili nešto sasvim drugačije i imate jasnu viziju o rasporedu i veličini prostorija, možete nacrtati slobodnom rukom Vaš idejni projekat.

Idejno rešenje je samo polazna tačka u fazi projektovanja Vašeg novog doma, i dobro je imati koncept na papiru pre nego što se obratite arhitekti za izradu glavnog projekta koji Vam je neophodan za dobijanje građevinske dozvole i otpočinjanje gradnje. Svakako će komunikacija i saradnja sa projektantom biti mnogo konstruktivnija ukoliko ste unapred definisali da li želite prizemnu ili spratnu kuću, kolika površina Vam je potrebna, koji građevinski materijal imate u vidu.

Izbor građevinskog materijala

Kako je za realizaciju svake dobre ideje potrebno vreme, nemojte štedeti vreme u istraživanju. Detaljno se informišite o građevinskim materijalima, njihovim svojstvima i prednostima. Građevinski materijal dugoročno će odrediti vrednost, kvalitet i potrošnju energije u Vašoj budućoj kući. Tokom decenija upotrebe kuće vremenom ćete promeniti dosta stvari pri renoviranju ili adaptaciji, međutim jedino što ne možete promeniti su zidovi i zato je važno da donesete mudru odluku pri izboru građevinskog materijala.

Ytong je obezbedio celokupan sistem gradnje koji značajno ubrzava i olakšava gradnju. Zahvaljujući prirodnom sastavu, strukturi i izuzetnim termoizolacionim osobinama, Ytong Termo blok ne zahteva dodatnu termoizolaciju. Upotrebom Ytong Termo bloka dobijate zid u jednom sloju, koji „diše“, obezbeđujući uštedu energije i idealnu mikroklimu u Vašem budućem domu. Čitava paleta gotovih elemenata za serklaže, polu montažni sistem međuspratne i krovne konstrukcije, kao i laka obrada i oblikovanje, u mnogome će učiniti proces gradnje jednostavnijim i bržim.

Planiranje budžeta

Detaljno planiranje budžeta jedna je od najvažnijih stavki. U odnosu na raspoloživa sredstva znaćete da li je potrebno da pravite kompromise po pitanju površine objekta ili dinamike izvođenja radova.
Ukoliko Vam budžet ne dozvoljava da odjednom izvedete i završite objekat, uvek se možete opredeliti za izvođenje objekta u fazama. Konkretno, najbolje je izvesti objekat do nivoa sive faze, što podrazumeva iskop, temelj, ozidan objekat, stavljen pod krov. Izvedeni radovi u sivoj fazi obezbeđuju dovoljno zaštićen objekat i pružaju vam fleksibilnost za izvođenje zanatskih i završnih radova u unutrašnjosti Vaše buduće kuće.

Obzirom da se porodična kuća uglavnom gradi jednom u životu, najvažnije je da dobro isplanirate sve detalje i napravite pravi izbor građevinskih materijala. Ytong materijali obezbediće da vaš dom bude udoban, komforan i energetski efikasan, a pre svega napravljen od zdravih, ekoloških materijala.

Jednom kada finalizujete plan i postignete zajedničko rešenje na nivou domaćinstva, predlažemo da ne menjate stavke u toku gradnje. Pridržavanje isplaniranih koraka, omugućiće vam da realizujete izgradnju na vreme i uživate u svim prednostima vašeg novog doma!